i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Esch
Jaar: 1964
Tags:

Bruidjes bij priesterfeest in Esch

vertelde op 5 juni 2015 om 11:32 uur

25 Meisjes van een jaar of vijf? Of zijn ze zes, zeven misschien? Ze staan klaar om opwachting te maken bij het zilveren priesterfeest van pastoor Harrie Beex in Esch. De foto is gemaakt in 1964, alweer ruim een halve eeuw geleden.

Meisjes bij priesterfeest in EschDat betekent dat deze schattige meisjes in hun witte jurkjes inmiddels stiekem langzaam tegen de zestig lopen. Deze dag moet vast een onuitwisbare indruk hebben gemaakt. Was jij er bij? Misschien ben jij één van de meisjes hier op de foto? Wie zijn de twee dames die goedkeurend achter de stoet kinderen staan? En weet je nog wat je moest doen tijdens het feest? Welk verhalen gaan er schuil achter deze foto? Breng de foto tot leven en vertel ze ons. 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (12)

L zei op 10 juni 2015 om 22:31 uur

Het verhaal bij deze foto ken ik niet ,maar de twee dames waren twee leraressen van de lagere school in Esch. juffrouw Pulskens die les gaf in de 2de klas en juffrouw van de Mee die de derde klas onder haar hoede had.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 juni 2015 om 09:49 uur

Ah, dus geen moeders zoals wij dachten. Zou een dergelijke bijdrage van de meisjes aan het priesterfeest dan vanuit school worden geregeld? Weet je dat toevallig?

L zei op 19 juni 2015 om 23:49 uur

Ja, de Willibrordus-school was (en is) een RK school , kerk en school werkten in die tijd samen .

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 juni 2015 om 23:07 uur

Aha vandaar. Heb je toevallig bij een van de twee in de klas gezeten? En was dat dan in dezelfde periode als deze foto is genomen? We zijn benieuwd ;-)

Franka Vervoor-van Schijndel zei op 28 juni 2015 om 18:52 uur

Dag Marilou Wat leuk dat deze foto in de krant stond. Ik kende deze foto niet, maar sta er wel op. Ik ga ervanuit dat de foto rond mei is gemaakt en toen was ik 5 jaar. Ik heb wel later in de 2de klas bij juffrouw Pulskens gezeten. Maar niet bij juffrouw van de Mee. Ik hoorde van een kennis dat hij zich het feest van Pastoor Beex nog vaag kon herinneren en hij dacht dat het plaatsvond in een tent aan de Haarenseweg. In die tijd zar ik volgens mij bij juffrouw Schoones in de klas.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 juni 2015 om 22:15 uur

Hallo Franka, wat goed dat je reageert! Wie van de meisjes ben je? Begrijp ik het goed dat je zelf geen herinneringen meer hebt aan deze gebeurtenis? Misschien nog wel aan je tijd bij juffrouw Pulskens? We zijn benieuwd ;-)

Hannie breukhoven- den ouden zei op 3 juli 2015 om 09:07 uur

Ik ben dat nieuwschierige blonde meisje met witte haarband dat achter in de rij staat! Het lijkt erop dat wij allemaal kleuters waren in die tijd. Mijn zus, die een jaar jonger is dan ik, staat in het voorste gedeelte met haar leeftijdgenootjes uit '59, en ik sta als eerste in de rij uit de klas geboren in '58-'57. Ik herken wel een aantal meisjes. De juffen waren inderdaad juf Pulskens uit de tweede en volgens mij juf van der Velden uit de derde klas. De Essche kinderen waren regelmatig bij de witte zusters te vinden. Als bruidje maar ook sportdagen werden door de missiezusters georganiseerd! Leuke foto!

Franka Vervoor-van Schijndel zei op 3 juli 2015 om 19:27 uur

Ik sta vooraan en ben het 2de meisje met zwarte schoentjes aan. Ik heb inderdaad geen herinneringen meer aan deze foto helaas. En mijn herinnering aan de 2de klas bij juffrouw Pulskens is dat wij tafels leerde met een soort ijzeren torentje dat je kon draaien(?) en dat we vanuit school naar de gymles gingen in het nieuwe gemeenschapshuis. En volgens mij kregen wij apart van de jongens handwerkles. Ik heb trouwens van mijn zus en mij een foto gevonden die van dezelfde dag is als de bruidjes bij het priesterfeest. Ik zal het nog aan mijn zus navragen of zij zich nog wat kan herinneren.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 4 juli 2015 om 09:42 uur

Beste Hannie en Franka,
hartelijk dank voor jullie reacties en herinneringen. En als jullie nog meer foto's van deze gelegenheid hebben, dan mag je ze altijd insturen hoor (info@bhic.nl)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 juli 2015 om 21:11 uur

Van Hannie den Ouden hebben we nog een mooie foto gekregen van het priesterfeest:
Ik heb hier nog een foto gevonden van het priesterfeest. We staan met wat buurmeisjes op de foto voor de toenmalige kleuterschool, nu de Es.

<a href="http://www.bhic.nl/media/document/file/priesterfeest-esch.jpg" target="_blank"><img src="http://www.bhic.nl/media/document/file/priesterfeest-esch.jpg" title="priesterfeest Esch" width="200"></a>

Van links naar rechts.....

Wilma van Esch, Lian van de langenberg, mijn zus Helga, Marga van de langenberg, Mieke ruijs, Hannie van Esch ( tweelingzus van Wilma) mijn zus Anneleen en ik, Hannie den Ouden.
De rij van het feest moet dus nog veel langer geweest zijn met de kinderen van de klas die 2 jaar ouder waren dan ik zoals mijn zus, Anneleen en Mieke geboren in 1956!

Chr zei op 11 juni 2017 om 19:50 uur

Hallo,
Ik kom toevallig bij deze foto uit en zie dat de namen van de juffen wordt genoemd. Maar het is zeer zeker NIET juffrouw Van der Mee uit Haaren want dat was een heel klein vrouwtje en amper groter dan de leerlingen van de 4e, 5e en 6e klas waaraan ze les gaf. Ik zat toen zelf in de 5e/6e klas bij meester Bode en kreeg handwerkles van juffrouw Van der Mee die de 4e/5e klas had.
Volgens mij is de rechter vrouw inderdaad juffrouw Pulskens en de linker vrouw Tineke Van Boxtel -Schoones, een ouder die toevallig ook juffrouw was (later naar Canada geemigreerd)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 juni 2017 om 20:33 uur

Hallo, bedankt voor je reactie... het zet vast anderen weer op het spoor. Wie herkent in deze dames ook juffrouw Pulskens en de linkerdame Tineke Van Boxtel -Schoones? We horen het graag!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 15 januari 2010 om 11:01 uur

Bruidjesstoet

vertelde op 14 oktober 2009 om 10:10 uur

Een Huusselings priesterfeest