i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oosterhout , Made en Drimmelen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 9 januari 2015 om 12:00 uur

De Blasiuskerk werd in 1930 gebouwd in het buurtschap Stuivezand. Dat hoorde toen nog bij de gemeente Oosterhout. De gemeente vond dat de kinderen uit Stuivezand best in Den Hout naar school konden. Het buurtschap was te klein om een eigen school te kunnen hebben.

Dat had in 1925 geleid tot een volksopstand in Stuivezand. De inwoners eisten een eigen school en een eigen kerk. Als eerste ging de bisschop van Breda overstag: er kwam een kerk met een klooster op voorwaarde dat er ook een school zou komen. De minister van onderwijs moest eraan te pas komen om de gemeente te dwingen mee te werken aan de bouw van de school.

Als eerste in Nederland werd de kerk gewijd aan de H. Blasius. Deze heilige wordt aangeroepen tegen keelziektes en die kwamen aan het begin van de twintigste eeuw in Oosterhout en omgeving opvallend vaak voor.

In 1964 werd Stuivezand bij Made gevoegd. Met de bouw van een nieuwe wijk kwam de Blasiuskerk aan de rand van het dorp te liggen. Maar het leverde niet voldoende kerkgangers op. In 2007 werd de kerk, die zo veel stof had doen opwaaien, gesloten. Het gebouw, met zijn bakstenen gevels en gewelven een mooi voorbeeld van de Amsterdamse school en ontworpen door de gebroeders Oomen, herbergt nu appartementen.

De Blasiuskerk in 1989 (foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant)

De Blasiuskerk in 1989 (foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 9 januari 2015 om 08:36 uur

Het Sint-Elisabethgesticht in Stuivezand

vertelde op 24 september 2019 om 15:21 uur

De H. Blasiuskerk in Stuivezand