i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Bergen op Zoom
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 18 november 2017 om 07:55 uur

De Goddelijke Voorzienigheidskerk is een goed voorbeeld van modernistische naoorlogse architectuur: geen neogotische pracht en praal, maar soberheid en strakke vormen. Overal in Brabant verrezen toen godshuizen in deze stijl. 'Kerkte' jij in dit gebouw? Met welke mannen Gods had je toen te maken? Deel je herinneringen!

De Goddelijke Voorzienigheidskerk, bron: reliwiki.nlGoddelijke Voorzienigheidskerk, Van Heelulaan 73 (bron: reliwiki.nl)

Een nieuwe kerk in Bergen op Zoom was begin jaren zestig hard nodig. De stad groeide gestaag en daarmee ook de werkdruk voor de bestaande parochies. Architect Harry Nefkens ontwierp de parochiekerk en Jan Dijker tekende voor de glas-in-loodramen. De bouw begon pas nadat enige onvrede bij het bisdom over het ontwerp was overwonnen. De inwijding van het nieuwe gebouw vond plaats in 1964. De bouwpastoor onder wiens toezicht dit allemaal gebeurde was de eerwaarde heer J.H. Boumans, hieronder op de foto. Hij kreeg de nieuwe parochie in augustus 1960 onder zijn hoede, op 49-jarige leeftijd.

De kerk van de Goddelijke Voorzienigheid heeft ruim 40 jaar bestaan. In 2014 werd het gebouw - dat toen onderdeel was van de Lievevrouwparochie - aan de eredienst onttrokken en twee jaar volgde de sloop.

Pastoor Boumans zegent een school inInzegening nieuwbouw Guido Gezelleschool door Pastoor Boumans, Bergen op Zoom 1965. (West-Brabants Archief, , fotograaf onbekend)
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: