i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

Centraal

vertelde op 4 oktober 2012 om 16:30 uur

“Café-Restaurant Centraal”, zo heette tachtig jaar geleden de parterre van het gebouw waarin nu het Brabants Dagblad en De Sleutel zijn gevestigd. We zien het links op deze foto, die genomen is in de Molenstraat in de richting van het spoor. Helemaal links staat het postkantoor.

“Dat ze dat toch hebben gesloopt!” verzuchtte een Ossenaar die onlangs met enkele stadgenoten naar oude foto’s van het centrum stond te kijken.

In de verte zien we ook de Koekfabriek van Ploegmakers en rechts het torentje van het stadhuis, nu Museum Jan Cunen. Overigens, wat een rust op straat: fietsers, voetgangers en welgeteld één auto!

Zo’n foto maakt misschien ’n beetje weemoedig, maar er zijn ook vragen. Wie kent ‘Centraal’ nog, en wat voor zaak zat daar pal naast, onder het vooruitgeschoven raam? En achter de lindebomen?

Antwoorden graag via onderstaande reageerlink (maar bellen mag natuurlijk ook).

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

Albert Heesakkers, Oss (telefonisch) zei op 10 oktober 2012 om 14:12 uur

Mijn herinneringen aan deze plek gaan terug tot in de jaren '50. Toen bestond Café Centraal niet meer, maar was daar een fysiotherapiepraktijk gevestigd met een soort gymzaaltje. Ernaast was wel 'n café: D'n Blauwe Bok, waar - meen ik - carnavalsvereniging De Botterkouzers is opgericht.
Achter de rij met lindebomen vond je vervolgens De Kosmos, een sigaren- en sigarettenwinkel. En diens buurman was de smederij van Kocken.

Koos v.d.Putten, Oss (telefonisch) zei op 10 oktober 2012 om 17:01 uur

Wat café's betreft: ik kende alleen 'Centraal' op d'n Heuvel, naast De Korenbeurs, maar deze foto is ver vóór mijn tijd genomen...

En eerst dacht ik in de verte de Paterskerk te zien, maar met het vergrootglas erop bleek het toch de koekfabriek (van Ploegmakers) te zijn.

Henk Buijks bhic zei op 10 oktober 2012 om 17:06 uur

Bedankt, @Albert en @Koos, voor jullie reacties en jullie scherpe blik!
En, Albert, toevallig las ik zojuist dat CV De Botterkouzers dit najaar exact 33 jaar bestaat.

Rinie van den Berg zei op 10 oktober 2012 om 21:42 uur

Als echt Ossenaar geboren in de Ruwaardstraat nr3 en nu bijna 73 jaar oud weet ik nog dat dat op dat punt en deftig cafe is geweest. Nadien heeft er de fam. Bannenberg in gewoond en hij was fysiotherapeut. Daarnaast was het Postkantoor waar ik als postbode van 1961 tot 1963 heb gewerkt en ik heb nog meegemaakt dat wij moesten verhuizen naar de Spoorlaan achter bij de fietsenstalling bij de Klat. Dat het Postkantoor afgebroken is doet mij nu nog zeer. In Deurne staat nog het autenthiek postkantoor. Maar ja, in de jaren zestig hebben ze in Oss alle mmoie gebouwen afgebroken, met het resultaat dat wij nu een Centrum van niks hebben met de VD als grote voorbeeld. En wanneer alles weer goed komt dat zal wel een LUTSKE DUREN.

Henk Buijks bhic zei op 11 oktober 2012 om 13:05 uur

Tsja, @Rinie, het Oss van rond 1960 komt nooit meer terug. Gelukkig wordt er tegenwoordig zuiniger omgesprongen met wat er nog aan waardevolle bebouwing over is. Overigens dank voor jouw informatie!

Henk W. van Hal zei op 19 oktober 2012 om 09:20 uur

Molenstraat vanaf postkantoor: begin Café van de Grinten; Banketbakkerij de Klijn; Mej. De Wael; Onderw.-Geboortehuis van Leo v.d. Bergh; Machinefabriek Kocken; Café Van Leur.
Ik ben gaarne bereid om nadere informatie te geven omtrent oud-Oss.

Henk W. van Hal, voorheen eigenaar van boek en kantoorboekh.
Meijs-Wolf, aan de Heuvel.(87)

André Raaijmakers, (oud-Ossenaar), Zwolle zei op 19 oktober 2012 om 17:23 uur

Weet de heer Van Hal misschien ook uit welk jaar (ongeveer) deze foto stamt?
De in de straatgoot tegen de trottoirband geparkeerde bromfiets [of is het een motor()fiets?)] zou kunnen wijzen op midden of eind jaren vijftig want ik meen op de hoek van het postkantoor twee postzegelautomaten te ontwaren?
Deze manier van fiets parkeren was in die tijd heel gewoon; die kon mooi rechtop blijven staan met een trapper leunend op de trottoirband. Met een brommer ging het wat moeilijker.....
Volgens mij was in de tweede helft van de jaren vijftig in dat rijtje een sigarenmagazijn gevestigd: eigenaar Van der Putt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: