skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Cornelia Schoofs

Henk Ruijs
vertelde op 6 oktober 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Van de plaats Goirle weet ik nauwelijks iets af. Toch ben ik de laatste tijd geïnteresseerd in een van haar vroegere inwoonsters. Dat heeft alles te maken met een boek dat ik verkreeg uit de nalatenschap van mijn vader. Het boek heet 'Onderwys der Jeugd in de Christelijke Godvruchtigheid' (Mechelen, 1834). Op het blad tegenover het titelblad staat een afbeelding van Jezus die enkele kinderen onderricht.

Voorin staat een opdracht geschreven door Pastoor J. de Vocht aan Cornelia Schoofs. Zij kreeg dit boek als prijs blijkens het opschrift van pastoor J. de Vocht: "Voor het opzeggen van den Mechelsen Catechismus heeft Cornelia Schoofs dit Onderwijs der Jeugd tot Prijs ontvangen", ondertekend te Goirle, den 4 october 1835. (Het boek was dus net uit).

In het boek vond ik ook nog ingeplakt haar inschrijving in de "Broederschap van de Gedurige Aanbidding van Christus Jesus in het Allerheiligst Sacrament des Altaars".

Zo'n boek roept natuurlijk allerlei vragen op: Wie was deze vrouw (of dit meisje)? Hoe is het haar vergaan? Is zij godvruchtig gebleven of liep het anders met haar af? Hoe ging dat er in die tijd eigenlijk aan toe met dat opzeggen? En wie was die pastoor eigenlijk?

Verrassend was in ieder geval wel te ontdekken dat er nog steeds veel "Schoofsen" in Goirle wonen. En ook trof ik op een plattegrond een Pastoor De Vochtstraat aan. Zo komt een stukje Goirlese geschiedenis dichterbij.

           

Reacties (5)

Gerrit van Heeswijk zei op 29 juni 2015 om 23:21
Prachtig om dit verhaal hier te lezen. Als conservator van de heemkundekring van Goirle "De Vyer Heertganghen" zou ik in contact willen komen met de heer Ruijs, maar ja, hoe doe je dat? De connectie van het boekje met ons dorp is een verder onderzoek waard.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 30 juni 2015 om 08:40
Hallo Gerrit, fijn dat je het verhaal zo waardeert. Zal ik je mailadres naar Henk Ruijs doorsturen?
Gerrit van Heeswijk zei op 30 juni 2015 om 21:35
Daar kan ik helemaal mee instemmen, ik denk dat je het van de site af kunt lezen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 juli 2015 om 10:46
Mooi zo, ik heb het inmiddels doorgegeven.
Gerrit van Heeswijk zei op 24 juli 2015 om 00:36
Hoe komt een boekje na 185 jaar terug waar het zijn reis begon?
De genoemde Cornelia Schoofs werd in 1818 in Goirle geboren, vertrok met broers en zussen na het overlijden van hun ouders in 1829 en 1836 naar Eindhoven of Son. Daar trouwde zij in 1843 met Wilhelmus van Leeuwen met wie zij in 1844 een zoon Paulus kreeg. Deze werkte zich na het overlijden van zijn ouders op tot hoofdonderwijzer in Rijkevoort. Toen daar in het dorp pastoor van Bijnen overleed knipte hij en krantenbericht hierover uit en legde het in het boekje. Na zijn overlijden kwam het boekje in handen van zijn zoon Wilhelmus van Leeuwen (geboren in 1888 in Rijkevoort) die voor priester gestudeerd had. Hij heeft het of voor maar hoogstwaarschijnlijk na zijn overlijden (in 1962) over laten gaan in het bezit van Bert Ruijs uit Uden. Diens zoon Henk kreeg het na het overlijden van zijn vader in bezit, schreef een stukje op het forum van het BHIC en ten gevolge van dit schrijven kwam het in 2015 in Goirle terug. Het maakt nu deel uit van de collectie van het Heemmuseum "De Schutsboom" in Goirle.
Dank aan de familie Ruijs!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen