skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

De Gimmese Kapel

Bhic
vertelde op 25 november 2016
Ieder zichzelf respecterend dorp had wel een harmonie of fanfare die meerdere keren per jaar optrad bij speciale gelegenheden: een gouden huwelijk, het koningsschieten, het inhalen van de nieuwe pastoor of burgemeester. En Sint-Nicolaas, natuurlijk.

De Gimmese Kapel, Muziekgezelschap Sint Lambertus uit Gemonde.Gemonde heeft sinds 1914 een fanfare, want toen werd De Eendracht (later: Sint Lambertus) opgericht. Een gezelschap dat op het hoogste niveau muziek gemaakt heeft. Volgens onze gegevens is dit echter de Gimmese Kapel, een onderdeel van Sint Lambertus. Hoe oud deze foto is weten we niet, maar deze Kapel bestaat “pas” vanaf 1982. Veel Gemondenaren zullen ons daarom nog kunnen vertellen wie deze ernstige heren zijn.

Wie praat ons bij over deze kapel? Is het nog steeds een exclusieve herenclub, of zijn dames inmiddels ook welkom? Bij welke gelegenheden zijn ze te bewonderen? Vertel het ons!

Reacties (3)

Huub Tilburgs zei op 4 december 2016 om 16:42
Op deze foto van de Gimmese Kapel staan:

Achterste rij v.l.n.r.: dirigent Huub van Hamond, Wim van der Steen, Sjef van Grinsven, Jos Geerts, Frans van Grinsven, Nico v.d. Eerde, Grad Geerts (kleine trom), Gerard Rijken, Toon Schellekens, Hein van Grinsven, Harry op ‘t Hoog, Grad Geerts en Jo Toelen.

Voorste rij v.l.n.r.: Piet Verbruggen, Jan Beekmans, Martien van Ruremonde, Jan Schellekens, Jan Troeijen, Joke Verhagen en Crist Vervoort.

Geen van deze muzikanten speelt nog in de Gimmese Kapel, maar het orkest is nog springlevend. Het telt nu zo’n dertien leden en bestaat niet meer exclusief uit mannelijke Gemondenaren, zoals bij de oprichting was bepaald. Muzikale dames, ook van buiten Gemonde, zijn van harte welkom. Onder leiding van Sjaak de Punder treedt de kapel zo’n vijftien keer per jaar op: regelmatig in zorginstellingen in de regio, maar ook bijvoorbeeld op de Boxtel Oost Dag, de Kasterense Kermis, op het terras van De Schuif in Gemonde en op een kerstavond samen met het koor Gimmese Smart, dat ook onder leiding staat van Sjaak de Punder. In 2014 trad de kapel op in de jachthaven van Turnhout bij de manifestatie “Turnhout, rondom de kade” en in 2015 bij de wijnfeesten in Ayl, de Duitse zustergemeente van Gemonde. In 2017 bestaat de Gimmese Kapel 35 jaar en dat zal uitbundig en muzikaal worden gevierd.
Frans van de Pol zei op 5 december 2016 om 12:27
Beste Huub,

Hartelijk dank voor het deskundige en uitgebreide commentaar bij deze foto. Ik denk dat we de kapel hierdoor een stukje beter zijn gaan kennen.
Bijzonder vinden wij het wel dat kennelijk nog in de jaren 1980 bij de oprichting van deze kapel werd vastgelegd dat alleen mannen lid konden worden. Zit daar nog een verhaal achter?
Wij vermoeden in ieder geval wel dat het besluit om ook vrouwen te gaan accepteren als lid (wanneer viel dat besluit?) stof heeft doen opwaaien. Als iemand ons daar iets meer over vertellen kan, dan horen wij dat ook graag.
En natuurlijk is de komende viering van het 35-jarig bestaan eigenlijk wel een mooie gelegenheid om eens wat foto’s te maken van de vereniging in de huidige samenstelling, dus als iemand dat voor ons zou willen doen, dan houden wij ons van harte aanbevolen!
Frans van de Pol zei op 16 december 2016 om 12:03
De mede-oprichter van de Gimmese Kapel, de heer Antoon Schellekens laat ons vanuit Waalwijk in een mooie brief weten, dat hij vanaf 1937 bij de Fanfare Sint Lambertus gespeeld heeft. Hij nam daar verschillende blaasinstrumenten voor zijn rekening. Zijn carrière als muzikant heeft hij in mei 2016 met spijt in het hart moeten beëindigen, maar die heeft dus een slordige 80 jaar geduurd!
“De Gimmese Kapel ontstond”, vertelt de heer Schellekens, “op 1 april 1980, omdat enkele leden van Sint Lambertus muziek wilden maken die hun en de mensen aansprak”.

Op deze foto zien wij, staande van links naar rechts:
Bandleider Hub. Van Hamond, Wim v.d. Steen (Bügel), Sjef van Grinsven (Ventieltrombone), Jos Geerts (Bügel), Frans van Grinsven (Trombone), Nico v.d. Eerde (Bas), Grard Geerts Harriezn. (Slagwerk), Gerard Rijken (Trombone), Antoon Schellekens (Tuba), Hein van Grinsven (Sopraan sax), Harrie op ’t Hoog (Tuba), Grard Geerts Januszn. (Bügel) en Jo Toelen (Tenox sax).

Zittend, vlnr: Piet Verbruggen (Trompet), Jan Beekmans (Trompet), Martien van Ruremonde (Piston), Jan Schellekens (Slagwerk), Jan Roeien (Bekkens), Joke Verhagen (Bügel), en Christ Vervoort (Bügel).

De heer Schellekens sluit af met de opmerking: “Ik vind het prachtig dat aan de Gimmese Kapel aandacht wordt besteed. Het waren goede muzikanten met een zeer hoge verenigingsverantwoording, met goede te beluisteren muziek”.

Meneer Schellekens: Hartelijk dank voor uw reactie!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen