skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

De Franciscanessen van Oirschot

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 30 april 2015 om 11:05 uur
De absolute armoede die Franciscus van Assisi voorstond, leidde al in zijn eigen tijd tot meningsverschillen tussen zijn volgers onderling en met de moederkerk. De meningen over hoe streng de regel moest worden toegepast verschilden nogal en leidden dan ook tot afsplitsingen.

Een van de bewegingen die op strenge onderhouding was gericht, was die van de Zusters Penitenten-Recollectinen,  in 1623 door Joanna Baptista Neerinck (1576-1648) gesticht vanuit Gent. De “Vergadering van Franciscanessen Penitenten-Recollectinen” vestigde zich in het stadje Limburg bij Verviers (B.). Deze zusters leiden een contemplatief bestaan van boete en gebed in een slotklooster. De groep kloosters die vanuit deze inspiratie na 1623 ontstond, kreeg de naam 'Reforme van Limburg'. Na 1795 zijn hieruit onder andere de Franciscanessen van Oirschot en de Franciscanessen van Dongen voortgekomen.

De Oirschotse congregatie is een voortzetting van het klooster te Weert dat in 1692 tot de Reforme van Limburg was toegetreden. In 1797 werd dit klooster door de Fransen opgeheven, waarna de communiteit het kloosterleven in het geheim voortzette in Oirschot. Van hieruit werden zelfstandige kloosters gesticht in Oisterwijk en Gemert, die in 1891 alle drie weer tot één congregatie werden verenigd, na het vaststellen van nieuwe constituties.

De Franciscanesssen of Zusters van Oirschot zijn dus contemplatief in oorsprong, wezen en oriëntatie. Die contemplatieve traditie hebben zij ook altijd bewaard, zelfs toen zij zich na 1840 toe gingen leggen op onderwijs en bejaardenzorg. Kenmerkend voor deze gemeenschap is dat zij vrouwen heeft aangetrokken met een duidelijke hang naar het actieve apostolaat en vrouwen die juist naar een slotklooster wilden. Basisregel van deze vrouwen was en blijft: leven in eenvoud en dienstbaar zijn.

Dat gold ook voor de missie in Brazilië, waar de Franciscanessen van Oirschot in 1926 een communiteit stichtten.

In Noord-Brabant heeft de congregatie maar liefst 24 kloosters gehad:
- Bakel, Sint Franciscusgesticht;
- Eindhoven-Strijp, klooster Maria ter Engelen;
- Gemert, klooster Nazareth en Sint Elisabethgasthuis;
- Haaren, Sint Franciscusgesticht;
- Heeze, klooster Kempenhaeghe;
- Kaatsheuvel, klooster Bethlehem;
- Kruisland, Sint Franciscusgesticht;
- Mierlo, Huize Bethanië
- Mill, Sint Jozefgesticht;
- Nieuw-Vossemeer, klooster Nazareth;
- Oirschot, Sint Jorisgasthuis, Hof van Solms (Sint Franciscushof), Klooster Nazareth;
- Oisterwijk, klooster NemerhofKlooster Catharinenberg en klooster O.L. Vrouw ter Linde;
- Sint-Michielsgestel, Doofstommeninstituut;
- Someren-Dorp, Antoniusgesticht, Christus Koning;
- Someren-Eind, Sint Antoniusgesticht;
- Tilburg, Zusterhuis;
- Valkenswaard, Sint Antoniusgesticht;
- Vught, Sint Elisabethgesticht en Huize Mariënhof.

Buiten Noord-Brabant waren er kloosters in o.a. Bergum, Hilversum, Wassenaar, Winssen en Zaltbommel en buiten Nederland waren er dus missieactiviteiten in Brazilië.

Foto’s
Moeder Joanna van Jezus. Schilderij vervaardigd door Jean-Marie Année OSB in opdracht van mère Vincentia van de Congregatie van Mariadal te Roosendaal, 1946. Foto: Collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, fotonr. VW-Z057-014.
Eeuwfeest van het klooster Nazareth te Gemert (Binderseind), 8-9 mei 1948. Fotograaf: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: Gemerts Archief, id.nr. 30_162.
Eeuwfeest van het klooster Nazareth te Gemert (Binderseind), 8-9 mei 1948. Fotograaf: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: Gemerts Archief, id.nr. 30_165.
Zuster Jolenta (Mariet van den Berg, Erp 31 december 1911, Oirschot 29 augustus 1966), bij haar professie op 3 augustus 1939 in het klooster Nazareth te Oirschot. Foto: BHIC, fotonr. ERP1154.
Moeder Maria Benedicta (Johanna Petronella Francisca van Hal, Oosterhout 18 april 1830, Vught 28 februari 1915). Tijdens haar leven was ze overste van het klooster van de zusters Franciscanessen te Vught. Foto: BHIC, fotonr. FOTOVU.1304.
Franciscanessen van Oirschot bij Deken Manders in Valkenswaard, 1960. Fotograaf: Foto Hendrikx. Bron: HKK Weerderheem, fotonr. 24515.

Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

 

Reacties (4)

hendt van de Burgt zei op 14 maart 2020 om 16:43
ik ben de erfenis van mijn moeder aan het opruimen.
en ik kom verschillende zaken tegen van mijn tantes, zusters Franciscanessen van oirschot. graag kom ik in contact met iemand om te bespreken welke zaken voor bhic interessant zijn.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 maart 2020 om 10:02
Hallo Hendt, fijn dat je ons dit laat weten! Eén van mijn collega's gaat zsm contact met je opnemen. Fijn dat je ons dit laat weten!
Hella zei op 16 maart 2020 om 12:15
Hallo, onze reactie zit inmiddels in je mailbox. We houden contact!
Julian zei op 29 augustus 2020 om 19:44
De zusters Franciscanessen van Oirschot hebben ook in Ewijk (Gelderland) gezeten van 1892 tot 1956 in het daar door pastoor Van der Klokken (zoon van de burgemeester van Waalwijk) gebouwde St Franciscusgesticht. De zusters begonnen daar een meisjesschool. Ze hebben in een tijd dat er nog geen leerplicht was en het schoolgeld door de ouders zelf moest worden opgebracht, het voor elkaar gekregen dat er in Ewijk méér meisjes bij de nonnen naar school gingen, dan dat er jongens überhaupt naar school gingen. Het relaas van die schoolstrijd tussen de openbare school en de Katholieke meisjesschool is opgetekend door J. van Os in "Ewijks verpleeghuis en klooster", grotendeels ontleend aan het fundatieboek dat de zusters zelf bijhielden, en zeer vermakelijk om te lezen. Later is daar de zorg voor bejaarden bijgekomen en hieruit is uiteindelijk Ewijks verpleeghuis voortgekomen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!