skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

C.F.J.H. Hengst (1865-1921)

Clement François Joseph Hubert Hengst was de jongste zoon van J.B.J. Hengst, die 46 jaar lang burgemeester was van Boxmeer en diens tweede vrouw, Ida Paulina Hubertina Tielens, bij wie hij, na de zes van zijn eerste vrouw, nog vier kinderen kreeg.

Clement werd in Boxmeer ‘aan de Elzen’ geboren op 5 april 1865, op woensdagmiddag om drie uur. Hij trouwde met Maria Gertrudis Wittkampf op 8 oktober 1889. Ruim zeven maanden later werd hij benoemd tot burgemeester van Boxmeer, met ingang van 17 mei 1890. Daarmee volgde hij zijn vader op die de week daarvoor met eervol ontslag was gegaan als burgemeester.

Net als zijn vader wilde Clement meer zijn dan puur lokaal bestuurder en werd lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant. Ook op ander fronten was hij (bestuurlijk) actief: in 1894 was hij lid van de commissie van aanslag voor de Bedrijfsbelasting. Blijkbaar net zo vurig katholiek als zijn vader, kreeg hij in 1900, een maand na zijn 35e verjaardag, het erekruis Bene Merenti (links op de foto) van paus Pius X. Voorwaarde voor het ontvangen van deze kerkelijke onderscheiding was dat men minimaal 35 jaar oud moest zijn en zich minstens 10 jaar ‘langdurig op nederige, maar opvallend verdienstelijke wijze in lokaal verband had ingezet voor Kerk en samenleving’. Zijn rol als lid van het hoofdcomité voor de Wereldhulde in 1900 zal een rol hebben gespeeld. Het jaar daarop ontving hij ook nog het pro Ecclesia et Pontifice-kruis (rechts).

In 1904 werd Clement Hengst voorzitter van het Boxmeers comité der Katholieke Sociale Actie. Die organisatie heeft bestaan van 1903-1942 en moest dienen als kristallisatiepunt voor de bestudering en aanpak van sociale problemen binnen de katholieke zuil. 

In 1905 wordt Clement Hengst lid van de Voogdijraad in het arrondissement ’s Hertogenbosch. In januari 1906 wordt in Boxmeer, net als in heel Nederland, een comité gevormd tot het inzamelen van giften ten behoeve van slachtoffers van de jodenvervolging in Rusland. Clement Hengst is natuurlijk lid van dit comité.

In mei 1915 viert hij zijn 25-jarig ambtsjubileum als Boxmeerse burgemeester, al zijn er in verband met de tijdsomstandigheden (de Eerste Wereldoorlog) geen openbare feesten. Eind 1918 stelt hij zich niet meer herkiesbaar als lid van Provinciale Staten voor Noord-Brabant, maar hij wordt op 11 mei 1920 nog wel handtekening JBJ Hengst onder z'n tweede huwelijksakte met Ida Tielens, later de ouders van oa CFJH Hengstherbenoemd als burgemeester. Het jaar daarop, op 28 november 1921, overlijdt deze bijzondere en opvallende persoon. Zijn echtgenote Maria Getrudis Wittkampf blijft in Boxmeer wonen, waar ze overlijdt op 17 november 1943.

Dit is maar een korte samenvatting van mijn volledige artikel, dat je hier kunt lezen.

 

 

Reacties (2)

Peer Meurkens zei op 29 april 2014 om 00:03
...bij wie hij, na de zes van zijn eerste vrouw,nog vier kinderen kreeg ...

Dit gaat over mr. J.B. Hengst, 46 jaar burgemeester van Boxmeer, van 1849 tot 1890 (met 3 jaar onderbreking van 1860 tot 1863) lid van de Staten-Generaal.... 6 kinderen van zijn eerste vrouw .... toen die vrouw Cornelia de Kesschietre van Havre op 28 december 1852 in het kraambed overleed waarbij ook de boreling stierf had burgememeester mr. J.B. Hengst één zoon in leven. Van die 6 kinderen van zijn eerste vrouw zijn er 4 als levenloos geboren aangegeven, 1 stierf een jaar na de geboorte. Behalve geboorteregisters dient men ook de sterfteregisters te bestuderen ...
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 2 mei 2014 om 19:48
Beste Peer,
hartelijk dank voor je reactie.

Het stukje over C.F.J.H. Hengst op onze website is slechts een kort uittreksel uit het artikel wat Jodi van der Giezen heeft geschreven over burgemeester Hengst. In het volledige artikel (waar je ook vanuit onze website op kunt doorklikken) staat wél alle informatie over de kinderen uit het eerste huwelijk van zijn vader. De bronnen zijn dus wel degelijk goed geraadpleegd door Jodi van der Giezen.
Met vriendelijke groeten,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.