i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Paters en nonnen

vertelde op 4 april 2017 om 12:35 uur

De barmhartige zusters vinden hun oorsprong in een 17e-eeuwse Franse stichting door Emmanuel Chauvenel te Nancy. Boven de ingang van het grote huis dat Chauvenel aan een aantal zusters schonk, stond een beeld van de H. Carolus Borromeus en zo kwam de nieuwe congregatie aan haar naam.

De oorspronkelijke stichting ontwikkelde zich tot vier van elkaar onafhankelijke congregaties, die hun moederhuizen hadden in Nancy, Praag, Treibnitz en Trier. Vandaar dat we in Nederland ook de benamingen tegenkomen van “Zusters van Trier” en “Zusters van Nancy”.

Onder invloed van de antiklerikale stemming in Duitsland, de zogenaamde Kulturkampf, kwam in 1875 de congregatie van Trier ook naar Nederland. Ze had haar noviciaat in ‘s-Hertogenbosch en was als Stichting Carolus gevestigd in de Jan Heinsstraat. De Zusters van Nancy kwamen op hun beurt in Budel terecht. In 1971 verenigden de verschillende congregaties zich in één federatie.

De zusters streefden ernaar alle werken van christelijke barmhartigheid en onderwijs uit te oefenen. Daaronder viel het verzachten van geestelijke en lichamelijke nood, zorg voor voogdijkinderen, verpleging van zieken, zorg voor bejaarden, het werk van de Vincentiusverenigingen, werk in ziekenhuisbibliotheken en gevangenissen, het gastvrijheid bieden aan katholieke jongeren en religieuze groeperingen, en incidenteel vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis.

's-Hertogenbosch, Receptie b.g.v. herdenking 50 jaar Zusters van Trier in Den Bosch, 1930. Fotograaf: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: Collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, fotonr. 0026695.

Je vindt de congregatie vooral in Noord-Brabant terug (negen kloosters tegen één in de rest van Nederland): Beugen (klooster Mariahof); Budel-Dorplein (De Cantine); ’s-Hertogenbosch (klooster in het Sint Carolusziekenhuis, klooster in het Groot Ziekengasthuis, Carolusklooster Hervensebaan); Sint-Oedenrode (Huize De Kolk); Oeffelt (Sint Jozefgesticht); Uden (klooster in Sint Jansgesticht en klooster Carolushof 51).

Buiten Noord-Brabant was er het klooster Mariëndaal in Groesbeek. Buiten Nederland hebben de zusters zich in de loop der tijden over heel Europa verspreid, en uiteindelijk vinden we ze tot in het Verre Oosten terug.

's-Hertogenbosch, eerste steenlegging nieuwbouw Sint-Carolus Ziekenhuis door moeder-overste zuster Gabriël, 1931. Fotograaf:  Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: Collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, fotonr. 0032976.

Bronnen: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Website Barmharige Zusters

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: