skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

"Burgemeester" van Mariahout: Tinus Vermeulen (1920-1988)

K. van Hoof
vertelde op 12 januari 2010
bijgewerkt op 18 november 2013
"TINUS" heet het beeld op het Oranjeplein in Mariahout. Het stelt een opgewekt kijkende man voor, met een bezem en de linkerarm zelfverzekerd in de zij. "Aan de slag!", lijkt hij te zeggen.

Het bronzen beeld is een eerbetoon aan Tinus Vermeulen, die 42 jaar lang zitting had in de gemeenteraad van Lieshout voor het kerkdorp Mariahout.
Tinus Vermeulen overleed in 1988 op 67-jarige leeftijd. Zes jaar later kwam dit bronzen beeld er, gemaakt door beeldhouwer Toon Grassen uit Gemert, en betaald uit de opbrengst van een inzamelingsactie onder de inwoners van Mariahout. Maar waarom eer je een raadslid met een beeld met bezem?

“Tinus hield van orde en netheid. Als hij van een drukke vergadering kwam, dan pakte hij thuis zijn bezem. Al vegend deed hij zo zijn ideeën op. Tinus met zijn bezem, dat was een bekend straatbeeld. Hij maakte op die manier makkelijk contact met de mensen in het dorp. Eigenlijk was het zo, dat als hij een half uur met zijn bezem buiten was, hij 25 minuten buurtte en vijf minuten veegde.”

Aldus Jan van Kaathoven in het Eindhovens Dagblad van 20 augustus 1994 na de onthulling van het beeld. Tinus was de oudste zoon van Wout Vermeulen en Dien van Vijfeyken. Het was een van de pioniersgezinnen die in 1932 in de kersverse parochie Mariahout waren komen wonen om de Lieshoutse hei te gaan ontginnen. Tinus was als twaalfjarige de eerste misdienaar in de nieuwe kerk. Hij was vervolgens mede-oprichter van de Jonge Boerenstand. Al op zijn 26e kwam hij in de gemeenteraad. In het dagelijks leven dreef hij een winkel in meubels, textiel en huishoudelijke apparaten.

Maar hij reed ook taxi voor de dorpelingen, en op woensdag onderhield hij een vaste “lijndienst” naar de Bossche weekmarkt. En hij begeleidde bedevaartgangers naar Lourdes. Voor al zijn maatschappelijke verdiensten kreeg hij in 1980 de eremedaille in goud van de Orde van Oranje-Nassau. Zes jaar later, in 1986, werd hij in diezelfde orde geridderd.

Reacties (4)

Jan Verhoeven zei op 16 juli 2012 om 00:52
Ome Tinus. Ben in '79 nog met hem naar zuid Frankrijk geweest.
H.J.M. Van Heck. Architect. zei op 25 maart 2013 om 16:38
Hij wilde dat iedereen zijn eigen woning bouwde op Mariahout en zorgde voor voldoende betaalbare bouwkavels. Bouwen in eigentijd was zijn devies.
Iedereen is er goed mee geweest tot de dag van vandaag.
K.van Hoof zei op 31 juli 2014 om 13:43
"n Bezem past niet bij 'ne wethouder ....ook al heeft ie er op het gemeentehuis wel 'ns gebruik van gemaakt . Misschien kan Toon Grassens die nog verwisselen voor een "actetas" Tinus had de bijnaam "burgemeester van Mariahout" en hij was dan ook 'n goeie rechterhand van Piet van Hout ,m die er- wat Mariahout betreft- veel aan over liet....
Jan Verhoeven zei op 16 september 2015 om 21:38
Idd, geen bezem maar een actetas ome Karel. Helemaal mee eens.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: