i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Roosendaal en Nispen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 2 januari 2015 om 09:48 uur

De kerk stond centraal in het godsdienstige leven van vroeger. Maar wat weet jij nog van de pastoors en kapelaans die zo lange tijd het gezicht waren van het rijke roomse leven in Roosendaal? Wie verzorgden er vroeger de heilige mis in de H. Corneliuskerk (1916-1971)? En ook over dit bijzondere neogotische bouwwerk zelf, in de jaren zeventig gesloopt, weet jij vast nog wel verhalen te vertellen. We zijn benieuwd!

Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan pastoor C.P. Smoor en zijn kapelaans J. van Arendonk en P.J.A. Kriellaars uit de jaren vijftig. Of denk aan de priester Petrus Bruijns, die in 1963 de parochie onder zijn hoede kreeg. Hij was toen 53 jaar. Beide pastoors staan hier op de foto. Herken je ze nog? Je kunt hieronder reageren met je verhalen over deze zielzorgers, en over de Corneliuskerk natuurlijk. Ruim een halve eeuw was dit godshuis met de opvallend korte, want onvoltooide toren, middelpunt van de parochie.

Pastoor SmoorRoosendaal in 1951: opening van speeltuin Kade aan de Theresiastraat. V.l.n.r. kapelaan Krielaarts, burgemeester Freijters, pater Kandelaars, pastoor Smoor, kapelaan Van Arendonk wandelen de speeltuin binnen. (West-Brabants Archief, 27029D)

Pastoor BruijnsPastoor Bruijns van de Corneliusparochie, 1963. (West-Brabants Archief, K10126, © Erven Jan Sturm, Roosendaal 1917-1991)
De H. Corneliuskerk Roosendaal: Hulsdonkse-straat vanaf Kade met rechts St. Corneliuskerk (architect N.J.H. van Groenendael). De kerk werd in gebruik genomen in 1916, maar raakte buiten gebruik in 1971. Twee jaar later werd het neogotische godshuis met onvoltooide toren gesloopt. Wat overblijft zijn foto's, zoals de mooie hiernaast, en de herinne-ringen van vroegere parochianen. Wat kun jij ons nog vertellen? (Foto: West-Brabants Archief, K00316)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: