i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Breda
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 20 november 2014 om 09:22 uur

“Een omstreden kerk”, noemde de Bredase Bethlehemparochie haar kerkgebouw op de eigen website. Inderdaad waren er vanaf het begin opmerkingen in de trant van “dat is toch geen kerk - er staat niet eens een toren bij!”. De Bethlehemparochie werd opgericht in 1977.

Interieur van de Bethlehemkerk (foto: © Job van Nes, 2012. Bron: www.reliwiki.nl)

Interieur van de Bethlehemkerk (foto: © Job van Nes, 2012. Bron: www.reliwiki.nl)

Toen begon de gemeente Breda met het bouwrijp maken van de Haagse Beemden, de grote nieuwe wijk ten noorden van de stad. Bouwpastoor Toon Danen maakte aanvankelijk gebruik van de middeleeuwse kapel van Gageldonk, maar was spoedig in gesprek met Architectenbureau Van der Laan uit ’s-Hertogenbosch voor een nieuwe kerk.

Het werd een sober gebouw in de stijl van de Bossche School dat er, zeker van buiten, niet uitzag als een kerk. Deze nieuwbouw, die in 1980 gereed kwam, moest een huis zijn tussen de huizen van de wijk, waar eenieder welkom was. Inspiratiebron was onder andere de naam ‘Bethlehem’, die ‘huis van brood’ betekent.

Inwijding van de Bethlehemkerk, foto: Hans Chabot

Bisschop H. Ernst tijdens de inwijdingsdienst van de Bethlehemkerk. (Foto: Hans Chabot, bron: coll. Stadsarchief Breda, id.nr. 19810467)

De parochie werkte nauw samen met de Protestantse Gemeente Breda in de Haagse Beemden. Nadat de parochie werd samengevoegd met drie andere tot de nieuwe Augustinusparochie is de kerk gesloten in 2013.

 

 

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 15 december 2014 om 14:12 uur

De Lucaskerk in Breda