i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Tilburg
Periode: 1930 - nu
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

Congregatiecentrum Daniël de Brouwer, klooster Petrus Donders

Je vindt alles over het Rijke Roomse Leven in Brabant op wierook, wijwater & worstenbrood

vertelde op 20 maart 2014 om 15:09 uur

De Franciscanessen van Etten vestigden zich in september 1930, om de al bestaande kleuter- en lagere school voort te zetten. In 1931 begonnen ze met een naaischool en in september 1932 met een Montessorischool voor voorbereidend onderwijs.

Klooster Petrus Donders (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Franciscanessen van Etten) De congregatie gaf architectenbureau Oomen uit Oosterhout in 1930 opdracht voor dit klooster aan de Poirtersstraat, in 1935 was het voltooid.

De zusters trokken zich terug in 1967 en verkochten het klooster aan de paters Kapucijnen. Daarna maakte het centrum voor opleiding tot pastorale bedieningen van het bisdom Breda gebruik van het gebouw. Het kwam in 1990 in bezit van de broeders Penitenten. Het volgende jaar openden zij er hun congregatiecentrum “Daniël de Brouwer”.

Het schoolgebouw en het vroegere parochiehuis daarnaast zijn sinds 1996 in gebruik bij muziekschool Grosveld, die het in dat jaar van het bisdom kocht. 

Het markante bakstenen gebouw heeft elementen van de Amsterdamse School. De school naast het klooster valt op door de symmetrische gevelindeling met een beeldnis. 

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto: Klooster Petrus Donders (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie , BM-Z057 Franciscanessen van Etten nr. 108036)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Pierre Gruca zei op 10 augustus 2019 om 09:09 uur

In dit klooster woonde mijn tante Annie, zuster Florina van Loenhoud.
Zij werkte daar op de VGLO-school. Als we bij haar op bezoek kwamen, gingen we ook altijd de scholen door en dat vond ik , nog erg jong, prachtig.
Wellicht dat daar het verlangen groeide om in het onderwijs te gaan werken, hetgeen ik ook 45 jaar gedaan heb.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 augustus 2019 om 14:26 uur

Dan moet je dat écht goed bevallen zijn Pierre, dat je latere beroepskeuze ook het onderwijs geworden is. Als jullie langs de scholen gingen, zaten de leerlingen dan nog in de klas of was dat buiten schooltijden om? En gaf je tante Annie ook les op de school of had zij andere taken?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: