skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De eerste echte Osse kermis na de oorlog

Ondanks stroomuitval en warmte beleefde Oss in 1947 toch een geslaagde kermis. Grote kans dat lezers die vóór 1940 zijn geboren, zich de zomer van 1947 nog herinneren. Na een lange en strenge winter werd het eind mei al tropisch warm. Op enkele koelere dagen na bleef het zomeren tot diep in september.

De Bilt noteerde 113 dagen met een temperatuur van minimaal 20 graden,waarvan 16 tropische (30 graden en meer). Brabant en Limburg scoorden hoger. En in de kerken werd gebeden om regen, want die viel er veel te weinig.

Fotograaf: Daan Scholte, Botsautootjes tijdens de Osse kermis, 1956. Collectie Stadsarchief OssIn 1947 valt ook de Osse kermis - van zaterdag 16 tot en met dinsdag 19 augustus - midden in een warme periode. Er wordt goed uitgepakt, voor het eerst sinds de oorlog. De grote attracties staan op de Heuvel: de luchtschommels, de rups, de botsauto’s, het Lunapark. Ten bate van de Vincentiusvereniging draait er ook een Rad van Avontuur.

De kleintjes kunnen terecht op het Walplein, waar onder andere de hangpaardjesmolen, de fietsmolen en ook de Gestroomlijnde Auto- en de Jeep-carrousel staan.

De derde kermislocatie, het parkeerterrein aan de Eikenboomgaard, is voor veel iets oudere Ossenaren misschien wel de leukste, want daar kan worden gedanst in de vermaarde Wijchense Danssalon van Pietje van Heeswijk en zijn compagnon Van de Elzen. Pietje ‘himself’ dirigeert het grote dansorkest voor een publiek van

Botsautootjes tijdens de Osse kermis, 1956.
Fotograaf: Daan Scholte, Collectie Stadsarchief Oss

maximaal 2.500 personen. Liefhebbers van de kleinkunst kunnen terecht in het R.K. Bondsgebouw, waar op drie avonden “De Kermistrein” wordt uitgevoerd, met acrobatenacts, een radiozanger, een reuzenaccordeon, tapdancers en een sneltekenaar. Uiteraard rekenen ook de talrijke café’s op veel klandizie.

Helaas verloopt niet alles volgens plan. Op zaterdagavond valt plotseling de stroom uit in heel het Osse centrum. Vermoedelijke oorzaak: overbelasting van het net. Alle kermisattracties vallen stil, de voorstelling in het Bondsgebouw eindigt abrupt en de danssalon moet overschakelen op kaarslicht. De dagen daarna speelt de hitte de kermis parten. Maar de danssalon van Pietje van Heeswijk doet goede zaken, al lijkt het binnen wel een broeikas.

En de kermismarkt op dinsdag is ronduit gezellig, met de boeren die op de luchtschommels afvliegen. Enige wanklank: de driewieler van een invalide die door een passerende boerenkar wordt aangereden. Gelukkig komt de man met de schrik vrij.

Reacties (5)

truus krijnen-tielemans zei op 31 augustus 2017 om 18:03
De eerste kermis na de oorlog: ik hoor er mijn vader 1914) nog over vertellen. Mijn oudste broer van 4 mocht mee en keek zijn ogen uit. Heel Oss liep hiervoor uit.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 september 2017 om 09:59
Bedankt voor je reactie Truus.
Dat moet ook een enorme ervaring geweest zijn, voor je vader maar zeker voor je broer. Ze kwamen zeker thuis vol van verhalen. Kun je je daar nog wat van herinneren?
truus krijnen-tielemans zei op 1 september 2017 om 10:40
Nee Mariet, ik hoorde de verhalen pas veel later. Ben van 1950. Mijn vader is al 25 jaar geleden overleden en ik weet niet of mijn oudste broer het zich nog kan herinneren. Mijn vader vertelde dat die eerste kermis na de oorlog zo'n geweldige indruk had gemaakt, juist omdat in oorlogstijd zoveel ellende was geweest.
Norah zei op 1 september 2017 om 11:26
Over kermissen gesproken....
De oudste broer van mijn grootvader heeft op de kermis van Oss(kan ook Vught zijn geweest;) met schieten een regulateur gewonnen(hangklok). Deze hangt nog steeds bij ons in de kamer en loopt nog goed... Ik heb het dan over een klok van rond 1880.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 september 2017 om 15:09
@Truus: zo'n dagje kermis na jaren ellende moet ook wel indrukwekkend en onvergetelijk zijn geweest!
@Norah: en dat voor een kermisklokje :). Dat gaan we tegenwoordig niet meer redden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen