skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De dag van het brood

De eerste keer dat deze dag in Nederland werd geïntroduceerd, was in 1977 op donderdag 6 oktober. In Boekel was “Uw echte Warme Bakker” Willie de Bie die er die eerste keer aan meedeed. Hij had er een speciaal brood voor uitgedacht.

Zijn advertentie in het plaatselijk weekblad spreekt over ‘n “Oogstbrood” met een kleine attentie. Het brood bestond uit een groot bolbrood met een kleine bol erbovenop en een echte korenhalm erbovenin gestoken.

De zelfbedachte rijmspreuk “Wat kan een sterfelijk mensch op aarde beter wenschen, als koren op het land, en brood voor alle menschen” werd als motto genomen, zowel op ’n geschilderd plakkaat in de winkeletalage als in de advertentie.

Het jaar daarop werd de dag opnieuw in Boekel gevierd door “De Echte Warme Bakker” op de eerste donderdag in oktober. En ook nu weer bevatte de weekbladadvertentie een zelfs wat langere rijm in semi-oud-Hollandse bewoording.

In 1979 was bakker Willie zwaar ziek. Na een auto - ongeluk in juli 1976 werd begin 1979 darmkanker geconstateerd en het familiebedrijf kon ook niet meer ieder familielid het volle loon betalen. In dat jaar viel de “Dag van het Brood” bij deze bakker enigszins terug en zie je voor deze dag geen advertentie van het bedrijf, maar men bleef 'de dag' nog wel jaren aanhouden.

Een concurrerende bakkerszaak komt voor het eerst met zijn “Dag van het brood”-advertentie. Deze brengt naast het “Oogstbrood” ook ’n bouwplaat van de Boekelse molen in zwang en spreidt dit uit over drie dagen, namelijk vanaf de 2e dinsdag in oktober t/m de donderdag.

Een jaar later werd echter echt groots geadverteerd. De Dag - weer terug naar de eerste donderdag van oktober - werd nu ook met twee volle weekbladpagina’s ondersteund door de gezamenlijke bakkers van Boekel, Venhorst, Odiliapeel, Volkel en Uden. Als introductie werd er aan alle kinderen van de kleuter- en lagere school op deze dag een gratis tarwe- rozijnenbol aangeboden.

Ook werd toen al het aspect, dat er in een bruine krentenbol beduidend minder suiker zit dan in snoep of gebak, aangehaald en dat de  Nederlander steeds meer suiker consumeerde.

Verder legt de tekst in kinderlijke eenvoud het maken van ’n brood uit en dat oktober ook de tijd is waarin de korenoogst door de eeuwen heen tot meel gemalen wordt. Tot slot wordt in de tekst de gezondheid van brood nog eens benadrukt.

De dag van ’t brood lijkt in Nederland in de loop der jaren te zijn verworden tot “De week van het brood” zij het zeer plaatselijk ( o.a. in Breda en Rotterdam). De dag van het brood bestaat nog wél in België.

uit de jaren tachtig, de buttontijd: de button van Week van het Brood

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen