i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Maashees en Overloon
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 27 november 2014 om 14:43 uur

In 1804 werd de kapel in Maashees een parochiekerk. Dat jaar werd het dorp een zelfstandige parochie.

De oude kerk met het H. Hartbeeld, dat de parochianen in 1930 schonken (foto: Jos Pe, 1935. Collectie BHIC)De kapel bestond al sinds de middeleeuwen en maakte deel uit van de parochie Geijsteren. Het bedehuis werd onderhouden door het Gilde van Sint-Joris en Sint-Antonius Abt van Maashees, dat in 1473 was opgericht. Tijdens de Reformatie kwam de kapel in protestantse handen, maar in 1800 kregen de katholieken het gebouw weer terug.

Daarmee was vrijwel meteen het lot van de kapel bezegeld: in 1819 werd begonnen met de bouw van een nieuwe parochiekerk.

De nieuwe kerk (foto: BHIC / Henk Buijks, 2013)Deze kerk werd in 1944 verwoest. De huidige kerk dateert uit 1951. Het gebouw in wederopbouwstijl is een ontwerp van architect C.H. de Bever.

In 2010 fuseerde de parochie met een groot aantal andere parochies tot de nieuwe parochie Maria, Moeder van de Kerk, die haar hoofdkerk in Sint Anthonis heeft. Het bisdom besloot in 2013 negen van de veertien kerken in de parochie te sluiten, waaronder ook de Antoniuskerk in Maashees. Protest van de parochianen leidde ertoe, dat de sluitingen in oktober 2013 werden uitgesteld. De deelparochies krijgen enkele jaren de kans om hun financiële situatie te vebeteren.

De gemeente Boxmeer heeft het gebouw intussen op de monumentenlijst geplaatst.

Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans.

Wie herinnert zich nog pastoor Swinkels en zijn kapelaan Laurentius Alberti, een pater van de Orde van Ongeschoeide Karmelieten. Zij verzorgden de heilige mis in de jaren vijftig.

Of denk aan pastoor J.V.J.M. Gerris, hieronder op de foto. Hij was het gezicht van de Antoniuskerk tijdens de Swinging Sixties. Wij zijn benieuwd naar je verhalen. Deel ze met ons hieronder!

Pastoor P.H. Swinkels (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a14830) Pastoor Swinkels
Pastoor Gerris Pastoor Gerris spreekt organist H. van Dommelen toe vanwege diens onderscheiding pro ecclesia, als 50-jarig lid van het kerkkoor. Maashees, 2 januari 1973. (BHIC, MAA0073, fotograaf onbekend)
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 4 november 2009 om 16:27 uur

Pastoors in Maashees, 1804-nu