i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Paters en nonnen

vertelde op 29 januari 2018 om 10:35 uur

De Congregatie van de Augustijnen van Maria-ten-Hemelopneming (Congregatio Augustinianorum ab Assumptione), kortweg de paters Assumptionisten, legde zich in eerste instantie toe op het geven van onderwijs aan gymnasia en de zielzorg in Frankrijk en buiten Europa. De congregatie is in 1845 gesticht door burggraaf Emmanuel d’Alzon, directeur van het college L‘Assomption in het Zuid-Franse Nîmes.

Fotograaf: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonr. 1901-002260In 1871 begon de oprichter een priesteropleiding met zes leerlingen. D’Alzon wilde vooral jongens uit arme milieus de gelegenheid geven om priester te worden. Als gevolg van de Franse antiklerikale wetgeving verlieten de Assumptionisten in 1901 het land en waaierden ze uit over andere delen van Europa en Amerika. Toen België in 1914 door Duitse troepen bezet werd, weken enkele paters uit naar Urmond (L). Een jaar later kocht de congregatie kasteel Stapelen in Boxtel, waar een volledige priesteropleiding voor Nederlandse jongens werd gevestigd. Sinds 1901 had de congregatie overigens al een noviciaat in Gemert.

De congregatie kent paters en broeders. Toen in 1923 de congregatie in provincies werd verdeeld kwam er een Belgisch-Nederlandse provincie tot stand (waarin de missie in Belgisch Congo was opgenomen). De missieprocuur, net als het provincialaat in Boxtel gevestigd, fungeerde ook als reisbureau voor de organisatie van bedevaarten naar het Heilig Land.

In 1946 kwam er een afzonderlijke Nederlandse provincie, maar in 2003 is deze weer gefuseerd met de Vlaamse en Waalse provincies tot één provincie. Vanwege het zeer geringe ledenaantal van de Nederlandse tak van de Fotograaf: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonr. 1901-001589congregatie is kasteel Stapelen in maart 2017 te koop gezet. In West-Brabant werd een regionale communiteit gevormd voor de bediening van diverse parochies.

De Assumptionisten zijn tegenwoordig vooral in het parochiewerk actief, maar ze doen ook nog steeds aan missiewerk. Vanaf 1945 leverden de Assumptionisten bovendien ononderbroken aalmoezeniers aan het leger.

In Noord-Brabant hadden de Assumptionisten kloosters in Bergeijk (Huize Sint Augustinus); Boxtel, (Kasteel Stapelen, inclusief apostolische school en missiehuis Sint Theresia; klooster Parkweg 3); Breda, klooster Baronielaan 84; Halsteren (Noviciaat Stella Maris); Moergestel (Noviciaat Hoogenhuizen); Tilburg (klooster van de paters Assumptionisten) en Welberg (Noviciaat Stella Maris).

Buiten Noord-Brabant hebben er Assumptionisten Bron: BHIC, fotonr. 1901-004518gewoond in klooster De Lutte in het Limburgse Herkenbosch. In Nijmegen richtte de congregatie voor universiteitsstudenten het Instituut voor Byzantijnse en Oecumenische Studies op, dat sinds 1992 het Instituut voor Oosters Christendom heet. De congregatie deed bedrijfsapostolaat in de bisdommen Breda en ‘s-Hertogenbosch.

Buiten Nederland ten slotte onderhouden de Assumptionisten afdelingen in België, Bulgarije, Frankrijk, Roemenië, Rusland, Argentinië, Brazilië, Congo, Colombia, Kenia, Madagaskar en Nieuw-Zeeland.

Zijn er nog mensen die herinneringen hebben aan de Assumptionisten in Brabant en die dat met ons willen delen? Reageer!

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Marijke Spoorenberg zei op 2 juli 2019 om 20:16 uur

Een neef van mijn moeder, Gérard Lubbers, was assumptionist. Hij heeft een poos in Brazilië gewerkt als plebaan.
Ik kan echter niets terugvinden over hem.
Hij kwam regelmatig bij ons en heeft zelfs mijn broer getrouwd.
Is er iets bekend. Hij zou nu boven de 100 zijn als hij nog zou leven.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 juli 2019 om 15:28 uur

Hallo Marijke, de Assumptionisten hebben hun erfgoed hebben overgebracht naar Sint Agatha. Waarschijnlijk vind je hier meer informatie over hem:

https://www.erfgoedkloosterleven.nl/ via e-mail: info@erfgoedkloosterleven.nl

Veel succes ermee!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: