skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

De Antonius Abtkerk in Chaam

Op een zondag in januari kun je na afloop van de mis in de parochiekerk van Chaam een zakje gezegend meel meenemen. Dat meel kun je mengen met het voer van je dieren zodat ze niet ziek zullen worden.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014Dit gebruik herinnert aan de tijd dat Chaam een bedevaartsoord was voor boeren. Op de feestdag van de H. Antonius Abt (17 januari) kwamen zij hier bij Sint-Antonius bescherming van hun vee afsmeken. Deze traditie dateert vermoedelijk al van de middeleeuwen. Vooral uit Tilburg kwamen er na een pestepidemie pelgrims naar Chaam om de heilige Antonius te danken, omdat zij de pest hadden overleefd. Van de gaven van deze pelgrims kon een kerk gebouwd worden die voor een dorpje als Chaam bijzonder groot was, zo vertelt de legende. Sinds 1643 is dat een protestantse kerk.

De katholieken van Chaam bouwden een schuurkerk, die ook na 1795 nog in gebruik bleef. In 1842 werd een nieuwe kerk ingewijd, een waterstaatskerk. De huidige neogotische Antoniuskerk, van architect N.J.H. van Groenendael, dateert van 1926. De Duitsers bliezen de toren in 1944 op; vier jaar later stond de nieuwe toren er, een schepping van architect W.J. Bunnik, die zich liet inspireren door de toren van de middeleeuwse kerk. Ook deze toren was in 1944 verwoest.

Het gebouw is gebleven, maar de pastoors en kapelaans zijn verdwenen. Toch leven er aan hen vast veel herinneringen bij de parochianen van toen. Aan pastoor J.P. Aarts en zijn kapelaan Corstiaensen bijvoorbeeld, die in de jaren vijftig het gezicht waren van de Antonius Abtkerk. Of aan pastoor Mouwen, die in de jaren zestig de heilige missen verzorgde. Hij was een zielzorger met ervaring, die daarvoor al verantwoordelijk was geweest voor het wel en wee van de Heilig-Hartkerk in Bergen op Zoom. Wie herinnert zich deze geestelijken nog? Deel je verhalen met ons hieronder.

Kapelaan Corstiaensen Kapelaan J.P.J.M. Corstiaensen (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-3a1865) Pastoor Mouwen Pastoor P.J.A. Mouwen (Collectie Heemkring Molenheide, 03136)

Reacties (7)

Geertrui van den Brink zei op 22 januari 2020 om 19:19
Kan iemand mij vertellen wie er pastoor was rond 1940 in Chaam?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 januari 2020 om 10:51
Hallo Geertrui, bedankt voor je berichtje! Een snelle zoektocht hier heeft geen naam opgeleverd, maar de archieven van Chaam liggen bij het Regionaal Archief Tilburg. Dus je zou het daar kunnen proberen: info@regionaalarchieftilburg.nl

Veel succes!
Frank degenaar zei op 3 april 2020 om 17:51
Ik herinner mij kapelaan Corstiaensen nog wel. Hij gaf iedere week een uurtje godsdienstles op de lagere school en deed dat heel leuk. In het speelkwartier deed hij soms mee aan de spelletjes op het schoolplein. Hij was bevriend met mijn ouders en toen hij al met emeritaat was bezocht hij ons trouw ieder jaar een keer.
Zijn kenmerkende zware basstem kan ik nog zo oproepen in mijn herinnering.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 april 2020 om 12:47
Prachtige herinnering, Frank, dank daarvoor. In welke periode/welke jaren heb je het dan (ongeveer)?
Frank degenaar zei op 6 april 2020 om 12:50
Dat moet rond 1963 geweest zijn
Geertrui van den Brink zei op 6 april 2020 om 19:02
Ik zoek met name de pastoor die er in 1940 was. Op 11 mei, bij de inval van de Duitsers is een Bredaas gezin met 5 kinderen en nog een jong stel, kwamen die allen bij de pastoor de nacht doorbrengen alvorens verder naar Frankrijk te vluchten.
Norah zei op 6 april 2020 om 19:55
Zoek eens op -Antonius Abtkerk Chaam-.
Je komt dan uit op de website van deze parochie, en je ziet daar een paar mailadressen staan. Daar moet men het weten als het archief Tilburg je niet kon helpen?
Mvg.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!