skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

De bevrijding van “Vrijhoeve”, oktober 1944

Op maandag 30 oktober 1944 werd Vrijhoeve-Capelle (centrum Sprang-Capelle, nu gemeente Waalwijk) door de Geallieerden bevrijd. Dat is inmiddels al weer ruim 70 jaar geleden! Ik was toen 11 en mijn zus 8 jaar oud. Hoewel we verlangend naar onze bevrijding uitzagen, waren het toch dagen van spanning en van angst. Een aantal herinneringen aan die periode heb ik opgetekend.

Bevrijding van Noord-Brabant in oktober 1944De maanden september en oktober 1944 herinner ik me als overwegend grijs en somber en op dagen dat het niet mistig of miezerig was, hing er een laag wolkendek, allemaal omstandigheden die het terugtrekkende Duitse leger, of wat daar nog van over was, in de kaart speelden. Want zo waren de honderden bespannen wagens en het voetvolk met hier en daar een handkar en een bakfiets ertussen onzichtbaar voor de geallieerde Spitfires en konden ze tamelijk veilig de overkant van de Maas bereiken.

Wat een ongeordende troep was het, die de Vrijhoevenaren langs zagen trekken en wat een verschil met het leger dat in de meidagen van 1940 over de Winterdijk trok! Het was voor iedereen duidelijk: dit betekende het naderende einde van de Duitse bezetting; onze Bevrijders kwamen er aan! Soms, als het 's avonds stil werd en de wind zuidelijk was, kon je ver weg het gerommel van hun kanonvuur al horen en we begrepen, dat het menens werd.

Zo ook mijn vader. Hij had achter ons huis een diepe, L-vormige kuil gegraven en die gedeeltelijk afgedekt met planken, kokosmatten en aarde: onze schuilkelder, voor straks, als het gevaarlijk zou worden. Op vrijdag 27 oktober werd het gerommel van de kanonnen heviger en duidelijker. 's Avonds zagen we vanuit ons zolderraam enorme branden achter Kaatsheuvel. De explosies kwamen steeds dichterbij en er werd besloten de nacht niet meer in huis, maar in de schuilkelder door te brengen.

De bevrijders trekken langsToen we langs het houten trapje waren afgedaald en op de gereed staande stoelen en kistjes hadden plaatsgenomen, bleek al gauw, dat dit onderkomen niet geschikt was om er een hele nacht in door te brengen, laat staan een aantal dagen. Wat nu? Hoewel onze ouders dit voor mijn zus en mij zoveel mogelijk probeerden te verbergen, merkten we dat het vooral uit angst was, dat mijn vader bij onze buren, de familie Kieboom, ging vragen of we bij hen in hun kelder mochten.

Wat waren we blij en opgelucht, toen we even later met wat spulletjes die we mogelijk nog nodig zouden hebben door het gat in de heg kropen, langs het paadje door hun boomgaard gingen en de keldertrap afdaalden om ons bij onze buren te voegen. Zij bewoonden een vrij oud huis waar een ruime kelder onder de vloer van het huis doorliep en waar het dus veel veiliger was. In het midden was een ledikant gezet waarin buurman en buurvrouw zouden proberen te slapen, terwijl voor hun kinderen slaapplaatsen op de daar opgeslagen aardappelen waren gemaakt. Ook voor mijn zus en mij werd daar zo'n slaapplaats ingericht. Onze ouders namen graag genoegen met de stoelen die langs de wand waren gezet.

Zo begint Johans verhaal over de bevrijdingsdagen in Vrijhoeve. Nieuwsgierig naar de rest? Lees hier het hele verhaal.

Reacties (2)

cor boezer zei op 10 september 2019 om 17:35
weet udat mijn vader door al die zogenaam de helden van de verzetsgroep andre afdeling sprang capelle op een gruwlijkemanier is vermoord en er nooit iemand voor is aan sprakelij k gesteld en dat er ook vezekerings geld is verdokeremaand
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 september 2019 om 10:07
Beste Cor, wat verdrietig om te horen dat jou dit leed is overkomen. Dat heeft ongetwijfeld diepe wonden geslagen. De exacte gang van zaken is ons niet bekend, maar dat het veel pijn heeft veroorzaakt, staat boven alle twijfel verheven.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.