i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boekel
Jaar: 1977
Tags:

De dag van het brood

vertelde op 4 oktober 2015 om 18:10 uur

De eerste keer dat deze dag in Nederland werd geïntroduceerd, was in 1977 op donderdag 6 oktober. In Boekel was “Uw echte Warme Bakker” Willie de Bie die er die eerste keer aan meedeed. Hij had er een speciaal brood voor uitgedacht.

Zijn advertentie in het plaatselijk weekblad spreekt over ‘n “Oogstbrood” met een kleine attentie. Het brood bestond uit een groot bolbrood met een kleine bol erbovenop en een echte korenhalm erbovenin gestoken.

De zelfbedachte rijmspreuk “Wat kan een sterfelijk mensch op aarde beter wenschen, als koren op het land, en brood voor alle menschen” werd als motto genomen, zowel op ’n geschilderd plakkaat in de winkeletalage als in de advertentie.

Het jaar daarop werd de dag opnieuw in Boekel gevierd door “De Echte Warme Bakker” op de eerste donderdag in oktober. En ook nu weer bevatte de weekbladadvertentie een zelfs wat langere rijm in semi-oud-Hollandse bewoording.

In 1979 was bakker Willie zwaar ziek. Na een auto - ongeluk in juli 1976 werd begin 1979 darmkanker geconstateerd en het familiebedrijf kon ook niet meer ieder familielid het volle loon betalen. In dat jaar viel de “Dag van het Brood” bij deze bakker enigszins terug en zie je voor deze dag geen advertentie van het bedrijf, maar men bleef 'de dag' nog wel jaren aanhouden.

Een concurrerende bakkerszaak komt voor het eerst met zijn “Dag van het brood”-advertentie. Deze brengt naast het “Oogstbrood” ook ’n bouwplaat van de Boekelse molen in zwang en spreidt dit uit over drie dagen, namelijk vanaf de 2e dinsdag in oktober t/m de donderdag.

Een jaar later werd echter echt groots geadverteerd. De Dag - weer terug naar de eerste donderdag van oktober - werd nu ook met twee volle weekbladpagina’s ondersteund door de gezamenlijke bakkers van Boekel, Venhorst, Odiliapeel, Volkel en Uden. Als introductie werd er aan alle kinderen van de kleuter- en lagere school op deze dag een gratis tarwe- rozijnenbol aangeboden.

Ook werd toen al het aspect, dat er in een bruine krentenbol beduidend minder suiker zit dan in snoep of gebak, aangehaald en dat de  Nederlander steeds meer suiker consumeerde.

Verder legt de tekst in kinderlijke eenvoud het maken van ’n brood uit en dat oktober ook de tijd is waarin de korenoogst door de eeuwen heen tot meel gemalen wordt. Tot slot wordt in de tekst de gezondheid van brood nog eens benadrukt.

De dag van ’t brood lijkt in Nederland in de loop der jaren te zijn verworden tot “De week van het brood” zij het zeer plaatselijk ( o.a. in Breda en Rotterdam). De dag van het brood bestaat nog wél in België.

uit de jaren tachtig, de buttontijd: de button van Week van het Brood

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 20 augustus 2007 om 15:36 uur

Een veelzijdige bakker uit Eerde: Bernard van Dam (1881-1958)

vertelde op 28 september 2014 om 17:42 uur

Feestvieren bij een koninklijk huwelijk in 1937

vertelde op 5 januari 2015 om 16:49 uur

Mietje en Betje Vervoort (alias Wiel)