skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg

Café Moeke Thissen

Wilde je vroeger een goede kijk hebben op de Metworstrennen en daarbij voorzien zijn van een koud pilsje, dan kwam je al snel uit bij café Thissen in Vortum-Mullem. Het café stond pal aan de route en heel vroeger liepen de paarden zelfs vlak langs de muur van het café. Maar in 1982 gooit het echtpaar Thissen de pannen erop. Na al die jaren wil ze wel eens zelf naar de rennen kijken. “De paarden denderden hier voorbij, maar we moesten altijd van anderen horen wie er had gewonnen”, vertelt Moeke Thissen in de Noord-Oost Post.


foto: collectie Harry Jacobs

Café Thissen is dan al decennia lang een begrip in Vortum. In de jaren ervoor staat het gebouw bekend als “het huis met de trappen” waar het flink kan spoken. Maar vanaf 1904 runt Chr. Thissen een café annex bakkerij en kruidenierswinkel. Omdat met name zijn vrouw dag en nacht in het café werkt, duurt het niet lang voordat stamgasten het de naam Moeke Thissen geven. Ook als jaren naderhand haar schoondochter haar plaats inneemt, blijft de uitspanning onder die naam bekend.

Daarna wordt zoon Piet Thissen eigenaar. Piet heeft de slijterijvergunning van B&W van Sambeek en een zakboekje van zijn vader als militair in 1885 nog in zijn bezit, als tastbare herinnering aan vroeger tijden. Café Thissen groeit flink door de jaren: van 86 tot 150 vierkante meter. Maar het cafébezoek wordt naar verloop van tijd steeds minder. Alleen op carnavalsmaandag en tijdens de weekenden is het volle bak, buiten die tijden staat de tap steeds vaker stil. De oorzaak die daar in 1982 in de Noord-Oost Post voor wordt aangewezen, is de komst van een gemeenschapshuis in Vortum-Mullem.

“Vroeger werden in café Thissen door de week bruiloften gevierd en stond na een begrafenis de koffietafel klaar. Thans wordt steeds meer gebruik gemaakt van dit gemeenschapshuis, al heeft men steeds gezegd dat dit niet de bedoeling is.” In aanloop naar de jaren tachtig doet de familie Thissen de bakkerij en de winkel van de hand. Tot en met het carnaval 1982 (als André van Duin met Zandzakken voor de deur de top 40 beklimt) blijven de deuren van het café open. Maar daarna is het over en uit. Het café is verbouwd tot ‘woonhuus’ voor het echtpaar zelf. Vanachter het raam kijken ze voortaan naar de Metworstrennen.

Reacties (8)

arno peters zei op 26 augustus 2011 om 00:20
Doordat er veel metworstbezoekers het vaste stamcafe misten werd er een vereniging opgericht die nu jaarlijks met een tent op het Vortums Veld staat. Voor een klein bedrag kan men daar boerenkool met worst en bier krijgen. Let wel! Je moet lid worden van de vereniging en van tevoren de kaarten bestellen.
Een leuk initiatief die al vele duizenden bezoekers kent door de jaren heen.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 26 augustus 2011 om 11:12
Beste Arno,

zeker een leuk initiatief wat vast en zeker nog lang zo moet doorgaan.

Bedankt voor je reactie en met vriendelijke groeten,
Harry Jacobs zei op 12 november 2020 om 19:08
Mooi verhaal.Voor het begin van deze geschiedenis ia het café van Rutten geweest. Ik heb er nog een foto van.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 november 2020 om 09:38
Hallo Harry, bedankt voor je berichtje en je aanvulling. Wat leuk dat je daar nog een foto van hebt! Zou je die willen sturen naar info@bhic.nl ovv Moeke Thissen? Dan plaats ik die hier graag bij.
Harry Jacobs zei op 15 november 2020 om 16:41
Hoi Marilou, ik zal de foto sturen. Wel raad ik je even aan een en ander te verifiëren.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 november 2020 om 09:52
Hallo Harry, hartelijk dank voor het opsturen van de mooie foto. Uit je opmerking maak ik op dat niet alle informatie klopt. Dat willen we natuurlijk graag rechtzetten: kun je aangeven wat er moet worden geverifieerd?

Alvast dank weer!
Harry Jacobs zei op 16 november 2020 om 09:57
Hoi Marilou. Ik beschik helaas niet over alle en exacte datums. Ik weet niet welke periode/termijn het café van familie Rutten is geweest. De foto moet dus voor 1904 zijn geweest..... Vandaaar dat ik jou/jullie vroeg om het te verifiëren. Als ik kan helpen graag, maar weet even niet waar te beginnen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 november 2020 om 11:44
Ah duidelijk hoor. Ik heb net even een blik geworpen in onze hinderwetvergunningen maar daar krijg ik zo snel niet dit café boven water. Wel vind ik het café terug, vermeld in onze oude kranten maar dat gaat niet verder terug dan 1913 (maar wel leuk om terug te lezen, plak deze url maar in je zoekbalk: http://www.bhic.nl/onderzoeken/kranten?mistart=8&mivast=235&mizig=91&miadt=235&milang=nl&misort=dt%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=%22cafe%20thissen%22)

Mogelijk lezen hier mensen mee die ons verder terug in de tijd kunnen helpen? Of die meer weten? We horen het graag!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen