skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

De Commissaris van de Koningin over Esch

BHIC
BHIC Bhic
vertelde op 31 maart 2009
bijgewerkt op 7 augustus 2018
Tussen 1894 en 1928 was Mr. A.E.J. baron Van Voorst tot Voorst Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant. Een van zijn taken was het regelmatig bezoeken van alle gemeenten in de provincie. Van die werkbezoeken hield hij nauwkeurig verslag bij. Dit had hij in al die jaren over Esch te melden:

Nieuwsgierig naar zijn handgeschreven tekst? Lees die dan hier.

Esch

De Heer Van Leeuwen, burgemeester van Esch, vroeg in het laatst van 1896 eervol ontslag als burgemeester. De geheele gemeenteraad en tal van ingezetenen requestreerden daarop, om Van Leeuwen als burgemeester te mogen behouden. De burgemeester, op het laatste request door mij gehoord, verklaarde zich ter wille der ingezetenen bereid, burgemeester te blijven. In dien zin adviseerde ik den 19e Januari 1897 bij schrijven aan den Minister nr.     Kabinet. De Regeering besliste in den door mij gewenschten zin; den 4den. Februari 1897 bij schrijven A. nr. 1, berichtte ik den burgemeester, dat zijn verzoek om eervol ontslag door de Regeering werd ter zijde gelegd.

Den 12den. Augustus 1898 bezocht ik deze gemeente; ik reed van ’s Bosch over Vught, Helvoirt en Haaren naar Esch, vandaar naar Boxtel en vervolgens over Gemonde en St. Michielsgestel naar ’s Bosch terug. Op de grens van de gemeente vond ik eene eerewacht; kort voor de kom der gemeente kwam een liedertafel mij tegemoet, en hield Jansen, de vader van den Bosschen rijwielhandelaar een speech. Vervolgens ging het in optocht naar het Raadhuis, waar ik B. en W. en de verdere leden van den Raad vond. Een bruidje gaf mij namens de schoolkinderen een bouquet; het raadhuis was schoon versierd, o.a. met allerlei wapens, onder welke het mijne. Op de audientie verscheen niemand dan pastoor Sprengers, een broeder van den griffier der Staten.

Burgemeester J. F. van Leeuwen, 1886-1903Burgemeester J. F. van Leeuwen, 1886-1903

Ik deed bij den raad een goed woord voor den veldwachter Vlassak, die ± f. 50 verloor door het verbod van nevenbedieningen, zonder tegemoetkoming deswege van de zijde van den gemeenteraad. De Raadsleden meenden, dat zij het eigenlijk wel zonder veldwachter konden stellen, omdat er niets te doen was voor een veldwachter en er bovendien een rijksveldwachter gestationeerd was; Vlassak deed bijna geen dienst en werkt meestal op zijn eigen land. Dezelfde stoet, die mij had ingehaald, deed mij ook weer uitgeleide tot verder dan de grenzen van Esch, nl. tot den Boxtelschen keiweg, alwaar Jansen weer met een speech afscheid van mij nam.

Over het algemeen genomen nam ik geen slechten indruk mede van het bestuur der gemeente Esch. Een raadslid vroeg eene permissie voor schadelijk gedierte; ik raadde hem, zijne konijnen maar liever te laten delven, en anders zijn verzoek in het najaar te herhalen; dan zou de burgemeester mij wel inlichten.

Den 20 Juni 1902 kwam ik weer in de gemeente. Ik had vooraf Berlicum bezocht, onderweg op Overberg ontbeten, en was toen naar Boxtel gereden; terwijl ik ten slotte met Esch eindigde. Het moreel van de bevolking staat hoog: “gedwongen” huwelijken komen niet voor; de laatste onwettige geboorte had plaats vóór ongeveer tien jaar. Over het algemeen gaat het bij verkiezingen kalm en vredig toe; een zittend raadslid wordt er nooit weer uitgestemd; maar als er soms eene vacature ontstaat, dan wordt er gestemd, soms herstemd; dan wordt er met drank en sigaren gewerkt. De Bosschenaar Jansen werd voor 2 ½ jaar op die manier in den Raad gebracht. Zijn zoon, de rijwielhandelaar “bewerkte” de kiezers.

Commissie tot wering van schoolverzuim heeft niets te doen: er is geen schoolverzuim, dat naam heeft. Proces-verbaal behoefde niet te worden opgemaakt. Van Mr. Van Cooth erfde gemeente het landgoed Groenendaal en 2 boerderijen. Wanneer op Groenendaal het hout rijp is, moet het gehakt worden; er werd reeds voor f. 4.500 gehakt; de rest, ± f. 6.500 waard, wordt in het najaar van 1902 verkocht. Het geheele legaat zal ± f. 24.000 waard zijn, en moet gebruikt worden om schuld te delgen, voor landbouwonderwijs, voor herhalingsonderwijs. Gemeente heeft echter geen schuld.

Het mannengasthuisHet mannengasthuis

Wijlen Mr. van Cooth was provisor van het Mannengasthuis te Esch. Dit gasthuis werd in 1492 gesticht door Marten van Elmt, en Ida Roeters, zijne echtgenoote. In gezegd gasthuis worden zes oude mannen verpleegd, en hebben samen “eene eerbare maagd” om hen te verzorgen; sommigen storten een klein bedrag, en kopen zich op de wijze eene plaats in het gasthuis; anderen worden geheel gratis opgenomen. De fondsen van de stichting bestaan uit eene inschrijving grootboek ad f. 7.000, benevens uit eene boerderij die ± f. 500 zal geven en waar de ouden zooveel kunnen werken als ze willen. B. en W. zijn rentmeesters van het Gasthuis, terwijl de Raad als een college van provisoren fungeert.

Wijlen Mr. Verheyen, rechter te ’s Hertogenbosch, was gehuwd met Juffrouw Van Veldriel; deze laatste had fortuin; in hare familie was ook het provisorschap (het beheer) van het oud mannen gasthuis. Mr. Verheyen had twee kinderen, een zoon en eene dochter; beide stierven ongehuwd; de zoon was burgemeester van Esch, en overleed in 1885; van hem erfde Mr. Van Cooth het geheele vermogen, ook Groenendaal, en ook het provisorschap van het Oud Mannen gasthuis.

Dat provisorschap baarde Mr. Van Cooth zorg; het was hem te moeilijk; hij vroeg aan B. en W. van Esch, of zij in zijne plaats het beheer wilden voeren. Deze waren daartoe bereid, en zoo legden B. en W. van Esch jaarlijks, wellicht reeds gedurende tien jaren, aan Mr. Van Cooth rekening en verantwoording af omtrent het door hem gevoerde beheer. Om het voortbestaan van de stichting ten eeuwigen dage te verzekeren, droeg Mr. Van Cooth bij testament het beheer van de stichting ten slotte aan het bestuur van Esch op.

De Roomsch Katholieken te Esch hebben geen eigen begraafplaats; daar is slechts eene begraafplaats, de algemeene. Ik heb B. en W. gewezen op de moeielijkheden, welke daaruit kunnen voortvloeien, en hen geraden, te trachten, deze te voorkomen. Gemeentegeneesheer is Dr. Wöste uit Boxtel; men is over hem e tevreden. Om aan voorwaarden legaat Van Cooth te voldoen, is er eene extra hulponderwijzeres, tevens met akte nuttige handwerken, opgeroepen.

Audientie verleend aan Pastoor Sprengers, die mij kwam bedanken voor wat ik deed aan zijn broer, en vooral voor diens weduwe – en aan den Bosschenaar Jansen (thans raadslid te Esch), die mij kwam bedanken, dat ik vóór 4 jaren in Esch was geweest! Zoënschwerinnöther!

Den 15 Mei 1906 kwam ik weer in Esch; ik had tevoren Vught bezocht; per trein keerde ik van Esch naar Den Bosch terug. Er is niemand voor de audientie; ik heb dus volop tijd om met den burgemeester en wethouder v.d. Laak – wethouder Peijnenburg is overleden en nog niet vervangen – te praten. Sinds mijn laatste bezoek had er groote mutatie plaats in het personeel van den gemeenteraad; vijf leden werden vervangen door anderen. Onder hen is Jansen, de vader van den fietsman; diens vrouw is overleden; hij geeft aanstoot door zijn slecht gedrag; hij ontvangt vrouwen van slechte reputatie bij zich in huis.

Om hem uit den Raad te gooien, moest de burgemeester tegenover hem gesteld worden; deze werd toen met groote meerderheid gekozen. Men vreest echter, dat Jansen, nu er eene raadsvacature is, groote kans heeft om gekozen te worden; hij werkt met bier en jenever!

Burgemeester W.G.J.H. Strijbosch, 1904-1918Burgemeester W.G.J.H. Strijbosch, 1904-1918

Burgemeester Strijbosch valt mij niet mede, op zeer veel, van wat ik hem vraag, blijft hij het antwoord schuldig; ik krijg den indruk, dat hij zich weinig moeite geeft om op de hoogte te komen en zijne gemeente te leeren kennen. Een goeden indruk maakt mij wethouder Van de Laak, een broer van den tuinman van Beukenhout; hij heeft vroeger op Kraayensteyn onder Vught gewoond, toen Kraayensteyn nog aan de familie Cremers behoorde. Hij is nog steeds in relatie met Mevrouw Van Nispen-Cremers te Arnhem; van tijd tot tijd wordt hij daar met zijne familie ontvangen; Mevrouw Van Nispen is peettante van zijn eenige dochter.

De inkomsten uit het legaat Van Cooth zullen ten slotte wel alleen blijven dienen om de gemeentelijke ontvangsten te versterken, zonder dat er iets bijzonders voor gebeurt. Het onderhoud der harde wegen drukt deze kleine gemeente zeer; vooral doordat het onderhoud van den weg naar den Boxtelschenstraatweg ook op het Boxtel’s territoir, ten laste van Esch is. Op 500 zielen, landbouwers, moet toch nog een hoofdelijken omslag geheven worden van f. 650,-. De gemeente voert op het oogenblik voor de rechtbank te ’s Hage een zeer moeielijk en gevaarlijk proces over den verkoop van eikenboomen op Groenendaal.

De tegenwoordige gemeenteveldwachter heeft f. 300 tractement; hij kwam vóór ± een jaar in dienst; men is over hem zeer tevreden. Het komt mij voor, dat de burgemeester wel wat groot liefhebber van de jacht is, en wat veel met Van Boekel, Hubert van Leeuwen en De Leyer jaagt - De Leyer, de wethouder van Vught, is gehuwd met eene zuster van Hubert van Leeuwen; hij heeft geen kinderen en jaagt veel. Met Alphons v. Rijckevorsel verdeelden ze de jacht van heel Esch: v. Rijckevorsel heeft de jacht aan de eene zijde van den straatweg; v. Leeuwen en De Leyer jagen de gronden aan de andere zijde. Van Rijckevorsel overleed Sept. 1908; v. Boekel October 1909; burgemeester Strijbosch beweert, dat hij thans veel minder jaagt, omdat beide zoons van v. Boekel thans jagen.

Den 19 April 1910 kwam ik weer in Esch; ik was tevoren in Haaren geweest; later ging ik nog naar Boxtel, en keerde vandaar naar Den Bosch terug. In plaats van wethouder Peijnenburg vind ik thans wethouder Van den Braak, een boer, die zijn mond niet open doet. De burgemeester is thans beter op de hoogte dan in 1906; hij maakt thans een goeden indruk. Jansen doet geen moeite meer om in den Raad te komen; bij raadsvacaturen gaat het thans rustig toe; meestal worden de menschen bij enkele candidaatstelling gekozen.

Procedure over eikenboomen van Groenendaal zal thans spoedig aan een eind zijn; Mr. Loeff stelde eene dading voor die waarschijnlijk zal worden aangenomen; gemeente komt er dan vrijwel zonder kleerscheuren af. Gemeente doet niets bijzonders voor de 25 mille ex legaat Van Cooth; den heeren op het hart gedrukt, dat het hun plicht was te trachten volgens de intentie van den erflater werkzaam te zijn.

Voor het maken van een grafkelder voor den overleden burgemeester vroeg de pastoor geld voor de ingenomen grafruimte. Wanneer het kerkhof eene algemeene begraafplaats is, dan mocht dat natuurlijk niet. B. en W. daar op gewezen, en hen gevraagd het geval nader te onderzoeken. Met de bedoeling om er later een nieuwe school te bouwen kocht gemeente voor f. 4.500 de woning van den vorigen burgemeester; het schoolhoofd woont daar reeds; het oude schoolhuis wordt door gemeente voor f. 60 verhuurd.

Het raadhuis te EschHet raadhuis te Esch

Men verlangt zeer naar eene spoorweglosplaats te Esch; men hoopt, dat, als de lijn Boxtel-Vught dubbel spoor krijgt, voor betrekkelijk weinig geld eene spoorweglosplaats zou kunnen gesticht worden.

Er moet een zeer mooi oud archief zijn, geïnventariseerd door Mr. Bondam; het staat slecht, in eene vochtige kamer, beneden in het raadhuis. Geraden op de raadszaal eene kast te bouwen tegen de binnenmuur, en het daarheen te verplaatsen. Den catalogus, door Mr. Bondam saamgesteld, had men niet; geraden, dat men dien aan Mr. Ebell zou vragen. Gevraagd, dat men een staat zou aanleggen omtrent de exploitatie der gemeentelijke bezittingen. De waterleidingen, door gemeente onderhouden, zijn thans bepaald goed in orde.

Voor de wegen gebruikte men aanvankelijk klinkers uit Udenhout; deze bevallen op den duur niet; ze zijn te veel getrokken; ze schilferen af; ze kunnen niet herstraat worden; dan vallen ze heelemaal uit elkaar. Thans heeft men de zooveel duurdere Waalklinkers; verschil in prijs f. 11 tot f. 17.

Den 4 Juni 1915 bezocht ik per auto de gemeente Esch; van tevoren was ik in Berlicum geweest. Het blijft in deze kleine gemeente goed gaan; verhouding in het College van B. en W. is blijkbaar uitstekend. Partijen bestaan er niet in Esch; men verwacht ook dit jaar weer herkiezing van de aftredende raadsleden bij enkele candidaatstelling. Burgemeester Strijbosch is helaas niet erg voortvarend: de politieverordening van 1888 is nóg niet herzien; eene uitvoerige beschrijving van de exploitatie der gemeentelijke bezittingen was er ook nog niet; voor een en ander zal nu spoedig gezorgd worden.

Station te Esch met spoorwegovergangStation te Esch met spoorwegovergang

De spoorweglosplaats aan de halte Esch is 10 April 1915 geopend; gemeente betaalt de helft der kosten, echter in geen geval meer dan f. 5.000. Men rekent, dat er jaarlijks ± 100 wagons zullen gelost worden. Nu de losplaats er is, heeft men aan S.S. geadresseerd, om daar ook het stukgoederen vervoer in te richten; men vertrouwt het gedaan te krijgen; inspecteur Gorissen is er voor.

Commissie tot wering van schoolverzuim is nooit in functie; er is nooit schoolverzuim, dank eene prijsuitdeeling op St. Nicolaasavond, waaraan gemeente f. 30,- en Victor Tilman f. 25,- contribueren. De kinderen zijn zóó bang, geen prijs te zullen krijgen, dat zij zelfs in geval van ziekte absoluut naar school willen.

De waterleidingen zijn goed in orde; voor Esch is het niet noodig, dat het hout langs de kanten weggehakt wordt. Burgemeester schijnt nog veel (te veel?) te jagen; thans met de Boxtelsche Heeren Hoogerwou en Dr. Wösten; hij jaagt thans de geheele gemeente Esch. B. en W. nog eens opgewarmd, om de renten van het legaat Van Cooth toch te gebruiken overeenkomstig de intentie van den erflater.

Pastoor van Duuren, van 1911 tot en met 1940 pastoor van de Sint Willibrordus parochiePastoor van Duuren, 1911-1940

Pastoor Sprengers was hulpbehoevend geworden; sinds 4 jr. is hij weg; hij is thans kostheer in Nieuwkuijk. Hij werd vervangen door Pastoor Van Duuren, vroeger kapelaan te Boxtel. Na onderzoek der quaestie is aan het licht gekomen, dat gemeente geene algemeene begraafplaats heeft; en dat de begraafplaats, vroeger ten onrechte daarvoor gehouden, een R.C. bijzondere begraafplaats was.

Belgische vluchtelingen: de bewoners van het missiehuis te Scheut zijn naar Esch gevlucht; daar verblijven thans 3 paters, 25 novicen en een pr. knechts; voor 25 novicen betaalt het Rijk f. 0,35 daags voor levensonderhoud. Van de 25 boeren wonen er slechts 5 op hun eigen.

Den 1 Augustus 1919 bezocht ik per auto vanuit Den Bosch de gemeenten Helvoirt, Haaren en Esch. De nieuwe burgemeester, Arnolds, woont nog niet in Esch, maar ten huize van zijne schoonmoeder te ’s Bosch. Binnen enkele dagen is zijne woning gereed; dan zullen hij en zijne vrouw plechtig worden ingehaald. Ook Esch gaat in democratische richting; bij de raadsverkiezing 1919 werden drie landbouwers herkozen, en maakten verder een spoorwegarbeider, de telephoonhouder van het postkantoor, een caféhouder-kolenhandelaar, en een metselaar hunne intrede in den Raad!

Burgemeester M.J.C.A. Arnoldts, 1918-1946 Burgemeester M.J.C.A. Arnoldts, 1918-1946

Burgemeester heeft zich nog slecht ingewerkt in diverse zaken; op mijne vragen blijft hij meestal het antwoord schuldig. Nog weer eens sterk aangedrongen op eene boeking van de meest belangrijke zaken betreffende de gemeentelijke bezittingen; er desnoods een grondbedrijf van te maken! Groote klachten over de vervuiling van de Run = Aa = Eschestroom door het fabriekswater van Tilburg.

Geen algemeene begraafplaats; wanneer daar een lijk zou moeten begraven worden, dan wordt het op de algemeene begraafplaats te Bokstel bijgezet. Salaris van den veldwachter te laag; f. 700; geen vrije woning; sterk op verbetering aangedrongen. Het ging den boeren de laatste jaren best; ongeveer 50% zal thans eigengeërfd zijn; van deze zullen echter slechts ongeveer de helft hunne boerderij in onbezwaard bezit hebben.

Den 12 Juni 1923 bezocht ik Esch en Boxtel. Het gaat in Esch niet goed: daar is blijkbaar nogal veel partijschap. De oude geschikte wethouder A. van den Braak moest er niets meer van hebben en stelde zich bij de Raadsverkiezing niet meer beschikbaar. Aan de uitlatingen van de Heeren begreep ik, dat het in den Raad nogal eens spande. Bij de Raadsverkiezing ontbrak alle leiding: er moest gestemd worden over drie lijsten; vijf leden werden herkozen.

Plaatselijke belasting bijzonder hoog, niettegenstaande de inkomsten uit het legaat Van Cooth dienen voor de gewone gemeentelijke uitgaven; z00 besteedde men f. 25.000 van het legaat voor den bouw van eene school; in 40 jaar moet die som weer op het Grootboek geplaatst worden; 2 1/2 % per jaar. Niettegenstaande het geld in 1921 voor schoolbouw was uitgegeven, was er nog geen cent op het Grootboek geplaatst! De school kostte f. 34.300. Het Rijk betaalde daarin 25%. Voor den grond te laat gedeclareerd; de 25% daarvoor niet ontvangen.

Er is in Esch geen bijzondere school; op de openbare gaan ± 100 kinderen, waarvan een tiental uit Vught; jongens en meisjes. Komt er op den duur bijv. eene bijzondere school voor meisjes, dan kan de school in tweeën worden gesplitst: eene voor de meisjesschool, en eene voor een jongensschool. Er zijn nl. 4 klaslocalen.

Stoomzuivelfabriek St. WillibrordStoomzuivelfabriek St. Willibrord

Het archief is niet beschreven; er is niemand die het in orde kan maken; de Rijksarchivaris heeft geen tijd. Een gedeelte staat te verspochten, beneden in het vochtige Raadhuis. Esch moet alle harde wegen onderhouden: den Keiweg naar Vught; en den Klinkerweg van den Bosschen steenweg tot Haaren, dus ook dat gedeelte van dien Klinkerweg, dat onder Boxtel ligt. Dat kost jaarlijks f. 1.000 tot f. 2.100. Bovendien twee groote bruggen over de Run of Essche stroom.

Van den winter waren er 10 werkeloozen, welke de gemeente werk verschafte tegen f. 2,- daags. Aan de stoomzuivelfabriek wordt de melk van 400 koeien verwerkt, waarvan 200 uit Esch. Fabriek kostte f. 25.000, waarop afbetaald ±  f. 15.000. De zaak marcheert goed. Een zoon van wethouder A. v.d. Braak is directeur. Het goederenvervoer aan de halte Esch komt vooral ten bate van de boeren uit Haaren; deze rijden dan nog bovendien den Klinkerweg van Esch kapot. Als het ’s zomers erg warm is, heeft men veel last van stank, veroorzaakt door het vuile Tilburgsche fabriekswater.

Burgemeester Arnoldts viel mij niet mede; hij was er blijkbaar zeer mede ingenomen, dat ik op het laatst veel met de wethouders sprak, en hij een zwijgende rol kon vervullen. Zijne onmogelijke antwoorden dwongen mij ten laatste mijne vragen tot de wethouders te richten.

Reacties (2)

Martien Verreijt zei op 11 mei 2010 om 11:24
Ik heb een tijd geleden een complete "vertaling" van dit relaas aan Christiaan gestuurd. Is daar nog iets mee gedaan ?
Christian, namens BHIC bhic zei op 12 mei 2010 om 09:36
@Martien: Heel gek en slordig, maar daar is dus blijkbaar niks meer mee gedaan, zoals ik giseren ook al even via de chat meldde. Ons idee is om jouw verhaal natuurlijk online te zetten en daarnaar te linken. Onze webredactie gaat er meteen naar kijken, dus hopelijk zie je nu snel het resultaat online van je noeste arbeid.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.