skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De H. Antonius Abtkerk in Volkel

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 13 mei 2015
bijgewerkt op 5 maart 2018
In 1455 kwam de kerkelijke toestemming af voor de stichting van een kapel in Volkel, die natuurlijk onderhorig was aan de Udense moederkerk. Die stichting was een particulier initiatief van Aert Willems en zijn vrouw Lutgardis. De kapel werd gewijd aan de H. Antonius Abt en de H. Barbara.

Vanaf 1485 konden de Volkelnaren in deze kapel aan hun zondagsplicht voldoen. Om te trouwen, dopen en voor de Paascommunie moesten ze nog steeds naar de parochiekerk in Uden.

De kapel werd herbouwd, nadat zij in 1635 door een plunderende groep Kroaten in brand was gestoken. Dat herbouwen gebeurde ruim een eeuw later, in 1740, opnieuw. En weer een eeuw later, in 1836, werd de kapel vergroot. Vanaf toen mochten ook de sacramenten als huwelijk en doop in de Volkelse kapel toegediend worden.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2012Foto: BHIC / Henk Buijks, 2012 

Nog geen twintig jaar daarna, in 1855, werd de kapel tot volwaardige parochiekerk verheven, met Andreas van Kilsdonk als eerste pastoor.

De huidige parochiekerk van Volkel werd in 1938 gebouwd, naar ontwerp van architect van Halteren uit ’s-Hertogenbosch, in traditionalistische gotiserende baksteenstijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalden de Duitsers twee klokken uit de toren. Deze werden in 1947 vervangen door twee nieuwe klokken, gegoten bij gieterij Petit & Fritsen uit Aarle-Rixtel.

Als gevolg van de samenvoeging van parochies in het Bisdom ’s-Hertogenbosch zijn in
Uden en omgeving de Middeleeuwen weer een beetje terug: samen met Odiliapeel zijn de zelfstandige parochies van Boekel, Volkel en Zeeland weer onder de vleugels van de Udense moederkerk gekomen.

Al die parochianen moesten natuurlijk ook een beetje in het gareel gehouden worden. Hun zieleheil stond immers op het spel! Natuurlijk waren mijnheer pastoor en zijn kapelaans de aangewezen personen om dat allemaal in goede banen te leiden. Kun je je nog herinneren hoe dat toen ging in Volkel? Hoe waren deze mannen nou eigenlijk in de omgang?

Pastoor De Bree

Pastoor De Bree celebreert op televisie nog met zijn rug naar het kerkvolk toe. (BHIC, 1686-000395, fotograaf onbekend)

Denk bijvoorbeeld aan pastoor P.J. de Bree. Hij kwam in 1943 naar de Antoniuskerk, en verzorgde daar ook halverwege de jaren vijftig nog de heilige mis. Zijn kapelaan was W.A. Janssen. En misschien herinner je je ook nog pastoor A.P.J. Damen, die de parochie bestierde in de jaren zestig? Ook over hem weet jij vast nog wel wat anekdotes. Je kunt ze hieronder met ons delen. We zijn benieuwd!

Pastoor De Bree  

Pastoor De Bree tijdens de officiële opening en inzegening katholiek militair centrum "de Wing", vliegbasis, door hoofdaalmoezenier mgr. H. van Straelen. Datum: 26 augustus 1953. (BHIC, 1672-003922, Fotopersbureau Het Zuiden)

Pastoor Damen  

De bevolking van Volkel begroet G.J.A. Schampers als burgemeester van Uden, 21 november 1964. Pastoor Damen houdt een toespraak. V.l.n.r. mevrouw Schampers, de heer Schampers, H. van de Rijt, J. Dekkers, H. Theunisse, A. Damen, A. de Groot. (BHIC, 1608-001352, foto: © Frans Kuit | Brabant-Collectie, Tilburg University)

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen