i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Paters en nonnen

vertelde op 4 april 2017 om 14:29 uur

De drie grote kloosterregels binnen het christendom zijn die van Augustinus, Franciscus en Benedictus. De laatste wordt ook wel patriarch van de westerse monniken genoemd. Hij werd rond 480 geboren in een voorname familie in Nursia (het huidige Italiaanse Norcia in de buurt van Perugia).

Benedictus van NursiaHij stichtte een aantal kloosters, waaronder Subiaco en Monte Cassino, en voerde een regel in voor het dagelijkse leven in zijn kloosters. Andere kloosters namen deze regel al snel (gedeeltelijk) over.

Het meest kenmerkende in zijn regel is het ora et labora: bid en werk. De benedictijnen vormden geen orde in de zin van het kerkelijk recht: de benedictijner kloosters waren zelfstandig, en sloten zich pas later aaneen tot monastieke congregaties.

In de loop der eeuwen onderging de orde vele aanpassingen. Belangrijk waren de hervormingen onder Bernardus van Clairvaux. Er ontstonden hervorminsbewegingen die leidden tot de stichting van de cisterciënzers en trappisten.

Een belanrijk element in de regel van Benedictus is de stabilitas loci, de gebondenheid aan een plaats. Daarom was alles wat noodzakelijk was voor het levensonderhoud zoveel mogelijk in de abdij aanwezig. Met stromend water, een molen, werkplaats, bakkerij, tuin en boerderij waren de monniken in het klooster nagenoeg zelfvoorzienend.

Het doel van deze oudste, contemplatieve orde was: ‘aan de hand van het evangelie te leven met God in afzondering en stilte, door toeleg op het gebed en de overweging van de schriften, in een gemeenschap van broeders die voor elkaar instaan’. Vanwege de kleur van hun habijt werden de benedictijnen ook wel ‘zwarte monniken’ genoemd.

In Noord-Brabant zijn er drie benedictijner kloosters: in Oosterhout (Sint-Paulusabdij), in Teteringen (Sint-Pauluscommuniteit in het woonzorgcentrum Zuiderhout) en in Tilburg (Sint Maarten Kommuniteit, Cella).

Buiten onze provincie zijn er abdijen in Doetinchem, Egmond en Vaals en buiten Nederland is de orde aanwezig op alle bewoonde continenten. De benedictijnen staan ook bekend als Ordinis Sancti Benedicti of de Orde van de H. Benedictus.

Foto's:
Benedictus op een fresco in de abdij Sacro Speco in Subiaco (Italië).
Oosterhout, G. Mathijsen prior van de Paulusabdij, 1975. Fotograaf: Johan van Gurp / BN De Stem. Bron: Collectie Stadsarchief Breda, fotonr. JVG19751220046.

Bronnen:
J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Website van de benedictijnen.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: