i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Paters en nonnen

De Franciscanessen-Missiezusters van de H. Joseph van Mill Hill

Je vindt alles over het Rijke Roomse Leven in Brabant op wierook, wijwater & worstenbrood

vertelde op 2 mei 2016 om 08:28 uur

Deze congregatie, ook wel kortweg de Mill Hill-Zusters of Franciscanessen van Mill Hill genoemd, is gesticht door Alice Ingham (1830–1890), die opgroeide in een volmolen in Rochdale (bij Manchester, GB). Na de dood van haar vader in 1865 begon ze in 1871 een religieuze liefdadigheidsorganisatie van vrouwen.

Het jaar daarop werd ze lekenzuster in de franciscaanse orde. Weer een paar jaar later, in 1878, nodigde Herbert Vaughan, bischop van Salford, de groep van Alice Ingham uit om huishoudelijke taken op zich te nemen bij het St. Joseph's Foreign Missionary College in Mill Hill  bij Londen, dat hij had opgericht. De opdracht voor de zusters zou moeten zijn: “to be to the priests of St. Joseph’s Society what the holy women of the gospels were to the Apostles”.

In 1883 legden Ingham en elf leden van haar groep de tijdelijke geloften af. De congregatie kreeg de naam “Sisters of St. Joseph's Society for Foreign Missions”. In 1884 legde ze haar eeuwige geloften af en kreeg ze de naam moeder Mary Francis. Ze stierf in 1890.

Tot 1930 viel de congregatie onder het bestuur van de algemene overste van Mill Hill. Foto: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. 2B2163Sindsdien is ze pauselijk en dus juridisch autonoom. In 1890 vestigde ze zich ook in Nederland. De Franciscanessen-Missiezusters van St. Joseph verzorgden vanaf het begin, 1891, de huishouding in het missiehuis St. Jozef in Roosendaal.

De Nederlandse tak van de congregatie deed meer dan alleen huishoudelijk werk in het Missiehuis Sint Jozef te Roozendaal en het Sint Jozef-Studiehuis in Tilburg (de twee Noord-Brabantse vestigingen); ze hield zich ook bezig met liefdewerken in de missiegebieden waar de Fathers van Mill Hill werkzaam waren, vooral in Maleisië (Noord-Borneo, provincies Sarawak en Sabah) (vanaf 1888); in Afrika: Kavirondo, Kameroen (vanaf 1924) en Kenia (vanaf 1928).

De Nederlandse tak van de congregatie had buiten Noord-Brabant nog kloosters in Haelen, Hoorn, Oosterbeek en Schaarsbergen.

Foto’s
Mother Francis.
Franciscanes van de H. Jozef van Mill Hill, 1965. Origineel: Oriëntatiecentrum voor Kerkelijke Roeping. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. 2B2163.

Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Database Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, Franciscanessen van Mill Hill.
Website Franciscanessen van Mill Hill.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: