i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Vierlingsbeek
Tags:

Café Moeke Thissen

vertelde op 8 mei 2009 om 15:14 uur

Wilde je vroeger een goede kijk hebben op de Metworstrennen en daarbij voorzien zijn van een koud pilsje, dan kwam je al snel uit bij café Thissen in Vortum-Mullem. Het café stond pal aan de route en heel vroeger liepen de paarden zelfs vlak langs de muur van het café. Maar in 1982 gooit het echtpaar Thissen de pannen erop. Na al die jaren wil ze wel eens zelf naar de rennen kijken. “De paarden denderden hier voorbij, maar we moesten altijd van anderen horen wie er had gewonnen”, vertelt Moeke Thissen in de Noord-Oost Post.

Café Thissen is dan al decennia lang een begrip in Vortum. In de jaren ervoor staat het gebouw bekend als “het huis met de trappen” waar het flink kan spoken. Maar vanaf 1904 runt Chr. Thissen een café annex bakkerij en kruidenierswinkel. Omdat met name zijn vrouw dag en nacht in het café werkt, duurt het niet lang voordat stamgasten het de naam Moeke Thissen geven. Ook als jaren naderhand haar schoondochter haar plaats inneemt, blijft de uitspanning onder die naam bekend.

Daarna wordt zoon Piet Thissen eigenaar. Piet heeft de slijterijvergunning van B&W van Sambeek en een zakboekje van zijn vader als militair in 1885 nog in zijn bezit, als tastbare herinnering aan vroeger tijden. Café Thissen groeit flink door de jaren: van 86 tot 150 vierkante meter. Maar het cafébezoek wordt naar verloop van tijd steeds minder. Alleen op carnavalsmaandag en tijdens de weekenden is het volle bak, buiten die tijden staat de tap steeds vaker stil. De oorzaak die daar in 1982 in de Noord-Oost Post voor wordt aangewezen, is de komst van een gemeenschapshuis in Vortum-Mullem.

“Vroeger werden in café Thissen door de week bruiloften gevierd en stond na een begrafenis de koffietafel klaar. Thans wordt steeds meer gebruik gemaakt van dit gemeenschapshuis, al heeft men steeds gezegd dat dit niet de bedoeling is.” In aanloop naar de jaren tachtig doet de familie Thissen de bakkerij en de winkel van de hand. Tot en met het carnaval 1982 (als André van Duin met Zandzakken voor de deur de top 40 beklimt) blijven de deuren van het café open. Maar daarna is het over en uit. Het café is verbouwd tot ‘woonhuus’ voor het echtpaar zelf. Vanachter het raam kijken ze voortaan naar de Metworstrennen.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

arno peters zei op 26 augustus 2011 om 00:20 uur

Doordat er veel metworstbezoekers het vaste stamcafe misten werd er een vereniging opgericht die nu jaarlijks met een tent op het Vortums Veld staat. Voor een klein bedrag kan men daar boerenkool met worst en bier krijgen. Let wel! Je moet lid worden van de vereniging en van tevoren de kaarten bestellen.
Een leuk initiatief die al vele duizenden bezoekers kent door de jaren heen.

Mariët Bruggeman bhic zei op 26 augustus 2011 om 11:12 uur

Beste Arno,

zeker een leuk initiatief wat vast en zeker nog lang zo moet doorgaan.

Bedankt voor je reactie en met vriendelijke groeten,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 23 augustus 2009 om 11:43 uur

Metworstrennen, 1740-nu

vertelde op 8 mei 2009 om 15:32 uur

Het huis met de trappen

vertelde op 1 februari 2008 om 12:00 uur

Koffiehuis Kemps wordt Hei & Ikke