i

Dit verhaal gaat over:

Brutale roofoverval in Mariaheide

vertelde op 6 september 2017 om 14:00 uur

Een overval in maart 1934 op het woonhuis van de familie Schepers in Mariaheide zorgt voor onrust in de regio. De Osse bende blijkt te hebben toegeslagen.

Foto: Hei’s Archief. Huis van de familie Schepers in Mariaheide
Brutaal. Zo wordt de overval omschreven op het woonhuis van Tinus en Joant Schepers in Mariaheide. De bejaarde Schepers is secretaris van de Heise afdeling van de Roermondse eierbond. Hij heeft veel contant geld in huis om de boeren uit te betalen die eieren komen leveren. In de nacht van vrijdag op zaterdag is het stormachtig weer. Het echtpaar Schepers hoort vanuit bed gestommel. Bij het aanknippen van het elektrisch licht blijken er mannen in hun slaapkamer te staan. Hun gezichten verstopt achter zwarte maskers. Ze trekken de lamp uit de fitting, gooien Joant een deken over het hoofd en drukken haar mond dicht.

"Houd je maar kalm"

Schepers wordt uit zijn bed gesleurd en gedwongen de brandkast in de woonkamer te openen met de woorden “Houd je maar kalm, er gebeurt je niets”. De indringers nemen 1.100,- gulden van de eierbond, 350,- gulden privégeld en een bedrag van de beugelclub uit de kluis. Het huis wordt flink overhoopgehaald. De slaapkamerdeur van onderwijzer Loonen wordt dichtgebonden met touwen, zodat deze kostganger niet om hulp kan roepen. De twee inwonende nichtjes van het echtpaar die op de bovenverdieping slapen, worden met rust gelaten. De inbrekers verlaten dan de woning met de mededeling dat zij Schepers om het leven zullen brengen als hij zich naar buiten begeeft voor het ochtendgloren. Een half uur later na het tellen van de buit komen ze terug, rammelen aan de raamvensters en gooien de luiken dicht. Zo weet de familie dat het menens is.

Pas om 5 uur in de ochtend durft het echtpaar Schepers aangifte te doen bij de marechaussee in Veghel. Die stelt samen met de marechaussees van Oss en Uden een uitgebreid onderzoek in. Het blijkt dat de indringers de kluis al hadden proberen te kraken. Toen dat niet lukte, begaven ze zich naar de slaapkamer om Schepers te dwingen. Het onderzoek leidt tot arrestaties in Uden en Oss. Naar later zal blijken zijn alle verdachten afkomstig uit het Osse criminele circuit. Het echtpaar Schepers is slachtoffer geworden van de zogenaamde Osse Bende. Zij plegen al jaren overvallen, brandstichtingen en zelfs moord. De zaak hoeft niet te rusten, want nog in datzelfde jaar volgen aanhoudingen en berechtingen van bendeleden. De zaak Schepers komt bij de eerste zitting in het omvangrijke strafproces ter sprake. Getuigen Tinus en Joant Schepers zijn dan inmiddels van de schrik bekomen, maar het gesprek over de Osse Bende zal nog lang nagonzen.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: