skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De eerste keer …

Heel veel dingen in het leven hebben een eerste keer. Vaak is dat ook een moment om fotografisch vast te leggen. Zoals deze eerste mis van pater Claassens in Cuijk in 1957.

De stoet trekt heel wat bekijks. De meisjes in de optocht zien er dan ook prachtig uit. Maar ook de kleding van de omstanders zorgt voor een mooi “jaren vijftig” beeld.

Liep jij daar ooit met bloemen in je hand? Stond je te kijken naar alle pracht en praal? Of heb je een dergelijke gebeurtenis met een ander priester, misschien wel directe familie, meegemaakt en zit daar een mooi verhaal aan vast?

Laat het ons weten!

Reacties (7)

mevrouw Hermans (telefonisch) zei op 7 februari 2011 om 20:07
Het is een mooie foto maar zeker niet de eerste priesterwijding in Cuijk. Dat was namelijk onze buurjongen aan de Haagsestraat 408. Die werd in augustus 1947 priester gewijd. Hij trad in bij de kruisheren St. Agatha.

De priesterwijding was overigens een heel festijn. De hele straat werd met motieven versierd, door zaagmeel over de stenen te strooien. Erg indrukwekkend want ik was toen ongeveer tien jaar en ik weet het nog precies.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 7 februari 2011 om 20:15
Bedankt voor uw reactie, mevrouw Hermans. Mooi om te zien hoe zulke gebeurtenissen herinnerd worden en welke details het meest bijblijven.

Voor de goede orde: bij de foto melden we niet dat pater Klaassen de eerste is die in Cuijk tot priester wordt gewijd maar dat hij in 1957 zijn eerste mis opdraagt. Dat doet overigens niets af aan uw waardevolle reactie!
elly ten katen-janssen zei op 9 februari 2011 om 18:42
Verrassend om een foto van ruim 50 jaar geleden in een Cuijks krantje tegen te komen.
Het was inderdaad de eerste mis in Cuijk van Gerard Claassens (dus niet Klaassen) uit de Kaneelstraat in Cuijk.
Ik was er bij die dag,net als de vele andere neefjes en nichtjes van Gerard Claassens. Het mooie witte jurkje bleef na dit priesterfeest ruim een jaar in de kast hangen. Toen mocht ik het weer dragen voor mijn eerste communie. De pagepakken die de jongens in deze processie dragen, vond ik jaren later terug op de zolder van de Aloysiusschool. Waarschijnlijk liggen ze er nog.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 11 februari 2011 om 10:55
Bedankt Elly: Claassens is dus de juiste schrijfwijze. Mooi om te lezen hoe je witte jurk een jaar daarna nog een keer dienst mocht doen.

Zouden de pagepakken er nog echt steeds liggen? Ben benieuwd of iemand daar nog meer over kan vertellen ;-)
G. Claassens, Soesterberg (per brief) zei op 24 februari 2011 om 11:17
Kreeg van één van mijn nichten de Weekendkrant uit Cuijk met een historische foto uit de vorige eeuw. Het was, wat men noemde, de Eerste Mis in eigen parochie. ’n Beeld uit het Rijke Roomse leven.

Ik vertrok naar Soesterberg en ben daar in de omgeving werkzaam geweest, tot op de dag van vandaag. Het duurde echter niet lang of er brak een nieuwe tijd aan. Soesterberg was een gymnasium waar jongens werden opgeleid die eventueel missionaris naar een of ander land trokken.

Maar ineens was er die kentering. In 1961 werd het huis voorzien van een andere naam: Kontakt der Kontinenten (KdK). Waren wij vroeger naar vele landen uitgetrokken, nu werd het een omgekeerde beweging: zij kwamen naar ons.

Het was een gok om aan zoiets te beginnen. Achteraf bleek het een goede visie te zijn geweest want dit jaar bestaat het KdK vijftig jaar. We hebben mensen uit heel de wereld hier gehad en dat loopt nog steeds door.

Een boeiend leven werd het om dit alles van nabij te mogen meemaken. Als Brabander heb ik me hier goed thuisgevoeld maar ga natuurlijk van tijd tot tijd naar Cuijk, dat in die vijftig jaren ook sterk veranderd en vernieuwd is.

P.S. Interessant was dat ik een paar jaar geleden ook de Imam uit Cuijk in de inburgeringsgroep had. Had dat vijftig jaar geleden niet kunnen denken.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 24 februari 2011 om 11:19
Dank voor uw verhaal, meneer Claassens. Mooi om te lezen hoe u in een notendop weergeeft hoe een stroming volledig kan kantelen. Boeiend!
Theo van Duijnhoven zei op 18 september 2011 om 17:48
Als medewerker van het FAD in Cuijk mocht ik nog vrij recent op de zolder van de Aloysius-school snuffelen maar pagepakken ben ik daar niet tegen gekomen. Het was voor mij een hele belevenis want in de jaren 1961-1962 heb ik daar nog in de 6e klas gezeten en woon sinds kort in de kaneelstraat achter de school. Helaas zal dit mooie gebouw binnenkort gesloopt gaan worden na bijna 60 jaren dienst te hebben gedaan van lagere jongensschool tot multifunctioneel gebouw. Het beeld van de H. Aloysius zal onder toezicht van ondergetekende vakkundig naar het FAD getransporteerd worden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.