i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Waspik
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 15 december 2014 om 09:32 uur

De eerste kerk van Waspik is verwoest als gevolg van de Elisabethsvloed van 1421. Herbouw vond plaats een kwartiertje lopen van de plaats waar deze kerk stond: een stuk verder van de Maas verwijderd en dus beter beschermd tegen overstromingen. Deze kerk ging in 1610 over naar de protestantse minderheid in het dorp. Tot de dag van vandaag is het gebouw in gebruik bij de protestantse gemeente van Waspik.

Zoals overal elders in Noord-Brabant moesten de parochianen van Waspik genoegen nemen met een schuurkerk die in een gehucht dichtbij de grens met Raamsdonk stond. In de Franse Tijd lukte het hen niet de middeleeuwse kerk terug te krijgen.

Pas in 1840 kreeg de parochiegemeenschap de beschikking over een ‘echte’ kerk, neoclassicistisch van stijl en gebouwd met medewerking van Rijkswaterstaat. Nadien werd het interieur verder aangekleed en vond ook een restauratie plaats. Het gebouw is rijksmonument.

Foto: © Bert Donks, 2014

Altaar in de H. Bartholomeuskerk
(foto: © Bert Donks, 2014)

Pastoor Rovers
Toespraak door pastoor L.A. Roovers bij de opening van de Jacintaschool aan de Prins Bernhardstraat in Waspik, april 1961. Was jij misschien een van de latere leerlingen van die school? (Streekarchief Langstraat Heusden Altena, WAA23297)

Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Je zou het tegenwoordig niet meer zeggen, maar vroeger had meneer pastoor veel te vertellen in zijn parochie. Daarover gaan veel verhalen in het rond.

Welke herinneringen leven er nog aan de pastoor of de kapelaans van de Bartholomeuskerk? Denk bijvoorbeeld aan pastoor L.A. Rovers, hiernaast op de foto. Herken je hem nog? Hij kwam in 1947 naar de parochie, en verzorgde daar ook in de jaren zestig nog de heilige mis. Misschien was jij wel een van zijn parochianen? Deed jij onder zijn toezicht de communie? Of staat juist de kapelaan van meneer Rovers, de priester Th.J.F. Klomp Bueters, je nog het helderst voor de geest?

Je kunt hieronder al je verhalen over deze en andere priesters van de Bartholomeuskerk met ons delen. We zijn benieuwd!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 20 juni 2011 om 14:22 uur

De Sint-Elisabethsvloed