i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Bergen op Zoom
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 24 november 2014 om 14:39 uur

In een periode van ruim een eeuw hebben er maar liefst drie kerken op deze plaats gestaan.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Toen Nieuw Borgvliet in 1864 een eigen parochie kreeg, kwam er eerst een noodkerk. De ‘echte’ kerk werd in 1865 ingewijd. Daarna werd in 1929 een nieuwe gebouwd omdat de oude te klein was geworden. In 1944 werd deze tijdens de bevrijding van Bergen op Zoom verwoest en in 1951 werd het huidige gebouw ingewijd.

Tot rond 1960 kwamen de boeren met hun varkens naar de kerk van de H. Antonius Abt in de wijk Nieuw Borgvliet. Deze Antonius beschermde namelijk de varkens tegen ziektes. Een beetje merkwaardig omdat hij eigenlijk helemaal niets met varkens had: de duivel had hem namelijk in de gestalte van een varken proberen te verleiden om afscheid te nemen van zijn voorbeeldige leven als monnik in de woestijn. Vandaar dat hij altijd met een varken wordt afgebeeld en waarschijnlijk is men daarom gaan denken dat hij deze beesten beschermde.

(het verhaal gaat verder onder dit krantenartikel uit het Limburgsch Dagblad)

De bedevaart bestaat niet meer, maar het kerkgebouw nog wel, al is het sinds 2000 niet meer in gebruik voor de eredienst. Tegenwoordig zijn er een kinderdagverblijf en een wijkcentrum in gevestigd.

De ziel van de parochie wordt gedragen door de pastoor en de kapelaans. Denk aan pastoor V.A.M. Kuijpers, geboren in 1881. Op hoge leeftijd zette hij zich nog met hart en ziel in voor zijn parochianen in de jaren vijftig. Hij kreeg hulp van zijn twee trouwe kapelaans, J.C.A. Oomen en M.C.M. Hout.

Of denk aan pastoor C.J.P. Graauw, die in 1959 de parochie onder zijn hoede kreeg. Midden jaren zestig was hij nog steeds in de Antonius-Abtkerk te vinden.

Beide pastoors moeten hun parochie door en door hebben gekend, al was het maar door alle biechten die zij hebben afgenomen. Over hen zijn dus vast boeiende verhalen te vertellen. Dat kan hieronder.

Pastoor Kuijpers Zangkoor Nieuw-Borgvliet in 1950. V.l.n.r. voorste rij: P. Oerlemans, W. de Rooij, J. van Loon, Pastoor Kuijpers, Janus Dekkers (koster en organist). Daarachter: ?, Heijmans, ?, Bas Veraart, ?. Achteraan: ?, ?, Toon de Waal, Toon verbraak, Frie Hooijdonk, ?, ?, Willem Rens, Vriens, ?, Jan Hultermans, Heijmans. (West-Brabants Archief, RMUK032)

(met dank aan Willem Kruf voor de verwijzing naar bovenstaand krantenartikel)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Hiske zei op 9 maart 2017 om 17:51 uur

Kunt U in engels vertalen? Ik heb een verOek van een familie in Canada wiens grootvader betrokken was bij de bevreiding van Berhen op Zoom. Zij hebben een vaandek van de Katholieke Jongeren Vereninging Rood met Wit bruis en erop
Par. H. Antonius Abt en eronder K.J.V. Met een kruis. Zij willen meer te weten komen over hun familie geschiedenis en hebben mij benaderd te helpen.
Maria Hiske Gerding Binnendijk
Het zou fijn zijn als er een engelse tekst was omdat het erg veel is dit allemaal te vertalen. Deze familie uit Canada heeft Deense voorvaderen en de vlag deed hen aan Denemark denken maar ik legde uit dat er kerk vereeiniging vaandels waren, gebruikt in processies, die mogelijk door deze " bevrijder" aantrekkelijk werd gevonden en aan hem gegeven was. Hartelijk dank.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 10 maart 2017 om 14:39 uur

Beste Hiske,

bedoel je of we de bovenstaande tekst in het Engels kunnen vertalen ?
Je kunt dit trouwens heel gemakkelijk doen door via google een vertalingswebsite uit te zoeken en de tekst te kopiëren en te plakken.
Een voorbeeld van zo'n website is:
http://www.vertaaltool.nl

Veel succes en met vriendelijke groeten,
Mariët Bruggeman

M.h.gerding zei op 10 maart 2017 om 14:53 uur

Hartelijk dank.ik heb de tekst al lezend vertaald en de
1944 bevrijding was inderdaad deel van het leven van hun canadese grootvader. Met mijn verontschuldiging good eerdere spelfouten. De iPad verandert alle worsen ongewild in iets engels

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: