skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De Broeders van Huijbergen CFH

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 10 april 2017 om 08:00 uur
“Het is steeds een trek van onze Congregatie geweest haar toewijding te laten uitgaan naar de lichamelijk of geestelijk zwakke leerlingen. Wij moeten de opofferingsgezindheid ook nu opbrengen en ons de vereiste deskundigheid eigen maken”.

Aldus de constituties van de Broeders van Huijbergen, waarin nog steeds opvoeding en onderwijs centraal staan, en dat al sinds het begin, in 1852. Vanaf dat jaar namelijk werkten een paar (leken)broeders onder de leiding van een priester nauw samen met enkele leken-onderwijzers in een weeshuis en een pensionaat.

In 1854 richtte de bisschop van Breda, Mgr. Van Hooydonk, de kloosterorde van de Christelijke Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van de Allerheiligste Maagd en Moeder Gods Maria (kortweg de Broeders van Huijbergen genoemd) op en gaf hun alle rechten op de gebouwen van de voormalige laatste priorij van de Wilhelmietenorde in Huijbergen (die in 1847 gesloten was).

Door toedoen van de broeders kon het oude Wilhelmietenklooster uitgroeien tot een indrukwekkend en gerespecteerd opvoedingscentrum, bestaande uit de alom bekende internaten, gecombineerd met een onderwijsinstituut, Sainte Marie.

De congregatie volgde de Regel van de Reguliere Derde Orde van de H. Franciscus van Assisië. De constituties stammen uit 1888 en werden in 1958 voor het eerst herschreven. In 1963 kreeg de congregatie het predikaat pauselijk. Daarna werd de leefregel herhaaldelijk aangepast door het kapittel.

In Noord-Brabant hadden de broeders, ook wel bekend als de "Christelijke Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van de Allerheiligste Maagd en Moeder Gods Maria", kloosters in:

- Bergen op Zoom (Sint Franciscusgesticht, klooster Pegasuslaan);
- Breda (Sint Jansklooster, klooster Roland Holststraat, Sint Franciscus Pabo, Broederhuis en school KarrestraatSint Willibrordusgesticht en Sint Elisabethgesticht);
- Ginneken (De Jeugdcentrale);
- Haaren (Broederhuis Kerkstraat);
- Huijbergen (Generalaat en Klooster Sainte Marie);
- Oosterhout (Broederhuis, weeshuis en patronaat Arendstraat, Broederhuis Limburgstraat);
- Ossendrecht (Internaat O.L. Vrouw ter Duinen);
- Princenhage, (klooster in Heilaar);
- Sint Willebrord (Broederhuis HUMO-convent).

Buiten Noord-Brabant hadden de broeders kloosters in o.a. Amsterdam, Amstelveen en Nijmegen. Buiten Nederland zaten de broeders in Indonesië en Brazilië.

Foto
Haaren, Broederconvent met 10 broeders in 1948. Bron: BHIC, FOTOHA.0807.

Bronnen:
J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Website Broeders van Huijbergen.

Reacties (15)

Piet van Kaam zei op 3 april 2019 om 15:04
In Huijbergen was ook het Juvenaat St. Frans gevestigd, geheel zelfstandig van St. Marie met eigen internaat, klooster en school,aan de Boomstraat.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 8 april 2019 om 08:58
Bedankt, Piet, voor deze aanvulling op het bovenstaande verhaal. Zoals je ziet heb ik onderaan dit verhaal nu een link geplaatst naar het betreffende internaatverhaal, zodat iedereen, oud-leerlingen bijvoorbeeld, daar hun herinneringen aan het juvenaat Sint Frans kwijt kunnen. Hartelijke groet,
Gerard Boot zei op 23 mei 2019 om 16:04
Ik heb zoals dhr. van kaam schrjft ook op het juvenaat gezeten in de jaren 1959 t/m 1962. te Huijbergen. Op deze pagina zie ik alleen nieuwe foto's. Zijn er ook nog foto's van de oude alverno en slaapzaal ? Waar zijn die te vinden? Ook graag een klasselijst va die jaren. Zijn er die ? Weet iemand hier iets meer van ?
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 27 mei 2019 om 14:21
Hallo Gerard,
In onze beeldbank vind ik o.a. deze foto van een schilderij, waarop het gehele klooster anno 1939 te zien is: https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/d2a01d68-45fa-11e3-944d-431d86bcd601/media/52ed12cc-b6ba-1094-fbb1-189f3fad611c

Maar ik zou vooral eens een kijkje nemen in de beeldbank van het Katholiek Documentatie Centrum: https://kdc-opac.hosting.ru.nl/search/simple Als je “Huijbergen” typt, dan vind je al een beste hoeveelheid foto’s waaronder uit de periode van het oude klooster. O.a. van de oude ziekenkamer, de mulo-recreatiezaal, een leslokaal en de kapel, de refter, een hal… In totaal 12 pagina’s aan zoekresultaten.

Dit zijn een paar voorbeelden van de bovenstaande vondsten:

https://kdc-opac.hosting.ru.nl/Details/collect/33951
https://kdc-opac.hosting.ru.nl/Details/collect/33949
https://kdc-opac.hosting.ru.nl/Details/collect/28978
https://kdc-opac.hosting.ru.nl/Details/collect/25071
https://kdc-opac.hosting.ru.nl/Details/collect/68471
https://kdc-opac.hosting.ru.nl/Details/collect/95862
De slaapzaal waarnaar je op zoek was: https://kdc-opac.hosting.ru.nl/Details/collect/95866

De bovenstaande foto’s zijn allemaal in klein formaat. Voor een exemplaar van de foto’s in het oorspronkelijke formaat kun je contact opnemen met het Katholiek Documentatie Centrum, mailadres: info@kdc.ru.nl (en hier wat uitleg over het aanvragen van beeldmateriaal uit hun collectie: https://www.ru.nl/kdc/praktische-informatie/bestellen-beeld-geluid/)
Een klassenlijst uit de jaren van het klooster Alverno wordt lastiger. Ik ben nog geen vindplaats op het spoor gekomen. Zodra dat wel lukt, laat ik het hier weten.
Hans Luijk zei op 20 augustus 2019 om 16:14
Ik ben op zoek naar informatie over mijn oud oom Herman Kerssemakers. Hij was hoofd van school in Huijbergen in de periode 1864 – 1902.
Ik wil deze informatie gebruiken voor het samenstellen van een familieboek ‘de onderwijzers Kerssemakers’. Herman , zijn vader en zijn drie broers zijn allen onderwijzer in Brabant en Gelderland geweest.
Mijn moeder was, en mijn dochter is, werkzaam in het onderwijs. Maar dat terzijde.

Met de heemkundekringen uit die plaatsen (Nuland, Wijchen) heb ik goed contact.
Herman Kerssemakers en de activiteiten rondom de openbare school te Huijbergen, het RK- armenbestuur te Huijbergen.
Mijn vraag aan U :
1/ is er iemand die me informatie geven over Herman Kerssemakers ?
2/ zijn er gegevens van de openbare school van Huijbergen in de periode 1860 – 1900. Eventueel foto’s/ tekeningen.
3/ Heeft Hermanus Kerssemakers aan school gestaan als leken-onderwijzer ?
4/ de Heemkundekring van Huijbergen heb ik enkele keren om informatie gevraagd maar ik krijg geen reactie. (beetje raar)
Hans Luijk zei op 20 augustus 2019 om 18:10
jawel, er is wel informatie te halen uit delpher en in het archief west Brabant zijn ook stukken en die adviseren me ook om contact op te nemen et de heemkundekring.
Ik kan me niet voorstellen dat de heemkundekring geen onderzoek heeft gedaan naar onderwijs in de gemeente. Deze heemkundekring heeft een grote lijst van studies/ publicaties, daar zit (voor zover ik dat kan inzien) geen informatie bij waar ik naar zoek.
Telefoonnummer wordt niet gegeven en ik vind het vreemd dat er niet wordt gereageerd. De site is van 2005.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 augustus 2019 om 10:17
Hallo Hans, bedankt voor je berichtjes. Bij het BHIC vind je wel wat informatie: http://www.bhic.nl/integrated?mizk_alle=onderwijzer+Kerssemakers+

Maar je bent natuurlijk op zoek naar meer! Een snelle zoektocht leert me dat de Wilhelmiet (hkk Huijbergen) nog altijd een actief bestaan heeft. Je vindt het mailadres van voorzitter Hoeckx op hun site (bij contact): http://www.wilhelmiet.nl/index.html

Hopelijk kom je zo verder, veel succes met je onderzoek!
Hans Luijk zei op 21 augustus 2019 om 12:26
Klopt... ik wil meer en heb al veel informatie over de familie Kerssemakers i.r.t. het onderwijs. Ook van Hermanus. Maar ik ben benieuwd wat er al is geschreven over Hermanus Kerssemakers in het onderwijs van Huijbergen.

Of zal ik maar gewoon een ouderwetse brief schrijven, want het postadres staat wel op de site..
ik vind wel weer een oplossing.

Bedankt,

Hans Luijk
Gerard Boot zei op 21 augustus 2019 om 13:52
Volgens mij zijn de archieven vorig jaar gegaan naar het museum in bergen op zoom. Mogelijk dat ze daar meer informatie hebben. Ik heb jaar in de jaren 1958 tot 1962 op het juvenaat gezeten. Mogelijk kun je ook broeder Bram vragen van deze congregatie in Huijbergen. Een bezoekje brengen is mogelijk veel beter. Ze hebben daar wel een verzameling van bidprentjes van die brioeders die u ter plaatse kunt bezichtigen. Hopelijk kom je er verder mee. Ik heb de indruk dat de heemkundigekring in Huijbergen niet zoveel heeft van die broeders. Ik heb er in het verleden ook nog wel eens navraag overgedaan. Mijn telefoonnummer is verkrijgbaar door een mailtje te sturen naar info@bhic.nl
Hans Luijk zei op 4 september 2019 om 11:23
Vorige week ben ik vanuit de mooie Achterhoek naar Huijbergen gegaan om te zien
wat de situatie in Huijbergen i.r.t. de Wilhelmieten , de school, het postadres van de Heemkundekring en Hermanus Kerssemakers.
Het is daar erg mooi., dat moet gezegd. het postadres van de heemkundekring heeft plaatsgemaakt voor een dubbele woning. Dus de postbus van de heemkundekring de Wilhelmieten bestaat niet. meer op dat adres, hoewel dat wel zo op de site staat. Het museum van de Wilhelmieten is slechts op afspraak te bezoeken. Er stond wel een tel nr. . dat heb ik gebeld en kreeg een aardige broeder die me verwijst naar het Streekarchief , de markiezenhof aan de Hofstraat in BOZ.
Volgens deze broeder is er een dorpsschool aan de Staartse straat (4) in Huijbergen geweest.
Ik ga nu contact opnemen met het streekarchief, daar liggen de gegevens over de dorpsschool van Huijbergen.
Ik houd U op de hoogte. bedankt tot zover.
Henk Bakboord zei op 11 november 2019 om 01:26
Hallo,
Van 1968 tot 1974 heb ik op de st Cornelisschool te Amsterdam gezeten. Deze werd geleid door de Broeders.
Onze buurt heette de Vredesparochie maar stond ook bekend als 'het Papendorp'.
Een vd populaire broeders was broeder Raymond.
Ooit eens heb ik hem opgezocht te Huijbergen.
Kent iemand hier hem?
Ben benieuwd hoe het met hem gaat...
Vriendelijke groet
Henk
Norah zei op 11 november 2019 om 12:03
Wanneer u -Broeders van Huijbergen- googlet, dan komt u een telefoonnummer van de orde tegen.
Succes gewenst, mvg.
Hans Luijk zei op 11 november 2019 om 13:54
Goedendag ,
De geschiedenis van mijn oud-oom Hermanus Kerssemakers is voor mij nu voldoende duidelijk. Door informatie van de Archief West Brabant (BOZ) en Hr. Broos heb ik een afgerond verhaal kunnen maken.
Ik heb bouwtekeningen van zowel het oude schoolgebouw, tevens schoolmeestershuis en het nieuwe , nog bestaande schoolgebouw en schoolmeestershuis. Via Hr. Broos/ Hr. Meesters kreeg ik een foto waarin Hermanus Kerssemakers in 1898 met zijn klas staat. op de achtergrond de oude school.
Over zijn kinderen weet ik het een en ander. Ik ben nog wel benieuwd naar informatie over zijn zoon Wilhelmus Kerssemakers, organist te Huijbergen.

ik dank U allen voor de gegeven informatie.
met groet
Jack Castenmiller zei op 2 juli 2020 om 13:37
Ik heb van 1952 - 1955 op St. Marie gezeten.
Kan ik nog wat gegevens (foto’s) ergens terugvinden uit die periode?
Groepsfoto’s en foto’s van toneel-voorstellingen?

Met vriendelijke groet,

Jack Castenmiller

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!