i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Heesch
Tags:

Dappere krijgers op de fiets

vertelde op 4 juli 2016 om 09:36 uur

De Tour mag dan in volle gang zijn, we denken niet dat dit gezelschap daar veel mee van doen heeft. Gelet op de uniformen, en vooral de bewapening, hebben wij het vermoeden dat we naar een militaire eenheid van wielrijders kijken.

Dappere krijgers op de fietsWaakzame kerels die ondanks onze neutraliteit toch maar een oogje in het zeil houden. Wat die ene vrouw in dit mannengezelschap doet, is ook voor ons een vraag.

De foto is inmiddels mogelijk 100 jaar oud, maar wellicht herkent iemand hier zijn opa, oma, of allebei! We hebben de foto gevonden in het archief van ZLTO Heesch/Vinkel, maar we weten niet wat de relatie is met dit archief.

Heb jij daar een antwoord op? Praat ons dan eens even bij! Deel je kennis!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (8)

Annette zei op 5 juli 2016 om 13:34 uur

Dit zijn Belgische Carabiniers-Cyclisten. De Carabiniers-Cyclisten werden vanwege hun donkere uniform, hun snelle aanval en geluidloze aftocht door de Duitsers al snel de Zwarte Duivels genoemd. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog leverden ze een belangrijke bijdrage aan de slag bij Halen.
Door hun beweeglijkheid deden de Carabiniers-Cyclisten dienst als achterwacht en werkten ze samen met de Infanterie om de wachtdiensten in de loopgraven te verzorgen. En zou de vrouw misschien een marketenster zijn?

Frans van de Pol zei op 7 juli 2016 om 10:04 uur

Beste Annette,

Hartelijk dank voor uw deskundige reactie. Wij vinden het verrassend dat dit kennelijk een Belgische eenheid is en vragen ons nu des te meer af hoe deze foto, in het neutrale Nederland, in het archief van de ZLTO Heesch terechtgekomen kan zijn.
Uw vermoeden dat de vrouw een marketentster is, klinkt –ook gezien haar kleding- heel aannemelijk. Voor Nederlandse eenheden zou dat dan meestal betekenen dat ze de echtgenote van één van de manschappen was, maar hoe dat in België zat weten we eigenlijk niet.
We hopen dus nog steeds op meer antwoorden van onze lezers, maar gezien uw trefzekere commentaar hebben we ook sterk het gevoel dat u ons zelf nog veel meer over dit onderwerp kunt vertellen…

Jantien Spindler zei op 8 juli 2016 om 20:10 uur

Mijn vader was tijdens de mobilisatie in 1939 ingedeeld bij een Nederlandse fietsbrigade, o.a. in Brabant. Geen verdere verhalen of foto' s bekend. Ik vond de volgende site met informatie: http://www.benvanhelden.nl/Condorclub/Fiets/Holland/Army%20Bikes%20Holland.html

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 11 juli 2016 om 12:12 uur

Goed dat u vader het u verteld heeft. En hartelijk dank voor de link naar de geschiedenis van de legerfiets in Nederland 1888-1945.

feliz zei op 21 januari 2019 om 11:08 uur

in Vught zit een museum over het regiment wielrijders (locatie: Fort Isabella), erg leuk! daar kom je er van alles over te weten!

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 22 januari 2019 om 13:34 uur

Ik kan helaas weinig op het internet terugvinden over een museum bij Fort Isabella, behalve op deze website: https://www.fortisabellavught.nl/beschikbare-units/overige-ruimtes/36-gebouw-38 Bedoel je misschien toch een ander museum, Feliz, of was het echt deze?

feliz zei op 22 januari 2019 om 15:00 uur

Hoi Hilde, op de website www.fortisabellakazerne.nl en dan onder het kopje erfgoed/ collecties staat alle informatie! groetjes

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 23 januari 2019 om 09:45 uur

Dankjewel Feliz! Zo kon ik het inderdaad terugvinden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 18 november 2011 om 11:23 uur

29 Uren te voet naar huis

vertelde op 10 december 2010 om 17:17 uur

Oorlog door de ogen van een kind

vertelde op 21 februari 2014 om 16:17 uur

Hoog bezoek!