skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

CSI-onderzoek in het archief, iets voor jou?

Bronnen checken, foto’s vergelijken, situaties analyseren en op die manier proberen te reconstrueren wat er vroeger zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. Richard Binkhuysen doet dit historisch onderzoek met veel plezier, maar het werk is omvangrijk en hulp meer dan welkom. Doe je mee?


Het huis van de familie Van de Hurk aan de Waalbandijk tijdens de oorlog.
Het schilderij werd gemaakt door Dhr. Bos, lid van de Binnenlandse Strijdkrachten die in Wamel gelegerd was

'Het Westelijk Front in Brabant' is vaak maar een voetnoot in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Maar niet voor Jan Marinus van Dijke en zijn familie. Van Dijke sneuvelt van 18 op 19 december 1944 bij de Koldert vlak bij Wamel. Maar wat gebeurde er precies?  

Binkhuysen: “Van deze slag bestaan veel filmbeelden die eigenlijk niemand kent. Voor elk van die filmbeelden kan ik grotendeels de exacte datum, tijd, locatie en welke eenheden die erop staan aangeven. Ik probeer mensen aan beelden te koppelen, en dat lukte bijvoorbeeld bij Jan Marinus van Dijke. Heel apart, omdat de familie nooit heeft geweten wat er gebeurd was. De filmbeelden zijn heel speciaal voor hen. Sommige zonen of dochters leven nog leven nog en zij hebben recht op zulke antwoorden.”

Want wat voor Van Dijke geldt, gaat ook op voor Piet Avontuur. “Beiden waren stoottroeper van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten, Commando Brabant. Er waren zo'n 4000 Nederlandse vrijwilligers die aan geallieerde zijde dit front tot zelfs in Duitsland verdedigden. Daarvan in totaal in ieder geval zo'n 261 zijn gesneuveld. Er is net zoals zoveel dingen uit tijd eigenlijk weinig over bekend.”

Maar Binkhuysen duikt ook in andere onderwerpen zoals die van een B17 Vliegend Fort. Hoe de route is geweest, tot en met beelden van een Duitse film van het aanschieten. “Je moet dus bijvoorbeeld enigszins weten wat gevechtssituaties of - in deze - vliegen in houden. Alleen met theoretische kennis kom je er dus niet.”

Puzzelstukjes

Flink onderzoek dus maar vaak met interessant resultaat. Binkhuysen: “Tegenwoordig is het met allerlei nieuwe technieken en werkwijzen mogelijk een beter inzicht te krijgen over wat er toen allemaal precies afspeelde. Je kunt nu beter allerlei puzzelstukjes tegelijk in verhouding bij elkaar te brengen, en daarmee bepaalde situaties visueel beter analyseren.”

Mooi maar omvangrijk werk. Lijkt het jou interessant om daaraan mee te werken? Binkhuysen zou graag een aantal mensen om zich heen verzamelen die mee helpen bij dit soort  onderzoek. “Je hebt geen speciale vaardigheden nodig; je moet zelf leren gegevens te verzamelen en vergelijken. Interessant en precies werk. Het is handig als je kunt werken met slides van Google Chrome, maar dat is allemaal te leren. Je kunt er ook voor kiezen om je bijvoorbeeld op een dorpsgezicht toe te leggen, als je die situatie daar goed kent. Maar je kunt je ook laten verrassen door wat je tegenkomt tijdens je onderzoek. Door foto’s naast elkaar te leggen en zo te zien wat je allemaal kunt reconstrueren.”

Belangstelling? Reageer dan hieronder. Of neem contact op met Richard via DBITWW2@gmail.com

Reacties (3)

Paul Brown zei op 11 februari 2021 om 17:14
I'm happy that Richard has been recognized for his research. He has helped Americans who lost aviators; for my town in New Hampshire, 2 cousins, both piloting B-17s.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 februari 2021 om 13:58
Thank you Paul, for your message. This shows how important Richard's research is. We hope more researchers will join him.
Richard Binkhuysen zei op 5 mei 2021 om 14:13
Thank you Mr.Brown. It's the least we can do for those who sacreficed so much.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!