skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Café ‘t Haasje

In het archief van Bouw- en Woningtoezicht kwamen we deze foto tegen van Café ’t Haasje aan de Mr. van Coothstraat in Lith. Theo Schulz, ook uit Lith, fietste er in de jaren ’50 dagelijks voorbij, wanneer hij de krant bezorgde. De foto werd in 1963 gemaakt naar aanleiding van het bouwplan van J. Schraven, die ons verder onbekend is.

Meestal betekende dat: sloop van het bestaande pand en de bouw van een nieuw.

Wij zijn op zoek naar uitbaters en klanten van café ’t Haasje. Kwamen daar vooral mensen uit het dorp of juist van buitenaf? Waren er verenigingen ‘thuis’? En worden er toevallig nog sterke verhalen over ’t Haasje verteld?

Vragen genoeg dus, maar nu de antwoorden! Die zien wij van het BHIC graag binnenkomen via onderstaande reageerlink (maar telefoneren mag natuurlijk ook!).

Reacties (36)

Lea van Rossum zei op 27 september 2012 om 13:26
Beste mensen,

Tot mijn verbazing lees ik dat er weinig bekend is over wie J.Schraven was? Volgens mij moet dit toch bij de gemeente geregistreed staan?
Misschien dat ik jullie een beetje verder kan helpen. J.Schraven is Jan Schraven getrouwd met Bertha van Rossum(deze kwam uit Kessel)de laatst vernoemde leeft nog en woont volgens mij ook nog in Lith.Het cafe was zoals vroeger meerdere mensen hadden een tweede inkomen want ze hadden ook nog een boederij achter het huis.Als het goed is moeten er ook nog kinderen in Lith wonene dus mocht u meer willen weten dan kunt u het beste bij Lithse mensen navraag doen.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 28 september 2012 om 11:58
Beste @Lea,

Dat soort gegevens staat inderdaad bij de gemeente geregistreerd, maar op dit moment is bij het BHIC alleen bekend dat J. Schraven op die plek een bouwplan had. En al hadden wij hier meer gegevens, dan mochten wij daaruit niet zomaar publiceren, omdat het allemaal nog te kort geleden is. Vandaar dat wij dergelijke zaken aan jullie vragen. En zoals uit jouw reactie blijkt, weten jullie er meer van dan de gemeente of het BHIC!
john de bijl zei op 5 december 2012 om 14:04
Carnavalsstichting de Veldhazen uit Lith. In 1968 is de carnavalsstichting ontstaan in cafe ’t Haasje te Lith. Vandaar ook de naam de Veldhazen. Na vele jaren en verschillende residenties te hebben gehad wordt er nu jaarlijks 4 dagen carnaval gevierd in de Hertog Jan van Brabant.
Harry de Bijl zei op 5 december 2012 om 14:16
Ook werden er hier vossenjachten gehouden (met een 27mc bakkie op zoek door de regio naar verstopte vos).
Dit was ook het thuishonk van de plaatselijke voetbal vereniging,(nu nlc`03, toen het allom bekende Litta).
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 5 december 2012 om 15:27
Kijk, @John en Harry (familie?), vroeg of laat komt er meer informatie los over wat er in Café 't Haasje allemaal te doen was. Bedankt! Alleen al het carnaval en de voetbal moeten veel volk over de vloer van 't Haasje hebben gebracht!
john de bijl zei op 5 december 2012 om 22:34
Inderdaad Harry is mijn broer. Tevens is mijn tante getrouwd met de zoon van Jan schraven zal ze wel is op deze pagina laten kijken ze zal ongetwijfeld meer verhalen kunnen vertellen.
john de bijl zei op 5 december 2012 om 22:46
Stond hier in lith ook een oproep in de sleutel de vrouw van Jan (Bertha van Rossum) heeft daar een afspraak mee dus er zal ongetwijfeld meer volgen
J.A.M. (Hans) van Mourik, woonachtig in Bolivia zei op 3 februari 2016 om 03:01
Als kind kwam ik regelmatig in café ´t Haasje, daar dit café vlakbij mijn ouderlijk huis gelegen was.
Mijn naam is Hans van Mourik, een zoon van de voormalige bierbrouwer M.J. van Mourik. We hebben het dan over de "Koninklijke Stoombierbrouwerij en Limonadefabriek "Het Hert".
De eigenaar van het Café was Toon "de knappe", Toon van Schijndel dacht ik.
Hans van Mourik zei op 3 februari 2016 om 03:03
Daar het café aan de Provinciale weg gelegen was, kwamen er ook veel bezoekers van buiten het dorp.
Hans van Mourik zei op 3 februari 2016 om 03:06
Als ik me goed herinner zijn er indertijd ook filmopnames in café ´t Haasje gemaakt voor de film "Dorp aan de Rivier" van Fonds Rademakers
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 februari 2016 om 11:06
Mooie aanvulling, Hans, dank daarvoor. Ik ben benieuwd of anderen weten hoe het zit met café 't Haasje en de film van Rademakers. Gaat het hier om hetzelfde café?

Maar ik ben eerlijk gezegd ook geïnteresseerd naar het verhaal van jouw familie! Kun je meer vertellen over de bierbrouwerij en de limonadefabriek? Wat zijn jouw herinneringen hier aan?
Adrie van der Horst zei op 29 augustus 2016 om 09:49
Wat ik van mijn vader (Gerard van der Horst) weet, is dat hij op 11 november 1905, als jongste van een gezin met elf kinderen, is geboren in Lith. Het gezin bewoonde een boerderijachtige woning achter café Het Haasje. Het verhaal gaat dat die woning kort na zijn geboorte is afgebrand. Het berooide gezin "Van der Horst" vertrok toen uit de regio ( naar verluid om zich in te schepen richting Canada). Dat inschepen is kennelijk niet gelukt, want het gezin vestigde zich begin februari 1906 in Den Haag waar mijn opa een houthandel begon.
Ik vraag me af of en waar er meer te vinden is over die brand eind 1905?
Peter de Veer zei op 12 augustus 2018 om 16:31
Hallo allemaal, zoek het eens wat korter bij huis; Theo de Veer wonende aan de Band in lith was een veel geziene gast bij het haasje, hij zetter er toen ooit een keer een record biljarten neer, mijn grootvader piet de veer van 't gerke uit de polder gaf er zijn verjaardag, en wellicht kan mien van dorst wonende aan de heuvelwijkstraat nog veel meer vertellen
Adrie van der Horst zei op 12 augustus 2018 om 20:19
Volgens mijn oude adresboekje woonden in 1963
Nico van Loon op nr. 51
Van den Heuvel op nr. 49
A. van Schijndel op nr. 55
Adrie van der Horst zei op 12 augustus 2018 om 20:34
Mijn vader (Gerardus van der Horst, 1905-1970) was het elfde en jongste kind van Reinier van der Horst (geb. 11-05-1864 Lith) en Lucia van Duren (geb 05-05-1865 Heesch). Het gezin bewoonde een huis achter café Het Haasje en dat brandde eind 1905 tot de grond toe af. Het gezin met elf kinderen verliet toen Lith en vestigden zich in februari 1906 in Den Haag.

Ik heb in mijn archief een bidprentje op naam van Maria Petronella van Amstel (geboren te Lith 22 maart 1913, overleden 25 febr. 1970), echtgenote van Wilhelmus van den Heuvel
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 augustus 2018 om 10:40
Bedankt Peter en Adrie, voor jullie reacties over de gasten en de uitbaters van het Café Het Haasje. Is je grootvader in Den Haag ook weer een café begonnen, Adrie?
Adrie van der Horst zei op 13 augustus 2018 om 11:12
@ Mariët. Volgens mij was mijn grootvader Reinier van der Horst dagloner en bewoonde hij met vrouw en gezin van elf kinderen een huisje achter cafe 't Haasje. Na de brand in de winter van 1905 vertrok het gezin. Mijn grootvader begon in Den Haag een houthandel langs de spoorlijn richting Utrecht.
Mijn vader Gerard was het jongste kind. (Hij en mijn moeder bezaten in de vijftiger jaren een buurtcafé in Den Haag. Ook andere kinderen van dat gezin bezaten later een café en/of slijterij, waaronder mijn oom Frans. Die had café "Onder de Toren'in Ede.)
Toon van Schijndel was dus een (achter-) neef van mij. Die heb ik voor het laatst ontmoet in 1963,
Rini de Groot. zei op 13 augustus 2018 om 12:18
Februari 1962 maakte ik met m,n zwager, Piet van Uden geboren Lithenaar,
een autoritje door het ‘Dorp aan de Rivier’ waarvan ik de het boek gelezen en film bezocht had en maakte er diverse foto’s.
In zijn verhalen werd meerdere malen, cafe het Haasje, genoemd.
Adrie van der Horst zei op 13 augustus 2018 om 13:03
De eerste druk van het boek van Anton Coolen, Dorp aan de rivier kwam uit in 1934. Je kunt het digitaal lezen op de site van dbnl.org
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 augustus 2018 om 12:01
@Adrie, dan lijkt het wel alsof de liefde voor het horecawezen ontstaan is vlakbij het café het Haasje :).
@Rini, bedankt voor je verwijzing naar het bekende boek, waarin dit café genoemd wordt.
Rini de Groot. zei op 14 augustus 2018 om 20:23
Mariët, ik kan me niet herinneren of 'dit café' in het boek vernoemd werd/wordt!
Het boek, de 16e druk, gaf ik aan m'n meisje bij haar verjaardag in 1958.
Tweelingbroer Wim van m'n zwager, is in 't Haasje met Carnaval eens Prins geweest.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 15 augustus 2018 om 10:07
Bedankt voor je reactie Rini. Ik heb, denk ik, jouw opmerking over het boek en 'zijn verhalen' verkeerd begrepen.
Maar wat leuk om te lezen dat de tweelingbroer van je zwager er dus wel Prins Carnaval geweest is. Ben je er zelf ook wel eens geweest Rini?
Jeanne Eikelenboom van Amstel zei op 9 september 2018 om 21:15
Ik wil ook nog wat vermelden. De boerderij (oprit voor "t Haasje) werd bewoond door mijn grootvader Adrians van Amstel. Gehuwd met Wilhelmina van der Horst. Zij hadden 6 kinderen waarvan de jongste dochter Miet gehuwd was met Wim van den Heuvel. Zij bleef op de boerderij en mijn grootvader heeft er tot 1958 ingewoond. Toen is hij overleden. Mijn vader is dus ook op die boerderij geboren. Ik ging als kind altijd melk halen en de eigenaar en eigenaresse van 't Haasje vroegen of ik bij hen wilde komen wonen. Zij hadden geen kinderen en mijn moeder (weduwe) had er 6. Telkens als ik langs kwam werd ik weer gevraagd.
Jeanne Eikelenboom van Amstel zei op 10 september 2018 om 00:00
Leuk die reactie. Bidprentje is van tante Miet. Ik heb nog een foto van haar.
Met haar zoon Jan heb ik nog wel contact.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 18 september 2018 om 09:36
Bijzonder verhaal Jeanne, om telkens weer gevraagd te worden bij de eigenaars te komen wonen. En Adrie en Jan, bedankt voor het delen van deze extra informatie. Het geeft toch weer een beter beeld van zowel het café als de mensen genoemd in alle reacties.
Bea van der Ende zei op 6 oktober 2018 om 11:56
Mijn overgrootmoeder werd Net van ‘t Haasje genoemd. Haar werkelijke naam was Antonetta Theodora van den Elzen en diende waarschijnlijk in ‘t Haasje. Later huwde zij met Arie Kroon en woonden zij in Zwammerdam bij Bodegraven. Ze kregen zes kinderen, onder wie Bertha Blijleven-Kroon, mijn allerliefste oma.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 oktober 2018 om 21:34
Wat vertel je dat liefdevol, Bea! Bijzonder om dit te lezen van het achterkleinkind van Net van 't Haasje :) Klinkt als een stamboom, vol bijzondere verhalen!
Adrie van der Horst zei op 2 januari 2019 om 20:38
@ John de Bijl. Facebookfoto is niet zichtbaar na aanklikken van de link. Staat waarschijnlijk niet openbaar.
Hans van Mourik - Santa Cruz/BOLIVIA zei op 25 mei 2021 om 14:37
Belangrijk was ook dat café ´t Haasje vlakbij het toenmalige Lithse voetbalveld lag.
Na een voetbalwedstrijd werd hier dan de overwinning (of verlies) "weggedronken".
Bij het huis van Tieske d´n Hoed (Van Schijndel) lag een smal bruggetje over de wetering dat toegang gaf tot een klein clubhuis van de voetbalvereninging "LITTA".
Café ´t Haasje was ook jarenlang het stamcafé van de carnavalsvereniging "De Veldhazen"
Jeannevan amstel zei op 25 mei 2021 om 17:06
Onze buurt ( Zomerstraat) schijnt er voor wij hier woonden ook hun buurtfeest gehouden te hebben. Mogelijk heeft een duivenvereniging ( na te vragen bij Henk van de Boogaard) ook clubhuis gehad.
Er is zelfs een biljartvereniging Het Haasje geweest te zijn. Misschien is de naam nog in gebruik, maar dat is te onderzoeken.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 mei 2021 om 08:55
Bedankt voor jullie reacties, Hans en Jeanne. En mogelijk kunnen mensen uit Lith die dit lezen deze vragen beantwoorden? We wachten af...
Adrie van der Horst zei op 26 mei 2021 om 09:55
Jeanne Eikelenboom van Amstel zei op 10 september 2018 om 00:00
Leuk die reactie. Bidprentje is van tante Miet. Ik heb nog een foto van haar.
Met haar zoon Jan heb ik nog wel contact.
Kan/wil je die foto van "Tante Miet" hier plaatsen? Of die mij per email toesturen? adrievanderhorst@gmail.com

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!