skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Bruidjes bij priesterfeest in Esch

25 Meisjes van een jaar of vijf? Of zijn ze zes, zeven misschien? Ze staan klaar om opwachting te maken bij het zilveren priesterfeest van pastoor Harrie Beex in Esch. De foto is gemaakt in 1964, alweer ruim een halve eeuw geleden.

Meisjes bij priesterfeest in EschDat betekent dat deze schattige meisjes in hun witte jurkjes inmiddels stiekem langzaam tegen de zestig lopen. Deze dag moet vast een onuitwisbare indruk hebben gemaakt. Was jij er bij? Misschien ben jij één van de meisjes hier op de foto? Wie zijn de twee dames die goedkeurend achter de stoet kinderen staan? En weet je nog wat je moest doen tijdens het feest? Welk verhalen gaan er schuil achter deze foto? Breng de foto tot leven en vertel ze ons. 

Reacties (19)

L zei op 10 juni 2015 om 22:31
Het verhaal bij deze foto ken ik niet ,maar de twee dames waren twee leraressen van de lagere school in Esch. juffrouw Pulskens die les gaf in de 2de klas en juffrouw van de Mee die de derde klas onder haar hoede had.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 juni 2015 om 09:49
Ah, dus geen moeders zoals wij dachten. Zou een dergelijke bijdrage van de meisjes aan het priesterfeest dan vanuit school worden geregeld? Weet je dat toevallig?
L zei op 19 juni 2015 om 23:49
Ja, de Willibrordus-school was (en is) een RK school , kerk en school werkten in die tijd samen .
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 juni 2015 om 23:07
Aha vandaar. Heb je toevallig bij een van de twee in de klas gezeten? En was dat dan in dezelfde periode als deze foto is genomen? We zijn benieuwd ;-)
Franka Vervoor-van Schijndel zei op 28 juni 2015 om 18:52
Dag Marilou Wat leuk dat deze foto in de krant stond. Ik kende deze foto niet, maar sta er wel op. Ik ga ervanuit dat de foto rond mei is gemaakt en toen was ik 5 jaar. Ik heb wel later in de 2de klas bij juffrouw Pulskens gezeten. Maar niet bij juffrouw van de Mee. Ik hoorde van een kennis dat hij zich het feest van Pastoor Beex nog vaag kon herinneren en hij dacht dat het plaatsvond in een tent aan de Haarenseweg. In die tijd zar ik volgens mij bij juffrouw Schoones in de klas.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 juni 2015 om 22:15
Hallo Franka, wat goed dat je reageert! Wie van de meisjes ben je? Begrijp ik het goed dat je zelf geen herinneringen meer hebt aan deze gebeurtenis? Misschien nog wel aan je tijd bij juffrouw Pulskens? We zijn benieuwd ;-)
Hannie breukhoven- den ouden zei op 3 juli 2015 om 09:07
Ik ben dat nieuwschierige blonde meisje met witte haarband dat achter in de rij staat! Het lijkt erop dat wij allemaal kleuters waren in die tijd. Mijn zus, die een jaar jonger is dan ik, staat in het voorste gedeelte met haar leeftijdgenootjes uit '59, en ik sta als eerste in de rij uit de klas geboren in '58-'57. Ik herken wel een aantal meisjes. De juffen waren inderdaad juf Pulskens uit de tweede en volgens mij juf van der Velden uit de derde klas. De Essche kinderen waren regelmatig bij de witte zusters te vinden. Als bruidje maar ook sportdagen werden door de missiezusters georganiseerd! Leuke foto!
Franka Vervoor-van Schijndel zei op 3 juli 2015 om 19:27
Ik sta vooraan en ben het 2de meisje met zwarte schoentjes aan. Ik heb inderdaad geen herinneringen meer aan deze foto helaas. En mijn herinnering aan de 2de klas bij juffrouw Pulskens is dat wij tafels leerde met een soort ijzeren torentje dat je kon draaien(?) en dat we vanuit school naar de gymles gingen in het nieuwe gemeenschapshuis. En volgens mij kregen wij apart van de jongens handwerkles. Ik heb trouwens van mijn zus en mij een foto gevonden die van dezelfde dag is als de bruidjes bij het priesterfeest. Ik zal het nog aan mijn zus navragen of zij zich nog wat kan herinneren.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 4 juli 2015 om 09:42
Beste Hannie en Franka,
hartelijk dank voor jullie reacties en herinneringen. En als jullie nog meer foto's van deze gelegenheid hebben, dan mag je ze altijd insturen hoor (info@bhic.nl)
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 juli 2015 om 21:11
Van Hannie den Ouden hebben we nog een mooie foto gekregen van het priesterfeest:
Ik heb hier nog een foto gevonden van het priesterfeest. We staan met wat buurmeisjes op de foto voor de toenmalige kleuterschool, nu de Es.

<a href="http://www.bhic.nl/media/document/file/priesterfeest-esch.jpg" target="_blank"><img src="http://www.bhic.nl/media/document/file/priesterfeest-esch.jpg" title="priesterfeest Esch" width="200"></a>

Van links naar rechts.....

Wilma van Esch, Lian van de langenberg, mijn zus Helga, Marga van de langenberg, Mieke ruijs, Hannie van Esch ( tweelingzus van Wilma) mijn zus Anneleen en ik, Hannie den Ouden.
De rij van het feest moet dus nog veel langer geweest zijn met de kinderen van de klas die 2 jaar ouder waren dan ik zoals mijn zus, Anneleen en Mieke geboren in 1956!
Chr zei op 11 juni 2017 om 19:50
Hallo,
Ik kom toevallig bij deze foto uit en zie dat de namen van de juffen wordt genoemd. Maar het is zeer zeker NIET juffrouw Van der Mee uit Haaren want dat was een heel klein vrouwtje en amper groter dan de leerlingen van de 4e, 5e en 6e klas waaraan ze les gaf. Ik zat toen zelf in de 5e/6e klas bij meester Bode en kreeg handwerkles van juffrouw Van der Mee die de 4e/5e klas had.
Volgens mij is de rechter vrouw inderdaad juffrouw Pulskens en de linker vrouw Tineke Van Boxtel -Schoones, een ouder die toevallig ook juffrouw was (later naar Canada geemigreerd)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 juni 2017 om 20:33
Hallo, bedankt voor je reactie... het zet vast anderen weer op het spoor. Wie herkent in deze dames ook juffrouw Pulskens en de linkerdame Tineke Van Boxtel -Schoones? We horen het graag!
Paul Jansen zei op 24 februari 2020 om 18:41
Hallo. De vrouw rechts is mijn moeder. Riet Jansen-Schoones. Op de foto was het nog Riet Schoones, want ze trouwde in 1965. Mijn moeder heeft altijd les gegeven aan kleuters. Ze is nu 81 en woont in Geffen.
Paul Jansen zei op 24 februari 2020 om 18:43
CORRECTIE. De vrouw LINKS is mijn moeder, Riet Jansen-Schoones. Sorry ik maakte een typfout. Enne... ze is het 100% zeker hoor.
Chr zei op 24 februari 2020 om 23:40
Hallo,
Dus toch een juffrouw Schoones, maar niet degene die ik in gedachten had.
Zijn Tineke Schoones uit Esch en Riet Schoones dan misschien Zusjes of nichtjes van elkaar?
Volgens mij is de foto niet gemaakt bij de witte zusters maar op de oprit naar de pastorie aan de dorpsstraat; de coniferen staan tegen de zijkant van de kerk en het stukje gras aan de linkerhoek van de foto is het grasveld rondom het H.Hartbeeld dat daar nog steeds staat.
Volgens mij stonden de bruidjes te wachten op de pastoor die bij de voordeur van de pastorie werd afgehaald. De pastorie is dan gelegen linksachter de rij van de bruidjes en de voorste bruidjes staan dan te wachten voor de dortpsstraat. Het kiezelpad loopt rond een grasveldje met daarop het huidige H.Hartbeeld.
Een beetje moeilijk te beschrijven, maar degenen die de situatie ter plekke kennen hopelijk te volgen allemaal.
Ben benieuwd naar reacties. gr
Chr zei op 25 februari 2020 om 22:03
Ja, vandaag Marietje van Eindhoven uit Bergstraatje gesproken en die beaamde dat het inderdaad Marietje Schoones was (Tineke en Marietje waren inderdaad zusjes) dus die vraag is nu meteen ook beantwoord.
Groeten
Simone van Weert-Jansne zei op 26 februari 2020 om 19:55
Inderdaad zijn Riet en Tineke - later Tiny - zusjes. Tiny is later naar Canada geëmigreerd.
Paul Jansen zei op 26 februari 2020 om 20:45
Tiny Schoones was inderdaad mijn tante. Ze leeft helaas niet meer. Mijn moeder, Riet (Marietje) Jansen-Schoones was het middelste kind uit het gezin van 9 kinderen en is de enige die nog leeft.
Chr zei op 26 februari 2020 om 22:48
Hallo,
Leuk om te lezen allemaal, doe jullie moeder de groeten en mocht ze nog eens in ESCH komen dan is ze welkom om zo maar even bij te praten bij Stien van Drieka van Gerven van Baarschot. Nel van Bas Schoones weet wel waar ik woon, mijn adres zet ik liever niet in deze mail.
Groeten uit ESCH

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen