skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Buurtschappen in Berchem

Ja, u leest het goed. Berchem werd in onze kindertijd nog met -CH- geschreven. Berchem kende (en kent nog steeds) een aantal buurtschappen. Zoals het Tuureind, Heieind en Gement. Deze buurtschappen liggen niet ver van elkaar, maar het dialect was niet altijd het zelfde. Voor ons als kinderen was het wel ver want we moesten alles lopend afleggen.

Er was in het Tuureind een winkeltje met snoepgoed, waaronder snoeppapier. Een oom van ons gaf ons wel eens een cent of stuiver, maar dan moesten we helemaal naar die winkel lopen om snoep te kopen. Hij had verkering met een tante die wel eens op ons paste. Zo waren zij even alleen en wij hadden niets door! Ook bakker Van Rossum, die heerlijke speculaas kon bakken, had er een winkel. Deze winkels zijn er ook niet meer.

Er waren verschillende fietsenmakers in Berchem: Smidje Lamers en Jan Boeijen. Deze Jan Boeijen woonde eerst met zijn zaak in het Tuureind dus dat was wel even een paar kilometer lopen. Er was wel een fiets- en voetpad door de weilanden, langs het spoor, zodat je sneller op je plek van bestemming was.

Er was enige rivaliteit tussen de buurtschappen. De bewoners leefden op zich maar met straatvoetbal of op school kwam men elkaar tegen. Het waren toen nog gescheiden scholen voor jongens en meisjes. 

Berchem heeft ook een landelijke primeur gemaakt. In oktober 1959 is er een vrachtwagen met oplegger vast komen te zitten op de spoorovergang aan de Zevenbergseweg. Een trein is daar frontaal tegen aangebost met hoge snelheid. De ravage was enorm. De spoorwegen hebben toen op vele plaatsen in Nederland een bord bij de spoorwegovergang geplaatst, waar een oplegger staat afgebeeld met waarschuwing.

Berchem heeft al lang een verkennerij, nu scouting genoemd. We gingen vaak in Bergeijk op kamp. Een keer is het voorgekomen dat we met een aantal padvinders en leiding, een auto hadden gehuurd bij taxibedrijf Brands uit het Tuureind.

In deze auto zat toen ook nog pater Van de Camp, die later de plebaan van de Sint-Jan in Den Bosch is geworden. We kregen een ongeluk en kwamen in een sloot terecht. Niet rampzalig, maar wel met behoorlijke schade. Dit kwam omdat we te luidruchtig waren met zingen. We zijn later opgehaald.

Deze foto is gemaakt, eind jaren veertig of begin jaren vijftig. In die tijd hebben we ook een fietstocht gemaakt in de Belgische Ardennen. Daar kwam kapelaan Mostermans met een solex ons bezoeken.

Dit zijn herinneringen die aangevuld of aangepast kunnen worden door de mensen uit….. Berchem!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.