skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Cuijkse Concurrent

We kijken hier naar een foto van 'Oud Cuijk' en dat is ook het enige wat we van dit kiekje weten. Kun jij ons meer vertellen over deze heren, de straat of 'de Concurrent?'

Wie kan ons meer vertellen over de Cuijkse 'concurrent'?

We zien hier zes heren in de buurt van een begraafplaats poseren voor de camera, de meeste met hun fiets in de hand. Op de achtergrond zien we nog een jong gezinnetje, maar het meest benieuwd zijn we natuurlijk naar de betekenis van de mysterieuze lijn die over de weg is gespannen. Onderaan de foto is de naam van 'De Concurrent Cuijk' gedrukt.

Kun jij ons meer vertellen over deze foto? Wat voerden deze mannen in hun schild en wie kan ons meer vertellen over de 'Concurrent' of de precieze plek van dit schouwspel? Vertel het ons!

Reacties (20)

Mariëtte van Riet zei op 11 januari 2016 om 13:31
Dit is de Grotestraat in Beers.
Links staat het huis van Fes Martens, meteen links vóór dat huis langs was de weg naar Linden. Voorbij de begraafplaats staat de oude jongensschool met daaraan vast het voormalige gemeentehuis van Beers/annex woonhuis van het Hoofd der school. Rechts op de foto het café met boerderij van Arnold Claassen.
Daarachter het nieuwe gemeentehuis en het nonnenklooster.
Het lijkt er op dat de heren op jacht zijn geweest, gezien het geweer links op de foto en ik meen een 'weitas' te herkennen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 12 januari 2016 om 14:55
Bedankt Mariëtte, je hebt voor ons de gehele foto prima beschreven. Ik zie dat je plaatselijk goed bekend bent. Nogmaals bedankt, zo weten we meteen een heel stuk meer van deze foto. En ook leuk om te lezen dat deze mannen dus zeer waarschijnlijk op jacht zijn geweest. Ben benieuwd of ze ook iets geschoten zouden hebben?
En nu je ons tóch zoveel verteld hebt, weet je dan misschien ook waar de opdruk op de foto 'De Concurrent Cuijk' vandaan komt?
Mariette van Riet zei op 13 januari 2016 om 00:34
Hallo Mariët,
je vraagt je af of de heren wat geschoten hebben.. nou, ik denk dat er hazen of konijntjes aan het stuur van de rechtse fiets hangen en de man ernaast heeft er een in zijn hand..(of heb ik nu te veel fantasie?)
Verder meen ik me te herinneren dat er in Cuijk een drogisterij met de naam 'De Concurrent' in Cuijk was.. dus Googelen, en wat komt er tevoorschijn?:
http://www.bhic.nl/archieven-1mivast=235&mizig=25&miadt=235&miaet=14&micode=176a&minr=12557195&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&mizk_alle=%22jacobus%20%20leendertz%22&miview=ldt

Misschien kon men daar foto's laten ontwikkelen en afdrukken.
Mariette van Riet zei op 13 januari 2016 om 00:45
176a Kamer van Koophandel in 's-Hertogenbosch, Handelsregister

Plaats een aantekening Delen Reageren Print knop aanvragen


Stukken Kamer van Koophandel 7541 Drogisterij "De Concurrent"
Drogisterij, Grootestraat A.125, Cuijk

Handelsnaam:

Drogisterij "De Concurrent"
Drogisterij


Straat:

Grootestraat A.125


Plaats:

Cuijk


Datum opheffing:

2-10-1946


Opmerking:

Vestiging: 22-12-1943
inschrijving: 3-8-1944
- Eigenaar: Maria Toonen, weduwe Theodorus v. Vugt
- 02-10-1946 Eigenares We. M. v. Vugt-Toonen uitgetreden wegens overdracht der zaak aan Th. L. Megens. Zie doss. 8395.


Dossiernummer:

7541
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 januari 2016 om 10:50
Bedankt Mariëtte, ik ga de foto eens heel goed vergroten denk ik :).
Ik heb eerlijk gezegd niet echt een idee van welk jaar deze foto is, maar als hij van ná 1943 is, dan zou je verhaal best eens kunnen kloppen.
Nogmaals bedankt voor al je informatie!
Mariette van Riet zei op 13 januari 2016 om 11:11
Hallo Mariët, de foto is zeker van vòòr 1943, maar hoe lang de naam nog voortgezet is weet ik niet. Later was er in de Grotestraat nog steeds een drogisterij en aan de hand daarvan wist ik me de naam te herinneren.
Ik ga ook nog even verder navragen en zoeken. Leuk!
(sorry voor de rommelige teksten)
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 januari 2016 om 13:25
Hoi Mariëtte, leuk om te lezen dat je er zo induikt. We zijn benieuwd! En rommelige teksten vinden wij helemaal niet erg :).
Peter van Grinsven zei op 19 januari 2016 om 17:29
Ik dacht ook al gelijk toen ik de foto in het Cuijks Weekblad zag dat dit Cuijk niet kon zijn. Maar wist niet waar het dan wel was. En inderdaad leuk dat Mariëtte er wel het nodige van weet...
Mariette van Riet zei op 19 januari 2016 om 22:08
Ik heb het gevonden!
(Hopelijk pakt deze link beter uit dan de vorige)
<a href="http://www.bhic.nl/integrated?mivast=235&mizig=25&miadt=235&miaet=14&micode=176a&minr=12555781&miview=ldt">; Concurrent Drogistery, Grootestraat 125, Cuyk</a>

Ik weet niet waar destijds nr. A 125 in de Grotestraat was gesitueerd , maar misschien is mijn eerste gedachte toch juist geweest.. namelijk waar later drogisterij Colaris was.
Er zijn vast wel Cuijkenaren die dat nog weten.
Ben erg benieuwd of de naam 'de Concurrent' toen ook nog ooit op de winkelpui te zien is geweest.. omdat ik denk dat ik hem daarvan ken..
Mariette van Riet zei op 19 januari 2016 om 22:18
Mariët, hierdoor weten we dat de foto al vanaf 1933 gemaakt zou kunnen zijn.
Jammer dat de je mensen niet goed kan herkennen ...mijn opa Janus Terburg was in die tijd 'Veldwachter' in Beers en staat er misschien wel bij.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 20 januari 2016 om 11:26
Bedankt allemaal voor jullie reacties! Vandaag heb ik Pieter ten Haaf aan de telefoon gehad en hij bevestigde het verhaal dat deze foto niet in Cuijk, maar in Beers is gemaakt. Ook hij noemde het klooster en de vroegere lagere school, waar later een elektronicazaak in werd gevestigd.

Pieter kon ons ook geen uitsluitsel geven over die lijn, maar hij wist wel dat er in Beers soms wolvenjachten werden gehouden. Gezien de drijvers aan de lijn kan het echter ook te maken hebben met de visvangst...
Ans Bergmans zei op 20 januari 2016 om 19:29
Ik heb een boekje van Beers " Beers in oude ansichten" daar staat deze foto ook in en er staat bijgeschreven: Het begin van de Dorpsstraat (Grotestraat), rond 1920. Links stond de boerderij van Martens. Deze boerderij moest rond de jaren vijftig wijken voor het kerkplein. De namen van de vissers zijn onbekend gebleven. Apart is wel het visnet. Er staan ook nog foto's in het boekje van de voorkant van het gebouw links achter de begraafplaats en de weg vanaf Linden waar nu het kerkplein is en het klooster wat je op de achtergrond rechts ziet.
Mariette van Riet zei op 20 januari 2016 om 22:29
Hallo Ans,
naar aanleiding van jouw reactie ben ik ook in de boekenkast gaan kijken.
Ik zie nu dat in het tweede boek van Frank van Riet (Beers, Gassel en Linden) precies dezelfde foto staat.
Maar opvallend is dat op deze foto's uit beide boekjes de naam van
'de Concurrent' ontbreekt.
Ra ra...
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 januari 2016 om 09:53
Bedankt Ans en Mariette, fijn dat we dankzij jullie veel meer informatie hebben over deze foto. Blijkbaar gaat het dus om een stel vissers in Beers rond 1920. Via de Whatsapp kregen we nóg een berichtje van iemand die deze foto in een boekje tegenkwam. Volgens deze 'apper' gaat het inderdaad om vissers in Beers, die precies tussen het Wapen van Beers en de kerk zijn gefotografeerd.
Ans Bergmans zei op 21 januari 2016 om 12:48
Hallo Mariette, ik denk dat "de Concurrent" die foto toevallig in de buurt had liggen toen hij zijn stempel uit wou proberen.
Mariette van Riet zei op 21 januari 2016 om 13:37
Ja Ans, dat zou goed kunnen!! Hij heeft ons wel allemaal op het verkeerde been gezet daarmee...
Willemien Ras zei op 22 januari 2016 om 22:20
O, nou ben ik jammer genoeg niet de eerste die de "lijn" die de heren over de weg spannen, met vissen in verband brengt. Ik weet bijna zeker dat het een "woai" is, een visnet om mee te waoien, waden, in ondiep water. Het net werd door twee mensen aan de dikke stokken vastgehouden, en dan door een riviertje getrokken.
Als klein meisje heb ik in de vijftiger jaren mijn vader en zijn jongste broer ermee bezig gezien in de Kleine Aa, een van de stroompjes bij mijn geboortedorp Soerendonk, in Zuid-Oost Brabant. Het was allemaal best spannend, want vissen met de waoi was verboden: mijn vader en oom gingen stropen!

Eén keer heb ik ze bezig gezien in de Aa. En om nooit te vergeten: ze trokken het net terwijl ze in hun hemd en onderbroek door het water waadden! Hun ondergoed werd helemaal bruin. De vangst bestond uit bliekskes, brasem en ... katvis, met snorren. Er werd ook paling gevangen, die zat in knikken in de Aa, wielen werden ze genoemd, maar ik weet niet of dat met de waoi gebeurde.

Het net was, geloof ik, gebreid. Door mijn moeder en haar zus, tante Jaan. De draad werd wel drie keer om een dikke pen geslagen, voor je hem doorhaalde en af liet gaan. Aan de bovenkant van het net zaten een aantal kurken, 8x8x4 cm, en onderaan een rij "loodjes", zware metalen kralen van zo’n 4x1,5 cm.
Het was al heel wat dat de dames dit over hadden voor zo’n bedenkelijke sport: ze hadden allebei een afkeer van schoonmaken en bakken van de gevangen vis. Dat moest mijn vader zelf maar doen – buiten, want die stank wou ons mam niet in huis hebben. Ze was ook erg bang dat haar dochtertjes zich in de “vlimmen” zouden verslikken.

Wat is het toch grappig wat mensen al niet op de foto zien. Ik zie bijvoorbeeld dat alle mannen laarzen aan hebben, behalve de man zonder fiets. Ze zijn vast van plan om met een groepje naar een riviertje te fietsen: op vissenjacht.

Er is wel een probleem: het net is veel langwerpiger dan dat uit mijn jeugd. Dat was meer vierkant. Maar misschien was een van de stroompjes in de buurt wel breder dan de Kleine Aa. Je zou denken dat ze het net misschien vastzetten, maar daarvoor zouden de palen in de grond gezet moeten worden, en daar zijn ze niet lang genoeg voor. En waarom zijn ze met zoveel, voor één net. En waar laten ze straks die vis? Die kan niet in een weitas…

“Wade/waai” staat gewoon in de Dikke Van Dale.
Ik heb ook gegoogled:

eWND:
Woord: wade
wade , [sleepnet] , waai , zege, groot vischnet. Bron: Panken, P.N. (1850) Kempensch taaleigen, Idioticon I, A-Z, Idioticon II, H-Z, red. Johan Biemans, 2010, Bergeijk.
Mariette van Riet zei op 22 januari 2016 om 22:36
Wat een leuk verhaal Willemien!
En. jouw verhaal over de visvangst klinkt veel plausibeler dan mijn vermoeden dat er konijnen en hazen te zien waren op de foto..
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 26 januari 2016 om 10:48
Bedankt Willemien voor het delen van jouw persoonlijke herinneringen! Zojuist had ik nog iemand aan de telefoon, die meende een visnet op de foto te zien. Wie weet waren deze heren inderdaad van plan ook een poging te wagen in een riviertje in de buurt of waren ze misschien op weg naar een viswedstrijd?
Kees Wijnhoven zei op 26 januari 2016 om 12:15
Dat moet dan de "Wiel"geweest zijn, die ca. 200 meter van de plaats van deze foto is gelegen. Dat hier vissen in het verleden belangrijk is geweest, blijkt uit diverse Beerse schepenaktes, waarbij het visrecht op de Wiel wordt verkocht.
Pastoor Looden betaalde ca.1800 zelfs f.200,- voor dit visrecht.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen