skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

D’n dorpsdokter

Margot America
Margot America Bhic
vertelde op 31 januari 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Misschien herinnert zich iemand uit de verhalen over vroeger huisarts Jacob Wiegersma (1863-1931) nog. Na 40 jaar “tot heil van de menschheid te hebben gezwoegd” legde hij zijn dokterspraktijk neer. Op de foto staat dokter Wiegersma tussen de bloemen die hij kreeg bij dat 40-jarig ambtsjubileum.

Wiegersma stond model voor dokter Tjerk van Taeke in het boek ‘Dorp aan de rivier’ (1934) van Antoon Coolen.  Wie heeft nog herinneringen aan het Lith van voor de oorlog? Hoe zwaar was het leven toen?

Het BHIC is erg benieuwd naar je verhaal.

Reacties (7)

Chris Caanen zei op 19 maart 2021 om 12:54
Hallo Margot,

het is al enige tijd geleden dat je dit publiceerde maar ik kan je melden dat de Heemkundevereniging op termijn een lang verhaal van mijn hand gaat publiceren gebaseerd op de 'doodsbriefjes' van Lith over de periode 1880-1908. Daar zit dokter Wiegersma natuurlijk bij maat ook een aantal andere geneesheren die voor hem in Lith werkzaam waren. Het geeft een goed inzicht in (een deel van) het leven in die jaren.
Margot America
Margot America bhic zei op 19 maart 2021 om 16:54
Beste Chris, dit is inderdaad al heel lang geleden. Maar ik ben erg benieuwd naar je publicatie! Laat je het aan ons weten als het zover is? Als je het leuk vindt, mag je het ook naar ons opsturen. Uiteraard komt er dan een bronvermelding bij. Kijk maar even. Fijne dag Chris en bedankt!
Chris Caanen zei op 31 maart 2021 om 20:11
Beste Margot,

ik zie je reactie nu pas want de mail van het BHIC zat in de spambox. Het zal nog even duren. Over twee weken komt een Maaskroniek uit (met een ander verhaal van mijn hand) en dan komt het in het nummer daarna. Ik kan het niet eerder vrijgeven omdat ik met de Heemkundevereniging Lith de afspraak heb dat zij altijd de 'primeur' hebben. Groeten Chris
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 april 2021 om 11:03
Prima hoor Chris, we wachten rustig af ;)
En inderdaad Mechtilde: goede verwijzing naar een mooi verhaal! Dank daarvoor!
Mechtilde Meijer zei op 13 april 2021 om 13:26
Ik heb een herinnering aan een verhaal over deze dorpsdokter. In 2010 interviewde ik Grada de Jong (die van de wandeling: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/een-wandeling-door-het-lith-van-vroeger). Als kind moest ze een medicijn voor haar broertje ophalen bij de dokter, die haar altijd 'Rooie' noemde. Ze had, net zoals alle kinderen enorm ontzag voor Wiegersma. 'Zo, Rooie, kom je het flesje voor je broertje ophalen?' 'Ja, dokter.' Ze durfde hem niet aan te kijken. 'Nou, dat vind ik toch flink. Hier heb je een dubbeltje en niet thuis afgeven, hè? Eerst opmaken.' Dat was een feestdag voor Grada en haar vriendinnetje. Een dubbeltje was een heel fortuin in die tijd. Bij thuiskomst vertelde ze haar verhaal en moeder zei: 'Als de dokter het gezegd heeft, dan is het goed.'
Het hele verhaal over Grada staat in het boek Dorpen aan de Rivier, dat ik samen met Henk Buijks in 2010 samenstelde, en dat elke inwoner van de gemeente Lith cadeau kreeg, bij de herindeling per 1-1-2011.
Margot America
Margot America bhic zei op 13 april 2021 om 16:41
Bedankt Mechtilde, wat een mooie anekdote! Ik kan me Grada nog goed herinneren. Zij zat altijd vooraan als we met onze roadshows Lith bezochten. Zij was een bijzondere vrouw en wist zo ontzettend veel over Lith. Wat goed dat jij o.m. haar verhalen hebt opgetekend en leuk dat je dat samen met mijn oud-collega Henk Buijks hebt gedaan.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.