i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Veghel
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 11 juni 2015 om 12:30 uur

De kerk van Antonius Abt in Eerde heeft wel iets weg van de Gemertse ‘aauw kerk’. Dat klopt ook wel, want architect Hendrik van Tulder heeft aan beide gewerkt.

Toen Van Tulder de Eerdse kerk rond 1870 ontwierp, was hij juist klaar met de restauratie en de uitbreiding van de kerk van Gemert. Dat was een echte gotische kerk uit de vijftiende eeuw en Van Tulder liet zich door dit gebouw inspireren. Dat is nog steeds duidelijk te zien, hoewel de kerk in de Tweede Wereldoorlog grote schade opliep.

De kerk van Eerde werd gebouwd in de buurt van de 18e-eeuwse schuurkerk. Het middeleeuwse bedehuis was de Antoniuskapel, die na 1629 niet meer als kerk mocht worden gebruikt en uiteindelijk werd gesloopt. De fundamenten zijn zichtbaar gemaakt op het Sint-Antoniusplein.

In 2013 werd bekend dat het bisdom de kerk binnen enkele jaren wil sluiten. Het kerkbestuur verzet zich hier vooralsnog tegen.

Tot zover “de stenen”. De kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Pastoor Schoenmakers Pastoor J.A.C. Schoenmakers, (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a14593)

Je zou het tegenwoordig niet meer zeggen, maar vroeger had mijnheer pastoor veel te vertellen in zijn parochie. Daarover gaan vast nog veel verhalen in het rond. Welke herinneringen leven er nog aan de pastoor of de kapelaans van de Willibrorduskerk?

Denk bijvoorbeeld aan pastoor Schoenmakers, die midden jaren vijftig de missen verzorgde in de Antonius Abtkerk. Of aan pastoor De Glas, die in de jaren zestig de parochie bestierde. Je kunt hieronder je verhalen kwijt over deze zielzorgers.

Pastoor De Glas    

Installatie pastoor de Glas door deken Teulings, 9 oktober 1955. (BHIC, 1673-005909, foto: Fotopersbureau Het Zuiden)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 29 september 2008 om 14:25 uur

De toren van Antonius Abt in Eerde vernield

vertelde op 19 januari 2015 om 08:28 uur

De Sint-Janskerk in Gemert