i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

Carnavalsmonumentjes

vertelde op 20 januari 2016 om 13:17 uur

Natuurlijk is er die kleine minderheid die een paar dagen per jaar van pure ellende het land uitvlucht, maar er is waarschijnlijk geen enkel ander feest dat Brabanders zó verbroedert als carnaval. Voor de meeste liefhebbers zal het feest zich beperken tot zo’n 4 dagen per jaar. Of 5 als je 11/11 meetelt…

Bergen op Zoom, Bouwer en 'n kop Breda, Sint Juttemis Budel, Buulder Bok

Voor een kleinere groep die-hards houdt het méér in: de handige klussers zijn al in de zomer bezig met het bedenken en bouwen van praalwagens. De buutreedners oefenen op hun “tonproat”, de liedjesschrijvers pennen hun volgende carnavalshit, de dansmariekes houden de spieren soepel en de herremenie oefent zich de wangen bol. Veel van die echte liefhebbers hebben zich georganiseerd in carnavalsverenigingen. Alleen in Brabant zijn er zeker al 180, maar als “buitenstaander” merk je buiten carnaval om eigenlijk helemaal niet dat ze actief zijn.

Esch, Oggelvorsenpoel Etten-Leur, Stijloor Gemert, d'n Drumknaauwer

En dan is het de winter van 2013 en ontdekken we in Roosendaal bij toeval het wonderlijke standbeeld dat “De Tullepetaon” heet, opgericht door… de plaatselijke carnavalsvereniging. Op dat moment denken we nog dat dit initiatief uniek is en we maken snel een foto. Daarna gaat het echter rap en in de maanden erna ontdekken we, zonder er echt naar op zoek te zijn, steeds meer van die monumentjes. Inmiddels zijn we de magische 11 gepasseerd, in plaatsen van Bergen-op-Zoom tot Budel, en dan tellen we die pomp in Mariaheide niet eens mee... Hebben we ze nu allemaal? Vast niet!

Gilze, De Leuttrappers Liempde, De Ploegers Mariaheide, CV Sjappoo

Weet u er nog meer? Stuur ons dan eens een fotootje en vertel ons het verhaal dat erbij hoort: Wanneer is het monument geplaatst? Wat beeldt het uit? Ter gelegenheid waarvan is het geplaatst? Bent u er misschien zelf bij betrokken geweest?
Wij horen graag van u!

Rijsbergen, Aopelaanders Roosendaal, Tullepetaon  Den Bosch, Halve Peer

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 13 december 2009 om 16:05 uur

Het Airbornemonument

vertelde op 7 januari 2013 om 16:26 uur

Carnavalsoptocht rond 1958

vertelde op 20 januari 2012 om 11:06 uur

Carnaval in 1946