i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Etten-Leur
Periode: 1900 - 1940
Tags:

De Gezondheidskolonie Dordrecht

vertelde op 25 augustus 2014 om 16:43 uur

Eind 19e begin 20ste eeuw werden aan de rand van het Liesbos nabij Etten-Leur enkele gezondheidskolonies gebouwd. Eén van deze kolonies was de “Gezondheidskolonie Dordrecht”.

Aan de Steenmansweg, thans nr. 40, werd in 1900 met de bouw begonnen. Opdrachtgever was de Gemeente Dordrecht. Initiator was Dr. Theodoor Stoop, arts en sociaal democratisch wethouder te Dordrecht. De Gemeente Etten en Leur ontving 100 Gulden voor het stukje heide- en bosgrond gelegen naast de Rijksweg nabij het Liesbos.

Zwakke kinderen werden, meestal voor een periode van zes weken, naar de gezondheidskolonie gestuurd om aan te sterken. Goede voeding, spelen in de buitenlucht en de bossen en streng toezicht op de lichaamshygiëne moesten er voor zorgen dat het kind in goede gezondheid de kolonie weer verliet.

Omdat de gezondheidskolonie alleen in de zomer open was, werd in 1919 besloten deze aan te passen aan een bosschool zodat het gebouw het gehele jaar door benut kon worden. In 1931 werd de gezondheidkolonie en bosschool gesloten.

Een van de latere bewoners was de muziekleraar Scheifes. Thans is het een restauratieproject met liefde van de kinderen Scheifes.

Een monument in de vorm van een gemetselde bank met ingemetselde steen die herinnert aan Dr. Stoop is nog in de tuin aanwezig.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 21 augustus 2014 om 22:08 uur

De Israelitische gezondheidskolonie te Etten-Leur