i

De families De Kort en Bertens vestigen wereldrecord bruiloft-houden

vertelde op 20 februari 2018 om 09:48 uur

Het is alweer even geleden, maar in 1954 haalden ze er zelfs het nationale nieuws mee: zes familieleden De Kort die tegelijkertijd in het huwelijksbootje stapten met vijf familieleden Bertens en een Van Haaren. Ook het Polygoonjournaal reisde naar Oisterwijk en Berkel-Enschot om deze bijzondere huwelijksvoltrekking te filmen en van die opnamen kunnen wij nu, bijna 65 jaar later, nog genieten.

Massahuwelijk, door Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder), is gelicenseerd onder Creative Commons - Naamsvermelding-Gelijk delen.

Zesvoudige bruiloft
23 Februari 1954 was de grote dag voor de families De Kort en Bertens uit Heukelom en Enschot. Jo de Kort en Piet Bertens, Ad de Kort en An Bertens, Annie de Kort en Gerard Bertens, Riek de Kort en Frans Bertens en Tinie de Kort en Jan van Haaren (een familielid van de familie Bertens uit Udenhout) stonden samen voor het altaar. De bruiloft werd voltrokken in het gemeentehuis van Berkel-Enschot; de kerkelijke inzegening vond daarna plaats in de St. Petruskerk in Oisterwijk. Een heuse kermistent was neergezet in de tuin van de boerderij van de familie De Kort voor de zesvoudige receptie die volgde.
 
Trouw, 24 februari 1954Zusjes en broer De Kort
De lokale én de landelijke pers had belangstelling voor deze toch wel heel bijzondere huwelijksvoltrekking. Polygoon filmde de gebeurtenis en ook de krant besteedde aandacht aan deze 'unieke Brabantse bruiloft'.
 
In Trouw maken ze het zelfs nog net iets 'mooier' dan het was. De kop spreekt van 'Zes zusjes De Kort', waar het in werkelijkheid ging om vijf zusjes en hun broer.
 
Ook toen werd een op zichzelf al smeuïg verhaal - bewust of onbewust - dus wel eens wat aangedikt om het allemaal nog spectaculairder te maken. Hoe het dan wel zat? Vier zussen en een broer De Kort trouwden met vier broers en een zus Bertens. De vijfde zus De Kort trouwde met een Van Haaren, die wel familie was van de Bertensen.
 
Zes Gouden Paren

Na hun huwelijk emigreerden vier van de zes paren naar Canada. Samen kregen ze 36 kinderen en 93 kleinkinderen. Vijftig jaar na hun memorabele bruiloft, op 23 februari 2004, vierden de zes echtparen hun vijftigjarig huwelijk. Alle twaalf echtelieden waren die dag nog in leven en hun huwelijken hadden stand gehouden.

Klik op de afbeelding om deze te vergrotenDe zes bruidsparen in de trouwzaal. Foto: Van Duinen, Nationaal Archief / Anefo, CC0
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenDe echtelieden voor het gemeentehuis van Berkel-Enschot. Foto: Van Duinen, Nationaal Archief / Anefo, CC0
Klik op de afbeelding om deze te vergrotenGrote belangstelling bij de St. Petruskerk in Oisterwijk. Foto: Van Duinen, Nationaal Archief / Anefo, CC0

 

Kun jij je deze bijzondere dag nog herinneren? Stond je misschien zelf, als klein jongetje of meisje, in die menigte voor de kerk? Of ken - of ben - je een familielid van deze bijzondere bruidsparen? We nodigen je van harte uit om je herinneringen te delen. Dat kan door je reactie achter te laten in het vak 'Reageer op dit verhaal' onderaan deze pagina.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 22 februari 2018 om 13:23 uur

Oké Mathilde ! 'Baas boven baas'zegt het spreekwoord.
Dit gaat nog verder dan in mijn verhaal : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/dubbele-kruisbestuiving-en-zoetigheid-in-een-bie-jen-familie en de voorbeelden in de reacties daar weer onder.

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 22 februari 2018 om 14:53 uur

Zeg dat wel, Gerard! Al vind ik jouw familieverhaal toch óók wel heel bijzonder hoor! Leuk dat je de link er ook bij hebt gezet, dan kunnen anderen ook mee lezen.

Frank Bax zei op 6 augustus 2019 om 02:49 uur
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 6 augustus 2019 om 09:22 uur

Wat leuk Frank, dat dit zelfs in het buitenland groot nieuws was. Bedankt voor de link naar het Britse Pathé journaal. En grappig om de uitspraken van hun achternamen te horen :).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 9 mei 2011 om 14:26 uur

Vier bruidsparen op één huwelijk

vertelde op 13 februari 2009 om 13:11 uur

Raadhuisklok

vertelde op 12 februari 2015 om 08:48 uur

De H. Petruskerk in Oisterwijk