i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Gilze en Rijen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 19 januari 2015 om 14:36 uur

De Annakerk van Molenschot is nog niet zo oud. Het dorp werd pas in 1879 een zelfstandige parochie en de door J.J. van Langelaar ontworpen kerk verrees in 1887.

Een kapel , gewijd aan de H. Anna was er wel al sinds de zestiende eeuw. Maar in de negentiende eeuw was het kerkvolk voldoende gegroeid om een eigen kerk te rechtvaardigen.

Oorspronkelijk was het een kruiskerk, maar nadat de kerk in de Tweede Wereldoorlog was beschadigd werden bij de wederopbouw twee zijbeuken toegevoegd. De toren is tegenwoordig lager dan vroeger: op last van de Duitse bezetter werd die met 9 meter ingekort.

De parochies Maria Magdalena uit Rijen, de Heilige Anna uit Molenschot en de Gerardus Majella uit Hulten fuseerden in 2001 tot de nieuwe parochie Heilige Geest.

Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2014

Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2014

Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Je zou het tegenwoordig niet meer zeggen, maar vroeger had mijnheer pastoor veel te vertellen in zijn parochie. Daarover gaan veel verhalen in het rond. Welke herinneringen heb jij nog aan de pastoor of kapelaans van de Annakerk?

Pastoor Van Goethem  

Vol verwondering aanschouwen deze priesters een sterk staaltje nieuwe technologie. Bezoek van de plaatselijke geestelijkheid aan de Ericsson Telefoon Maatschappij (ETM) in Rijen, 1964. V.l.n.r. P. de Beukelaer, pastoor A. van Goethem van Molenschot, de kapelaans A. de Nijs, C. Oomens en M.A. Broos uit Rijen en G. van Tilburg. (Foto: Collectie Heemkring Molenheide, id.nr. 00399)

Denk bijvoorbeeld aan pastoor Willem van de Riet. Hij kwam in 1952 naar de parochie. Of weet je misschien wel meer te vertellen over die pastoor uit de jaren zestig, de eerwaarde heer A.N.J.M. van Goethem? Hij staat hierboven op de foto tijdens zijn bezoek aan Ericsson in Rijen. Herken je hem nog? Meneer Van Goethem verzorgde met ingang van 1963 de heilige mis in de Annakerk. Om een indruk te krijgen van de pastorale 'werklast': in de Piusalmanak staat dat Molenschot halverwege de jaren vijftig 827 inwoners had, waarvan er 803 katholiek waren. Dat percentage kwam overeen met het algehele beeld van Brabant in die dagen.

Over Van de Riet, Van Goethem en de andere geestelijken van de Annaparochie weet jij vast wel het een en ander te vertellen. Deel je verhalen met ons, door hieronder een reactie achter te laten!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 19 december 2013 om 11:12 uur

De Sint-Annakapel in Molenschot

vertelde op 19 januari 2015 om 14:05 uur

De H. Gerardus Majellakerk in Hulten