i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxtel
Tags:

De bril van Bekkers?

vertelde op 10 april 2019 om 15:50 uur

Het is december 1965, en mgr. Bekkers staat op het punt om de nieuwe huishoudschool in Boxtel in te wijden. Op de foto zien we rijen meisjes – met jaren zestig kleding en kapsels, en de tafel vol crucifixen. En als je goed kijkt, zie je onder het grote kruisbeeld een bril. De bril van Bekkers?

Eind jaren twintig, begin jaren dertig van de vorige eeuw openen ze op steeds meer plekken in Brabant hun deuren: huishoudscholen, geïnitieerd door de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond. In Boxtel verrijst de school in 1932 op Duinendaal, onder aanvoering van directrice juffrouw Th. Cöp. Tijdens de oorlog wordt de school tijdelijk gesloten, maar in 1945 wordt daar het onderwijs zo snel mogelijk weer hervat.

Op 20 december 1965 gaat de nieuwe huishoudschool Open Hof in de Jan Kruijsenstraat open, met de zegen van bisschop Bekkers. Waarschijnlijk heeft hij deze al uitgesproken; dat zou de bril op de tafel kunnen verklaren. Nu staat Bekkers klaar, met de ‘aspergillum’, de wijwaterkwast in zijn hand. Ruim dertig jaar zou deze school blijven staan, voordat in 1997 de slopershamer het gebouw definitief zou vloeren.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 26 april 2016 om 11:06 uur

Mgr. Bekkers maakt het verschil in de jaren zestig

vertelde op 26 april 2016 om 11:06 uur

Mgr. Bekkers in beelden