skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Cuneraprocessie

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 15 maart 2013
bijgewerkt op 18 november 2013
Volgens de legende was Cunera een Britse koningsdochter die in 454 in Rhenen door wurging om het leven werd gebracht. De Norbertijnen van Berne brachten de verering van Cunera (die vooral werd aangeroepen tegen keelziekten) na 1600 over naar Kaathoven, Bedaf en uiteindelijk Heeswijk.

Daar werden doorgaans in juni processies gehouden waarin attributen werden meegedragen die verwezen naar Cunera.

Wij zijn benieuwd of het lam dan wel het schaap van de foto ook zo’n verwijzing naar Cunera was.

En worden de dames na zoveel jaren nog herkend? Vertel het ons via onderstaande reageerlink.

We zijn benieuwd!

Reacties (12)

toon van hasselt zei op 21 maart 2013 om 21:42
foto is gemaakt in de toenmalige hoge pad,voor de boerderij van jan langenhuizen en op de achtergrond de oude boerderij van janus langenhuizen ;zoals ik denk.
de voorste twee dragers lijken wel op anny hijmans en tiny schouten.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 21 maart 2013 om 22:20
@Toon, hartelijk dank voor je reactie. Heb je ook een idee in welk jaar de foto gemaakt is?
frans v.d. voort . vdvoort@hetnet.nl zei op 23 maart 2013 om 10:53
foto is gemaakt
op de locatie zoals toon van hasselt aangeeft.de rechtse draagster is annij heijmans, de linkse draagster is volgens mij ....v.d.pas.links vooraan loopt marietje v.d.wijgert.deze processie werd gehouden op 2 zondagen in junie ,altijd de zondag voor en na 26 junie van deze processies zijn nog veel fotos beschikbaar deze foto is denk ik van 1952.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 24 maart 2013 om 20:55
@Frans, hartelijk dank voor het jaar en de extra naam. En processiefoto's zijn heel welkom bij BHIC!

Voor degenen die dat nog nooit gedaan hebben: klik op het gele vierkantje Geschiedenis op deze website en open de functie 'Stuur verhaal/foto's in'.Je kunt hiermee scans van foto's naar BHIC sturen.
Annie v.d.Heijden-Heijmans, Middelrode (telefonisch) zei op 10 april 2013 om 12:09
Via via kreeg ik deze foto onder ogen, want bij ons in Middelrode komt De Koerier niet. En daar zag ik dus mezelf terug als 13- of hooguit 14-jarige, met het hoedje op dat ik kreeg bij mijn plechtige communie. Ik ben het meisje met de lichte jurk, vooraan rechts. Naast mij liep Jo van Piet van de Pas. Wij kwamen allebei uit Heeswijk.

In de processie droeg ons groepje het lam, dat symboliseerde dat Cunera werd aangeroepen tegen veeziekten. De processie trok op twee zondagen. Dat waren voor ons feestdagen, want dan kwamen er ook jongens uit omliggende dorpen naar Heeswijk....

Voorafgaand aan de processie was er een plechtige mis in de kerk. Wij gingen daarheen met stukken brood, gewikkeld in krantenpapier. Dat was toen de enige papiersoort die ruim voorradig was (en ook werd gebruikt als wc-papier!). Het brood werd neergelegd voor het altaar en tijdens de mis met wijwater besprenkeld. Daarna namen we het weer mee naar huis, zodat het gevoederd kon worden aan het vee, tegen de veeziekten dus. Maar wij aten er ook van, want we hadden altijd honger.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 10 april 2013 om 12:10
Prachtig verhaal, Annie. Toen je erover vertelde, was je weer helemaal terug in 1952. Bedankt!
Harrie van helvoort zei op 6 maart 2014 om 12:45
Cuneraprocessie's heb ik veel meegemaakt, in het klooster van "Cunera". Daar ben ik begonnen met werken in 1955. Toen was ik nog de enigste leek. het zag toen nog zwart van de Zusters. Elk jaar was er 'n processie in de tuin. Dan moest ik heel de tuin, geschoffeid en geharkt en versieren. s'Morgen moest ik dan de Cunera-vlaggen ophangen. De Heren van de Abdijliepen voor in de Processie, met het Allerheiligste onder het Baldekijn. Dat werd door 4 mannen gedragen. Marinus Voets, Willem Voets,Marinus Thomassen en ik Harrie van Helvoort. De meisjes van de school V.G.L.O moesten daags van te voren,heel de tuin versieren met gekleurd zaagmeel maakten zij bijbelse figuren op de paden.En tijdens de hele processie werd er hardop de rosenkrans gebeden door de zusters. En als de processie dan door de perenlaan ging, waar allemaal rijpe peren aan hongen, Sloegen de misdienaars met hun vaandel de peren van de bomen, en de misdienaars die er achter liepen vingen ze dan op in hun supperply {toog }. Na het einde van de processie stelde iedereen zich op bij het rustaltaar,wat ik ook op moest bouwen. Daar werd gezongen, en de zegen
gegeven door de voorganger {Witheer}En wij die 4 mannen van het baldekijn mochten dan naar binnen in het klooster en kregen koffie met gebak, en daarna 'n borreltje. Daarna ging ik de vlagetjes weer binnen halen, en dan mocht ik al naar huis. vroeg afgewerkt
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 6 maart 2014 om 14:42
Wat een schitterend verhaal uit het heilige roomse leven, Harrie!
Vooral de truc met de peren is erg hilarisch..
Rini de Groot. zei op 6 maart 2014 om 21:39
Harrie, dat was een gezellig verslag van die dag.
De “perenpluk” brengt mij aan het schateren, ik zie het al voormij gebeuren en was benieuwd hoe het met de verdeling afliep!
Jennen Hoevenaars Voets zei op 30 oktober 2015 om 22:41
Hallo Harris
Wat een leuk verhaal,ik kan het me nog goed herinneren. Ik was dat meisje van de VGLO school die de zaagsel figuren maakte. Mijn vader droeg de Baldekijn en mijn broers waren de misdienaars. Natuurlijk liepen wij ook mee met de processie.
Het was een mooie tijd.

Niet alleen was de processie in de kloostertuin ,ook in het dorp en gingen wij ook de Abdijstraat versieren met gekleurd zaagsel.
Ook stond mijn vader met de snoep en koek kraam bij cafe van Doorn waar alle bedevaart gangers iets lekkers konden kopen, ik moest dan ook iedere zondag in de maand Juni meehelpen.

Waar ik ook nog veel herinneringen aan heb ,mijn broers gingen s'morgens om half zeven de mis dienen bij de zusters en ging ik mee, na de mis kregen wij een kopje thee met peperkoek.

Toen ik op school zat ging ik twee keer per dag de post ophalen bij de zusters om naar het postkantoor te brengen, dat naast mijn ouderlijk huis was. Ik heb dat vele jaren met plezier gedaan.
Jeanne Hoevenaars - Voets zei op 4 november 2015 om 13:43
Hallo Harrie,
Harris moet natuurlijk Harrie zijn en mijn naam is natuurlijk Jeanne (vroeger Sjaantje Voets) en niet Jennen. Valt niet mee op deze leeftijd op een tablet
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 5 november 2015 om 12:01
Beste mevrouw Jeanne Hoevenaars-Voets, wij waarderen uw reactie die erg tot de verbeelding spreekt, enorm!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen