i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Chaam
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 10 november 2014 om 15:31 uur

Op een zondag in januari kun je na afloop van de mis in de parochiekerk van Chaam een zakje gezegend meel meenemen. Dat meel kun je mengen met het voer van je dieren zodat ze niet ziek zullen worden.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014Dit gebruik herinnert aan de tijd dat Chaam een bedevaartsoord was voor boeren. Op de feestdag van de H. Antonius Abt (17 januari) kwamen zij hier bij Sint-Antonius bescherming van hun vee afsmeken. Deze traditie dateert vermoedelijk al van de middeleeuwen. Vooral uit Tilburg kwamen er na een pestepidemie pelgrims naar Chaam om de heilige Antonius te danken, omdat zij de pest hadden overleefd. Van de gaven van deze pelgrims kon een kerk gebouwd worden die voor een dorpje als Chaam bijzonder groot was, zo vertelt de legende. Sinds 1643 is dat een protestantse kerk.

De katholieken van Chaam bouwden een schuurkerk, die ook na 1795 nog in gebruik bleef. In 1842 werd een nieuwe kerk ingewijd, een waterstaatskerk. De huidige neogotische Antoniuskerk, van architect N.J.H. van Groenendael, dateert van 1926. De Duitsers bliezen de toren in 1944 op; vier jaar later stond de nieuwe toren er, een schepping van architect W.J. Bunnik, die zich liet inspireren door de toren van de middeleeuwse kerk. Ook deze toren was in 1944 verwoest.

Het gebouw is gebleven, maar de pastoors en kapelaans zijn verdwenen. Toch leven er aan hen vast veel herinneringen bij de parochianen van toen. Aan pastoor J.P. Aarts en zijn kapelaan Corstiaensen bijvoorbeeld, die in de jaren vijftig het gezicht waren van de Antonius Abtkerk. Of aan pastoor Mouwen, die in de jaren zestig de heilige missen verzorgde. Hij was een zielzorger met ervaring, die daarvoor al verantwoordelijk was geweest voor het wel en wee van de Heilig-Hartkerk in Bergen op Zoom. Wie herinnert zich deze geestelijken nog? Deel je verhalen met ons hieronder.

Kapelaan Corstiaensen Kapelaan J.P.J.M. Corstiaensen (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-3a1865) Pastoor Mouwen Pastoor P.J.A. Mouwen (Collectie Heemkring Molenheide, 03136)
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Geertrui van den Brink zei op 22 januari 2020 om 19:19 uur

Kan iemand mij vertellen wie er pastoor was rond 1940 in Chaam?

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 januari 2020 om 10:51 uur

Hallo Geertrui, bedankt voor je berichtje! Een snelle zoektocht hier heeft geen naam opgeleverd, maar de archieven van Chaam liggen bij het Regionaal Archief Tilburg. Dus je zou het daar kunnen proberen: info@regionaalarchieftilburg.nl

Veel succes!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: