i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Zevenbergen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 9 februari 2015 om 08:53 uur

Het is een degelijk gebouw, de kerk die naar een ontwerp van Jan Stuyt in de jaren 1929-1930 in Zevenbergen werd gebouwd. Onder de betonnen vloer brachten vele inwoners van die plaats in 1944 enkele bange dagen door toen Zevenbergen onder vuur lag tijdens de bevrijding.

Zoals in zo veel plaatsen, werd de toren door terugtrekkende Duitse troepen opgeblazen. De toren viel op de kerk die zwaar beschadigd werd. Maar de circa 3.000 mensen in de kelders bleven ongedeerd en na de oorlog werd het gebouw hersteld. Alleen de toren was zo zwaar verwoest dat deze opnieuw opgebouwd moest worden.

De kerk van Jan Stuyt was de opvolger van een waterstaatskerk van bijna 100 jaar eerder (1836). Die verving de schuurkerk die de katholieken van Zevenbergen in gebruik hadden na het verlies van de middeleeuwse Catharinakerk aan de protestanten.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2012Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2012
Met een gevelsteen wordt het herstel van de kerk herdacht (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2012)

Met een gevelsteen wordt het herstel van de kerk herdacht (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2012)

De kerk was het middelpunt van de parochie. Een plek van bezinning, bijpraten over alledaagse dingen en natuurlijk deelname aan de heilige mis. Om alles in goede banen te leiden was er de pastoor. Midden jaren vijftig was dat pastoor Van Kessel, weet je nog? Al in 1929 was hij gearriveerd in de parochie. Hij was sindsdien het gezicht van de kerkgemeenschap. Zijn kapelaans in de jaren vijftig waren de heren P.J.M. van der Heijden en W. Norbart.

Halverwege de Swinging Sixties was er een andere pastoor op het toneel verschenen. Toen zwaaide de heer Van Poppel de scepter in de Bartholomeuskerk. Over beide mannen Gods doen vast nog anekdotes of complete verhalen de ronde. Je kunt ze hieronder met ons delen.

Pastoor Van Poppel Pastoor J.A. van Poppel (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-3a1834) Pastoor Van Kessel
    Pastoor Van Kessel (West-Brabants Archief, RAW014003497, fotograaf onbekend)

 

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: