skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jenna The
Jenna The
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jenna The
Jenna The

De dokter van Lith: Jacob Wiegersma (1863-1931)

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 24 april 2009
bijgewerkt op 30 april 2014
De wortels van de familie Wiegersma liggen in het Friese Surhuisterveen. De Wiegersma’s waren doopsgezind, lidmaten van de ‘Feanster Formanje’. Liths latere gemeentearts, Jacob Wiegersma, werd geboren op 6 mei 1863. Hij studeerde in Utrecht medicijnen en behaalde daar in 1889 het artsendiploma.

Nog tijdens de studie had Jacob Betsy Blancke uit Culemborg leren kennen en beiden wisten dat zij de ware hadden ontmoet. Er was slechts één bezwaar: Betsy was katholiek en het huwelijk kon alleen doorgaan, indien Jacob ook rooms werd. Deze liet zich leiden door de liefde en het jonge paar vestigde zich in Lith, waar Jacob de betrekking van gemeentearts had aanvaard.

Eenzelfde functie oefende hij ook uit in het aangrenzende Gelderse Maas en Waal. Het Lithse veer kreeg dus aan ‘d’n dokter’ een regelmatige klant. Spoedig kende iedereen aan de Maaskant Wiegersma als een uitstekende arts en als een man die geen blad voor de mond nam. Hij stond dan ook model voor Tjerk van Taeke, de dorpsdokter uit Antoon Coolens roman ‘Dorp aan de rivier’ en de gelijknamige film van Fons Rademakers. Maar Van Taeke kreeg ook trekjes mee van Jacobs zoon Hendrik.

In 1893 liet de gemeente Lith de artsenpraktijk bouwen, op de hoek van de Lithsedijk en het Marktveld. Het doktersgezin breidde zich snel uit. Na dochter Henriëtte en zoon Hendrik, de latere arts en kunstschilder in Deurne, werden nog vijf zussen en twee broers geboren. Verdriet bleef echter de Wiegersma’s niet bespaard: in 1903 overleed moeder Betsy. Twee jaar later hertrouwde Jacob met Anna Daniëls, de huishoudster van het doktersgezin; zij overleed in 1928.

In 1914 was zijn 25-jarig jubileum al gevierd, maar in 1929, na zijn 40-jarig jubileum in Lith, nam Jacob ontslag als gemeentearts en vestigde hij zich aan de overkant van de Maas, in Heerewaarden, waar Hendrika Groenendaal zijn derde echtgenote werd. Twee jaar later overleed de dokter in Zeist. Hij ligt begraven op het protestantse kerkhof in Heerewaarden. Mimi Verbruggen, die zelf van 1948 tot en met 1956 tegenover de familie Hendrik Wiegersma in Deurne gewoond heeft, stuurde ons een paar van deze foto’s uit Lith. Andere interessante foto's over Wiegersma in Lith vind je op de site dwalen door brabant.

Reacties (2)

Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 26 november 2012 om 21:52
Wim Udo stuurde ons het bidprentje met de mooie portretfoto van Jacob Wiegersma op. Hartelijk dank daarvoor!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!