i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Periode: 1976 - nu
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 7 september 2012 om 14:26 uur

Bij de verhuizing van het Carolusziekenhuis naar de wijk Noord in 1976, bouwden de Barmhartige Zusters van de H. Carolus Borromeus in eigen beheer een nieuw klooster aan de Hervensebaan. Dit klooster verving het oude klooster aan de Jan Heinsstraat in ’s-Hertogenbosch.

Het klooster is ontworpen door architectenbureau Verberk en Pontzen, dat ook het ziekenhuis ontwierp. Het is opgetrokken in zakelijke vormen uit grijze betonstenen, bestaat uit eenlaagse bouwdelen van ongelijke hoogte en twee vleugels van twee lagen. Het heeft platte daken.

De kapel onderscheidt zich door een hogere dak en een torentje met kruis. Ervoor staat het oude neogotische Carolusbeeld uit de Jan Heinsstraat. Er zijn rechthoekige ramen met in de puien tussen de verdiepingen velden van rode baksteen.

Het Carolusklooster met het beeld uit het oude klooster (foto: © Jan Smits)

Het Carolusklooster met het beeld uit het oude klooster (foto: © Jan Smits)

Het klooster wordt omgeven door een omheinde tuin met een enkel dienstgebouw en garage. Het complex aan de Hervensebaan grensde aan een zijde aan het parkeerterrein van het Carolusziekenhuis. In 2005 staakten de zusters na 125 jaar hun werkzaamheden in het ziekenhuis.

Nadat de Bossche ziekenhuizen waren gefuseerd tot Jeroen Boschziekenhuis, kwam het gebouw van het Carolusziekenhuis leeg te staan. De sloopwerkzaamheden startten in december 2011 en werden voltooid in 2012. Maar het klooster staat er nog...

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: