i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Gemonde
Tags:

vertelde op 20 februari 2019 om 11:00 uur

Een groots moment in het leven van de familie Jac. Maas-Verhagen uit Gemonde. Eén van hun kinderen doet de eerste heilige communie. Een belangrijke stap in 1948, de bloeiperiode van het Rijke Roomse Leven. ‘Wierook, wijwater & worstenbrood' van het BHIC is gewijd aan dit roomse leven in Brabant.

Via ‘Wierook, wijwater & worstenbrood' vind je veel meer over typisch roomse fenomenen. Want van het onderwijs en de zorg tot het maatschappelijk leven: de kerk is in een groot deel van de vorige eeuw alom aanwezig in onze provincie. Als je voor 1965 bent geboren, dan is de kans groot dat je ook de eerste heilige communie hebt gedaan, dat je voor en na het eten een kruisje sloeg en wekelijks naar de kerk ging. Je herinnert je misschien dat bijna overal in Brabant ‘RK’ voor stond: van de lagere school tot de sportclub en de krant.

Tussen ca. 1850 en 1960 was ruim negentig procent van de Brabanders praktiserend rooms-katholiek. De kerk heeft daardoor een enorme invloed gehad op het dagelijks leven van alle Brabanders. Op de website ‘Wierook, wijwater & worstenbrood’ vind je foto’s en verhalen van de meer dan duizend katholieke kerken, kloosters en lourdesgrotten in Noord-Brabant. In het Rooms prentenboek zullen de typisch roomse fenomenen: van knikengel tot missiebusje, van wijwatervat tot beatmis een feest van herkenning zijn. 

Roept deze foto herinneringen bij je op? Was je misdienaar of op andere manier getuige van één van de vele inzegeningen? Vertel het ons!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 18 maart 2011 om 09:25 uur

Eerste Heilige communie op bed

vertelde op 28 juni 2017 om 12:06 uur

De eerste communie met "geleende" bloemen