skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Contact met Bandoeng via Rijks Radio Ontvangstation te Sambeek

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Duitse kabel vernietigd waarmee telegrafie contact werd onderhouden tussen Nederland en Nederlands-Indië. Indië was alleen bereikbaar door middel van een Britse kabel, maar censuur op de lijn zorgde voor de roep naar een eigen systeem. Cornelis de Groot kreeg deze opdracht en ging ermee aan de slag in Malabar (Nederlands-Indië). Terug naar honderd jaar geleden: naar de bouw van Rijks Radio Ontvangstation te Sambeek.

Voor de verbinding naar Indië werd in Kootwijk een enorme zender gebouwd. Om storingen te voorkomen, werd de ontvanger op een andere locatie neergezet. Voor de zender Kootwijk Radio was dat eerst op de hei in Sambeek, ten zuiden van Boxmeer. Op de heide nabij 'het Radio-bos' werden zeven masten opgericht die elk 61,5 meter hoog waren, waaraan antennekabels werden bevestigd.

In die tijd moesten zend- en ontvangstation op minstens vijftig kilometer afstand staan, aangezien de zwakke signalen gestoord konden worden door de sterke zender. Verder was de richting van Sambeek bepalend voor de keuze van de locatie. De richting van het ontvangstation Kootwijk moest loodrecht staan op de richting van de richting Kootwijk - Indië . Sambeek voldeed daaraan en in 1919 werd dit met de bouw een begin gemaakt. Eind 1919 werden hier voor het eerst signalen opgevangen vanuit Malabar (Bandung).

Te traag

Slechts vijf jaar heeft de, voor die tijd ingewikkelde en opvallende installatie, op de Sambeekse heide gestaan. Het station voldeed prima, maar de afhandeling van de ontvangen telegrammen ging te traag waardoor in 1924 een ander station in gebruik werd genomen, dat dichter bij Amsterdam lag en een rechtstreekse draadverbinding met de hoofdstad had. Daarom verhuisde het ontvangststation naar Noordwijk en uiteindelijk naar Nederhorst den Berg.

Het ontvangstation Sambeek is slechts korte tijd in gebruik geweest en er is zeer weinig over bekend maar onlangs vond ik in een Ingenieur uit 06-03-1920 een interessant artikel van Ir. A.H. de Voogt, die ontvangstation Sambeek tot in detail beschreef. Klik hier voor meer informatie.

Reacties (3)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 juni 2020 om 20:56
Interessant verhaal, Hans! Toch bijzonder dat Sambeek zo'n belangrijke plek in deze schakel heeft ingenomen.
Willem Bongarts
Willem Bongarts zei op 11 april 2023 om 16:39
is hier nog meer over bekend, ik woon namelijk mijn hele leven al op de Radioweg. Bovenstaande was mij al bekend maar zou er graag toch iets meer van willen weten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen