skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De Broeders van O.L. Vrouw van Zeven Smarten CSD

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 10 april 2018
bijgewerkt op 17 maart 2021
De Congregatie van de Broeders van Amsterdam werd in 1851 in Amsterdam gesticht door Petrus Johannes Hesseveld (1806-1859), rector van het St. Aloysiusgesticht voor kansarme jongens, zoals (half)wezen en jongens die door hun ouders aan hun lot waren overgelaten. Hij deed dat samen met kapelaan Arnoldus Frentrop SJ (1802-1865) die zich van 1836 tot 1852 als priester in Amsterdam inzette voor zwerfkinderen.

Petrus Johannes Hesseveld (1806-1859)De directe aanleiding voor de oprichting was dat de Broeders van Maastricht, die tot dan toe in het Sint Aloysiusgesticht de zorg hadden gedragen, hun werk daar wilden stopzetten.

Arnoldus Frentrop SJ (1802-1865).De nieuwe congregatie legde zich logischerwijze toe op de zorg van deze groep jongens, niet alleen in opvoedkundig opzicht maar ook met betrekking tot hun  opleiding.

In de woorden van oprichter Hesseveld: 'Als de congregatie de leiding van wezen of halve wezen op zich neemt, moet zij trachten die niet slechts godsvruchtig op te voeden, maar ook bekwaam te maken om in het vervolg van tijd zich het noodige onderhoud te verschaffen, hetzij door hen een ambacht te leeren of te doen leeren, of ook indien het zijn kan voor den landbouw op te leiden'. Vandaar dat er naast een school met internaat in Amsterdam ook een landbouwkolonie kwam, De Heibloem genaamd, in Heythuysen (Limburg).

De leden van de congregatie droegen dezelfde toog als de Broeders van Maastricht, maar in plaats van een zwarte, wollen ceintuur kregen ze in 1855 een blauw koord met de rozenkrans van O.L. Vrouw van Zeven Smarten. Vandaar hun naam, Broeders met de Blauwe Koorden.

De congregatie is nooit erg groot geworden: in 1925 telde zij 153 broeders, in 1958 had zij met 256 leden het hoogst aantal ooit bereikt. Vanaf 1926 deed de congregatie ook missiewerk in China, Kenia, Nieuw Guinea, Indonesië en Canada. De kern van de congregatiewerkzaamheden bleef het onderwijs, vooral beroepsonderwijs, aan zeer moeilijk opvoedbare kinderen; opvoeding en justitiële kinderbescherming.

In Noord-Brabant waren de broeders actief in Geldrop (Studiehuis De Heuvel), Veldhoven-Meerveldhoven (Jongenshuis Ter Eik) en Tilburg (Klooster Eigenhorst). Buiten de provincie zaten ze in Harreveld, Heythuizen, Voorhout en Wolvega. Hun Latijnse benaming is Congregatio Septem Dolorum, maar we kennen ze ook als Broeders van Amsterdam, Broeders van Voorhout of Broeders met de Blauwe Koorden.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Foto’s
  • Petrus Johannes Hesseveld (1806-1859). Bron: Canon zorg voor de jeugd, 1846.
  • Arnoldus Frentrop SJ (1802-1865). Bron: Canon zorg voor de jeugd, 1846.
  • Etalagepop met kleding van de Broeders van Amsterdam, 1987. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A6172.
  • Broeders van Amsterdam, 1965. Origineel: Oriëntatiecentrum voor Kerkelijke Roeping. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2b775.

Reacties (6)

Ruud van der Bijl zei op 3 juli 2021 om 14:54
Van 1961 tot 1964 werd ik opgevangen door de broeders van de 7 smarten in het jongenstehuis op de Lairessestraat 137 te Amsterdam. Ik heb daar veel goede herinneringen aan. Broeder overste was Hubertus, die in latere jaren terug naar Heibloem is gegaan. Namen van andere broeders herinner ik mij als Marjella, Everistus en Eustachius. Afgezien van twee goede vrienden uit die tijd heb ik kamergenoten uit het oog verloren. Over dit broederschap zou ik nu best meer willen weten. Wat waren de 7 smarten precies? Leven er nog broeders uit die tijd? Enzovoort.
Met groet, Ruud
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 7 juli 2021 om 11:51
Hallo Ruud en dank voor je reactie. Die smarten verwijzen naar de zeven smarten van Maria. Hier vind je een goed uitleg om welke smarten het gaat: https://kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/z/zeven-smarten-van-maria en https://kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/o/onze-lieve-vrouw-van-smarten en http://www.heiligen.net/heiligen/09/15/09-15-0033-maria.php

Voor meer informatie over deze congregatie zou je een kijkje kunnen nemen op deze pagina's":
- http://resources.huygens.knaw.nl/zendingoverzeesekerken/RepertoriumVanNederlandseZendings-EnMissie-archieven1800-1960/gids/organisatie/525115996

Voor verdere verdieping zou je nog contact op kunnen nemen met het archief van de Broeders van de Zeven Smarten. Contactpersoon voor vragen is Loes Hermans: email loes@erfgoedcongregatie.nl - ze zijn daar heel behulpzaam dus bij deze warm aanbevolen.

Ook ken ik iemand die zich flink in de geschiedenis van deze congregatie aan het verdiepen is en regelmatig deze site bezoekt. Ik heb hem gemaild en mijn verwachting is dat hij je zeker nog méér tips/verwijzingen kan geven. Als ik wat hoor laat ik het je meteen weten. Hartelijke groet,
Arthur de Jong zei op 7 juli 2021 om 13:45
Dag Ruud, mijn naam is Arthur de Jong en ik heb in 1966 een jaar in een huis van de broeders gewoond. Voor het Bhic ben ik momenteel doende de geschiedenis van in mijn geval Huize Eigenhorst in Tilburg te onderzoeken. Via het boek "In Smarten Geboren" kan je een aardig beeld krijgen over het ontstaan en de werkzaamheden van deze broederorde. Mevr Loes Hermans is inderdaad de juiste persoon om uw vragen aan te stellen, maar wellicht kan ik u ook van dienst zijn met mijn inmiddels opgedane wetenschap. Op de website Boekwinkeltje staan verschillende exemplaren van het boek te koop voor bedragen van 5 tot 10 Euro de verzendkosten bedragen ca. 4 Euro. Voor ca. 14,00 Euro heeft u dus een mooi boek in huis. Met vriendelijke groet, Arthur G.F. de Jong
Jacques zei op 15 maart 2023 om 15:38
Ik heb vanaf 1961 tot 1966 in een klooster van de orde in Wellerlooi Limburg gewoond. Het klooster vlakbij het klooster met de naam St. Paul, ik weet niet meer van welke orde het was, maar h e t waren paters. Volgens mij is het terrein van St. Paul nu een vakantie park. Of de orde van de broeders van zeven smarten nog bestaatweet ik niet.
Ik heb g o ede herinneringen aan mijn tijd daar.
Arthur G.F. de Jong zei op 15 maart 2023 om 18:18
Het Klooster / Juvenaat van de Broeders van 7 Smarten in Wellerlooi droeg als internaat de naam St.Joseph. In een Juvenaat werden broeders opgeleid tot leraar meestal voor het LTS. onderwijs. Het internaat was bedoeld voor interne leerlingen van de bijbehorende LTS. Na beëindiging van het internaat Kreeg de school de naam "LTS / VBO De Hamert. Volgens een bericht uit 2019 was de jongste broeder toen 76 jaar oud. De orde bestaat officieel nog wel, maar is niet meer actief
Het door u genoemde klooster St. Paul was het missiehuis van de Missionarissen van Mariannhill een uit de Trappistenorde voortgekomen missie-orde. Uitvoerige informatie over deze orde is te vinden onder < Vrienden van Mariannhill >. Vriendelijke groet, Arthur G.F. de Jong
Jacques zei op 15 maart 2023 om 19:09
Dankjewel, je hebt mijn geheugen weer opgefrist. Ik was inderdaad in het juvenaat om broeder er te worden, maar eigenlijk te jong om een dergelijk belangrijke beslissing te nemen. De broeders hebben mij daarin uitstekend begeleid. Niets dan waardering.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen