i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 2 februari 2017 om 08:33 uur

De parochiekerk H.H. Antonius en Barbara stond bekend als de 'Bartjeskerk', een naam die verwijst naar bouwpastoor R. Barten (1888-1940). Het godshuis werd ingewijd in 1928 en gesloten in 1993. Dat kwam niet door teruglopend kerkbezoek, maar omdat de staat van het gebouw te wensen overliet.

De H.H. Antonius en Barbara, ook bekend als Bartjeskerk
De Bartjeskerk, 1931 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: coll. Erfgoed 's-Hertogenbosch, nr. 0003845)

Het ging om een typische volkskerk uit het interbellum, een breed en betrekkelijk laag gebouw met vieringtoren. Het godshuis leek opvallend veel op de zogeheten 'tweelingkerk' in Tilburg, gebouwd rond dezelfde tijd en eveneens gewijd aan de heiligen Antonius en Barbara. Ze kwamen dan ook allebei uit de koker van dezelfde architect, H.W. Valk.

Na de sloop van de kerk in 1996 verrees op deze plek een appartementencomplex met daarin een kleine zaalkerk.

'Kerkte' jij in de jaren vijftig of zestig in de Bartjeskerk? Dan herinner jij je misschien pastoor A.G. Hermans nog. Hij was in mei 1950 naar de parochie gekomen.

'Voetbalkapelaan' Pijnenborg neemt afscheid
'Voetbalkapelaan' Pijnenborg van de Bartjeskerk neemt afscheid, 1947. V.l.n.r. kapelaan Broekman, Pijnenborg, pastoor Kavelaar, kapelaan de Kort. (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: coll. Erfgoed 's-Hertogenbosch, nr. 0016371)

In zijn pastorale taken werd Hermans ondersteund door congregatiegenoten van de Paters H.H. Harten: C. v.d. Meer, P. den Exter en R. Rameckers. Dat was ook wel nodig, want uit de Piusalmanak blijkt dat zij zo'n 5.500 katholieken onder hun hoede hadden.

Over Hermans en de andere priesters van de Bartjeskerk, bijvoorbeeld 'voetbalkapelaan' Pijnenborg, weet jij vast nog wel iets te vertellen. Deel je verhalen met ons, door hieronder een bericht achter te laten in het vak 'Reageer op dit verhaal'.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 8 november 2017 om 12:15 uur

De H.H. Antonius en Barbarakerk in Tilburg