skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De familie Leurs

Eduard Johannes Paul Leurs (geboren Breda 1872-1959), getrouwd met Maria Josephina Gesina Wijnen (geboren te Sint-Oedenrode 1874-1939). Tot op hoge leeftijd liep Eduard nog mee met de Vierdaagse van Nijmegen, die sinds 1909 ieder jaar wordt gelopen. Hij hield ervan om jachthonden te fokken.

Zij woonden op Den Dijk zoals men het in die tijd noemde. Nu heet het de Borchmolendijk. Daar heeft hij de tabakskerverij overgenomen van zijn schoonvader Gerard Wijnen.

Bij het kerven van de tabak kwamen er nogal wat fijne resten tabak op de grond terecht, die bij het vegen tussen de naden van de vloer terechtkwamen. Toen tabak later in de Tweede Wereldoorlog zeer schaars werd en op de bon ging, herinnerde een Rooienaar Martien Hendriks zich dit en vertelde het aan zijn vader Piet. Deze vertelde het op zijn beurt weer aan dokter L. Alkemade, die inmiddels alweer een aantal jaren in het desbetreffende pand van Leurs woonde. De klant krijgt toestemming om de houten vloer open te breken en er blijken zoveel tabaksresten onder te zitten dat de dokter en Piet Hendriks er de verdere oorlogsjaren van hebben kunnen roken.

Twee kinderen zijn in Sint-Oedenrode geboren: dochter Maria en zoon Victor Leurs. Victor vertrekt in 1911 naar Breda en op 22 september 1921 naar Den Helder om daar zijn dienstplicht te vervullen. In 1924 verlaat hij Nederland om naar Medan (N. Indië) Sumatra te gaan en daar wordt  hij administrateur bij een cultuurmaatschappij.

Wanneer hij na de oorlog terug is in Nederland, wordt hij van 1947 tot 1957 de nieuwe burgemeester te Sint-Oedenrode. Van de bevolking van Sint-Oedenrode krijgt hij een groots onthaal. Door Fotopersbureau Het Zuiden zijn van dat onthaal veel foto’s gemaakt, deze zijn te vinden op Foto’s van Brabant.

Foto genomen in Indonesië: de kinderen Trudi, Edu, Marijke, Liesbeth en Anna Maria.

Foto’s: Jo van der Kaaij
Bronnen: Tinie van Lieshout, in Heemschild 22 (1988), afl. 4, p. 80-83; Gerad Boley, in Heemschild 36 (2002), afl. 3, p. 57-84 en H. van Houtum, in Heemschild 15 (1981), afl. 3, p. 55.

Reacties (8)

Hans Hendriks zei op 24 mei 2015 om 14:50
BURGEMEESTER MET ZIEKTEVERLOF
Met ingang van vandaag is het door de burgemeester gevraagde ziekteverlof verleend. Tot waarnemend burgemeester van deze gemeente is benoemd drs. M.A.M. Helvoort, burgemeester van Boxtel.
Zoals bekend hadden de wethouders en raadsleden van Sint-Oedenrode bezwaar tegen het optreden van de burgemeester. Zij zullen hun grieven te boek stellen.
Bron WWW.Delpher.nl: De Tijd - 10 februari 1956

EERVOL ONTSLAG VOOR DE BURGEMEESTER VAN SINT-OEDENRODE
Met ingang van 15 mei is aan burgemeester V. Leurs van Sint-Oedenrode op zijn verzoek eervol ontslag verleend. De burgemeester was reeds geruime tijd met ziekteverlof, nadat de raad de samenwerking had opgezegd en geweigerd had nog onder zijn leiding bijeen te komen. Sindsdien fungeert de burgemeester van de naburige gemeente Boxtel als waarnemend burgemeester.
Bron WWW.Delpher.nl: De Tijd - 21 mei 1957

Wat is de echte oorzaak dat de gemeenteraad niet meer met burgemeester LEURS wenst samen te werken, waarop hij met ziekteverlof gaat?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 27 mei 2015 om 14:49
Beste Hans,
in het archief van het gemeentebestuur van Sint-Oedenrode (toegangsnummer 7635) bevat inventarisnummer 363 gegevens over de burgemeester Leurs. Dit inventarisnummer is openbaar en bevat inderdaad gegevens over het ziekteverzuim van de burgemeester, maar rept niet over het waarom.
In het archief van de Commissaris van de Koningin (toegangsnummer 1085) bevat inventarisnummer 255 gegevens over benoeming, ontslag en klachten over burgemeesters van Sint-Oedenrode. Dit inventarisnummer is slechts openbaar na verkregen schriftelijke toestemming van de Provinciale Archivaris, Mw. R. van den Heuvel.
Wat natuurlijk overblijft zijn de notulen van de gemeenteraad (ook die van de besloten vergaderingen) en van het college van B & W. Beide zijn openbaar. Mocht je hier onderzoek in willen doen, dat kan in onze studiezaal in 's-Hertogenbosch.
Hans Hendriks zei op 27 mei 2015 om 19:55
Hallo Mariët,
Dank voor de informatie.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 9 augustus 2015 om 18:52
Hierbij een kleine correctie: Eduard Leur's schoonvader was Jos en niet Gerard Wijnen.
Jos had drie dochters; Maria Josephina Gesina trouwde met Eduard Leurs en is dus de moeder van burgemeester Victor Leurs.
Henriette trouwde met Jos van de Ven en is de grootmoeder van Monique van de Ven. En Anna Maria Mathilde trouwde met notaris Anderegg. Met dank aan Eric Wijnen.
Egbert zei op 9 augustus 2015 om 23:57
Eduard Johannes Paul Leurs is niet overleden in 1959, maar op 20 september 1957 te Breda.
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 10 augustus 2015 om 13:52
Dank je wel. Willie en Egbert, voor jullie aanvullingen
Rene Bruijsten
Rene Bruijsten zei op 10 augustus 2015 om 16:49
Is er toevallig een link met de familie Leurs in Grave? Die hadden een bakkerij ook. Misschien nu nog wel,
Leo van Dijk zei op 15 november 2015 om 15:37
Nee, die link is er niet. Dit burgemeestersgeslacht stamt oorspronkelijk uit Stevensweert. De familie Leurs uit Grave heeft haar wortels in Sittard. Hoewel die twee plaatsen dicht bij elkaar liggen, heb ik nooit een connectie kunnen vinden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!